powered by

Μάριος Κληρίδης: Τα μεγάλα γεγονότα που επηρέασαν την παγκόσμια οικονομία

Το διεθνές πολιτικό σκηνικό και τα μεγάλα γεγονότα που επηρέασαν την παγκόσμια οικονομία ανέλυσε κατά το 3ο Credit Risk Management Forum, που παρουσίασε η Infocredit, ο οικονομολόγος, Μάριος Κληρίδης.

Ο Δρ. Κληρίδης τόνισε μέσω της παρουσίασής του ότι παγκοσμιοποίηση σημαίνει αποτελεσματικότητα, αλλά και αλληλεξάρτηση. Πηγαίνοντας ένα βήμα παραπέρα, εξέφρασε την άποψη ότι οι δυσλειτουργικοί παγκόσμιοι θεσμοί δεν μπορούν να χειριστούν τα παγκόσμια γεγονότα.

Αναφέρθηκε στις παγκόσμιες κρίσεις οι ρίζες των οποίων είναι, εξήγησε, άλλωτε "χρηματοπιστωτικές" και άλλες φορές πολιτικές και μη χρηματοπιστωτικές γενικότερα.

Στις χρηματοοικονομικές κρίσεις συγκαταλέγει τη Μεγάλη Ύφεση του 1929 φτάνοντας στη δεκαετία του 2000 και την κρίση των στεγαστικών δανείων και την κατάρρευση της Lehman, την κατάρρευση της Silicon Valley Bank φέτος κ.α.

Οι κρίσεις που προέκυψαν μέσα από την πολιτική και άλλων μη χρηματοοικονομικών παραγόντων είναι οι πετρελαϊκές ενώ ο πληθωρισμός έδειξε τον ρόλο που διαδραματίζει η νομισματική πολιτική (με την αύξηση επιτοκίων) και τον αντίκτυπο στην παγκόσμια αγορά και οικονομία.

Όσο για τα μαθήματα της κρίσης, ο καθηγητής είπε πως ο χρόνος που χρησιμοποιεί κανείς για λήψη αποφάσεων και η πολυπλοκότητα διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στο αποτέλεσμα τους.

«Έχουμε αρχίσει να ξεχωρίζουμε το ρίσκο και την αβεβαιότητα», είπε για να σχολιάσει ότι «καλούμαστε να αποφασίζουμε χωρίς να ξέρουμε το τι θα συμβεί».

Οι αποφάσεις λαμβάνονται πλέον έχοντας υπόψη τον κίνδυνο με βάση στοιχεία όπως η εκτίμηση γεωπολιτικών κρίσεων, είπε ακόμη σχολιαζοντας το σημερινό περιβάλλον.

«Δυσκολευόμαστε να καταλάβουμε ως άτομα τους νόμους των πιθανοτήτων», εξήγησε νωρίτερα, παρουσιάζοντας σημαντικές παραμέτρους που επηρεάζουν την απόφαση και στρατηγική των επαγγελματιών του Κλάδου με βάση τις ανθρώπινες συμπεριφορές και σημαντικούς εξωγενείς παράγοντες.

Δειτε Επισης

Ιδρύει κοινωφελές ίδρυμα στη Νέα Υόρκη και ενισχύει την διεθνή παρουσία του το Ινστιτούτο Κύπρου
Μ. Δαμιανός: Η Κύπρος αναδεικνύεται κόμβος παροχής εξειδικευμένων ιατρικών υπηρεσιών-Εγκαινιάστηκε το El Greco
Alphakat: Εργοστάσιο πυρόλυσης πλαστικών στην Κόσιη-Η εναλλακτική και ορθολογική διαχείριση αποβλήτων
Ξεκίνησε ο Σύνδεσμος Κυπρίων Επαγγελματιών Ελλάδας-«Εφαλτήριο για από κοινού ανάπτυξη»
Η Κύπρος φιλοξένησε την ετήσια τελετή «Collectives» του Conservation Collective
Ενισχύουν τη συνεργασία τους ΚΣΕΕΚ και AIAD-Πού αποσκοπεί το MoU που υπέγραψαν
Το RMHC Κύπρου τιμά την Παγκόσμια Ημέρα Οικογένειας με το μεγαλύτερο Family Fun Day
Πρώτο επιστημονικό συνέδριο για τον αυτισμό στο ΤΕΠΑΚ
Στον αστερισμό των 17ων IN Business Awards...Την ερχόμενη Τετάρτη η τελετή απονομής των βραβείων
Υποτροφία «Εύη Παπαδοπούλου»: Η ΚΕΑΝ επενδύει για άλλη μια χρονιά στην εκπαίδευση των νέων