Powered by

«Αποφασιστικότητα για να εδραιωθεί η φήμη της Κύπρου ως αξιόπιστου επενδυτικού προορισμού»

Τη διαβεβαίωση ότι από πλευράς Κυβέρνησης θα υπάρξει μηδενική ανοχή σε πρακτικές, οι οποίες εκθέτουν την Κύπρο διεθνώς, έδωσε ο Προέδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Σε χαιρετισμό του κατά την Ετήσια Γενική Συνέλευση του Ιnvest Cyprus, τoν οποίο ανέγνωσε εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας η Υφυπουργός Παρά τω Προέδρω Ειρήνη Πίκη, ο Νίκος Χριστοδουλίδης έστειλε μηνύματα αποφασιστικότητας από πλευράς Πολιτειας για αντιμετώπιση των ζητημάτων σχετικά με τη φήμη της χώρας και την ενδυνάμωση του θεσμικού πλαισίου που σχετίζεται με τις χρηματοοικονομικές και επαγγελματικές υπηρεσίες.

INVEST 4

Τονίστηκε, συγκεκριμένα από την κ. Πική, ότι το ζήτημα που σχετίζεται με την ανταγωνιστικότητα της χώρας, τη φήμη και την εικόνα της Κύπρου στο εξωτερικό, «η οποία πλήττεται κατά καιρούς, και πιο πρόσφατα μόλις την προηγούμενη βδομάδα, από διάφορα δημοσιεύματα», απασχολεί ως θέμα προτεραιότητας τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την Κυβέρνηση.

«Η πολιτική βούληση για επίδειξη μηδενικής ανοχής σε πρακτικές οι οποίες εκθέτουν τη χώρα μας διεθνώς, είναι δεδομένη και κανένας δεν είναι υπεράνω της φήμης της χώρας μας, την οποία θα διαφυλάξουμε με κάθε τρόπο », είπε, όπως επίσης και η αποφασιστικότητα της Κυβέρνησης για «διαρκή ενδυνάμωση του θεσμικού πλαισίου που σχετίζεται με την εποπτεία των χρηματοοικονομικών και επαγγελματικών υπηρεσιών, την εφαρμογή των κυρώσεων και γενικότερα την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εξόδων από παράνομες δραστηριότητες».

INVEST 3

Αναφέρθηκε στο γεγονός ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ζήτησε την κάθοδο ομάδας ειδικών από τρίτη χώρα στην Κύπρο για να ενισχύσει τις κυπριακές Αρχές στις έρευνες που έχουν ήδη ξεκινήσει, ενώ υπενθύμισε επίσης την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου που λήφθηκε τον περασμένο Ιούνιο, σχετικά με ένα περιεκτικό πακέτο μέτρων που αγγίζουν:

  • Θέματα αποτελεσματικότερης διαχείρισης πληροφοριών για θέματα κυρώσεων, με το διορισμό ειδικού υπεύθυνου εντός του Υπουργείου Οικονομικών,
  • ενίσχυση των οικονομικών πληροφοριών-financial intelligence-μέσω συμφωνίας με το Πανεπιστήμιο Κύπρου,
  • αξιολόγηση του νομοθετικού πλαισίου και εισηγήσεις για βελτίωση του, καθώς και βελτίωση της Εταιρικής Διακυβέρνησης, στο πλαίσιο της οποίας θα αξιολογηθεί και η δημιουργία Ενιαίας Εποπτικής Αρχής για τις επαγγελματικές υπηρεσίες, καθώς και την αξιολόγηση της ικανότητας των αρχών επιβολής του νόμου στην έρευνα και δίωξη οικονομικών εγκλημάτων.

Στο σημείο αυτό, ανέφερε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σε συνεργασία με τον Invest Cyprus, διοργάνωσε τον περασμένο Ιούνιο συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με επενδυτές που έχουν μεταφέρει την έδρα τους στην Κύπρο, έχοντας ως κύριο στόχο να καταγραφούν οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν.

«Σε αυτή τη βάση ήδη ετοιμάζεται αναθεωρημένη στρατηγική η οποία θα ανακοινωθεί σύντομα», ανακοίνωσε από το βήμα της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού.

Στην ίδια τροχιά, η Κυβέρνηση, όπως είπε νωρίτερα, στοχεύει στην ανάληψη συγκεκριμένων δράσεων για ένα ολοκληρωμένο «branding» της Κύπρου, έτσι ώστε από τη μια, να επικοινωνείται αποτελεσματικά η πρόοδος η οποία έχει κάνει η Κύπρος τα τελευταία χρόνια για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εξόδων από παράνομες δραστηριότητες, και από την άλλη, θα προβάλλονται τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της χώρας, δήλωσε.

Όσον αφορά τη δραστηριοποίηση της χώρας σε πιο μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο επίπεδο, η κ. Πική μετέφερε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης για υλοποίηση και εφαρμογή της Στρατηγικής για Προσέλκυση Επενδύσεών και Ταλέντου στην Κύπρο.

INVEST 1

Μίλησε εξάλλου για την έγκριση του «Περί Διευκόλυνσης των Έργων Στρατηγικής Ανάπτυξης Νόμο του 2023» από τη Βουλή των Αντιπροσώπων τον περασμένο Ιούλιο, που, μεταξύ άλλων, στοχεύει στη μείωση της γραφειοκρατίας και στην ταχεία αδειοδότηση ώριμων αναπτύξεων.

Οι βασικές πρόνοιες της νομοθεσίας αφορούν την εφαρμογή του Θεσμού του Υπεύθυνου Έργου -Project Manager- για κάθε έργο που θα εντάσσεται στον μηχανισμό και ο οποίος θα λειτουργεί ως κεντρικό σημείο αναφοράς για την εξυπηρέτηση του αιτητή, με τις Υπηρεσίες του δημοσίου και επίσης ο καθορισμός δεσμευτικών χρονοδιαγραμμάτων για την έκδοση των αδειών που απαιτούνται για την υλοποίηση του έργου, διευκρίνισε.

Στα σημεία αναφορά της κ. Πική, και η πρόσφατη διπλή αναβάθμιση της κυπριακής οικονομίας και η επαναφορά του αξιόχρεου της χώρας μας σε επενδυτική βαθμίδα μετά από 12 ολόκληρα χρόνια.

Χαρακτήρισε την εν λόγω εξέλιξη ξεκάθαρη ένδειξη της «θετικής εικόνας που καταφέραμε να δημιουργήσουμε ως προς τη σταθερότητα της χώρας». «Σας διαβεβαιώ συνεχίσουμε την προσπάθεια και ότι θα εργαστούμε μεθοδικά ώστε η θετική αυτή εξέλιξη να μεταφραστεί σε προοπτική και ευκαιρίες», συμπλήρωσε.

Στη συνέχεια η κ. Πική μετέφερε τις σκέψεις του Προέδρου για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα, καθώς και το πού στοχεύει η κυβέρνηση για επίλυσή τους. Λύσεις που περιλαμβάνουν την πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση, την ενίσχυση της πρόσβασης στη χρηματοδότηση και την πρόσβαση σε χαμηλού κόστους ενέργεια.

INVEST 6

Kλείνοντας, η κ. Πική διαμήνυσε: «Η προσέλκυση ξένων επενδύσεων μεγάλης προστιθέμενης αξίας μπορεί να συμβάλει στην οικοδόμηση συνθηκών μακροχρόνιας ανάπτυξης και ευημερίας για τον τόπο μας, την οικονομία και τους συμπολίτες μας.

Και παρά τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα των τελευταίων ετών, δεν πρέπει να εφησυχαζόμαστε. Αντίθετα, θα πρέπει να επιδείξουμε αποφασιστικότητα και μεγαλύτερη προσπάθεια για να εδραιωθεί η φήμη της χώρας μας ως αξιόπιστος επενδυτικός προορισμός και επιχειρηματικό κέντρο».

MixCollage-20-Nov-2023-06-45-PM-8590

MixCollage-20-Nov-2023-07-11-PM-1611

MixCollage-20-Nov-2023-07-25-PM-5576

Δειτε Επισης

Πτωτικά κινήθηκε την Πέμπτη το ΧΑΚ-Εκτίναξη τζίρου στα €2,9 εκατ.
Ικανοποίηση Νίκου Χριστοδουλίδη για την πορεία της οικονομίας-«Η σημαντική δουλειά φέρνει αποτέλεσματα»
Πλησιάζουν οι ανακοινώσεις για Visa Waiver Program των ΗΠΑ-«Είμαστε πάρα πολύ κοντά»
Ικανοποίηση ΗΠΑ για τη συνεργασία με Κύπρο για κυρώσεις κατά Ρωσίας...«Δημιουργούνται οικονομικές ευκαιρίες»
Αμελητέα κέρδη κατέγραψε την Τετάρτη το ΧΑΚ
Η τάση σχετικά με τον κίνδυνο φτώχειας που παρατηρείται στην Κύπρο και την Ε.Ε.
Μη διαθέσιμη προσωρινά η είσοδος στο TAXISnet για χρήστες εξωτερικού
Έτοιμη να δώσει ξανά…ρεύμα στην επιδότηση του ηλεκτρισμού η Κυβέρνηση-«Μέτρα στοχευμένα και διάρκειας»
Είδε ηγέτες επιχειρήσεων από την Ινδία ο Invest Cyprus-Ενισχύονται οι οικονομικοί και επιχειρηματικοί δεσμοί
Οι προτεραιότητες του Κώστα Καδή για αλιεία και ωκεανούς-Γραπτές απαντήσεις στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο