Χορηγία Κατηγορίας Οικονομία

Μ. Κεραυνός: Καθοριστική για την ενίσχυση του οικονομικού μας μοντέλου η προσέλκυση επενδύσεων

«Ευθύνη και υποχρέωση της κυβέρνησης είναι να διατηρήσουμε μια ισχυρή οικονομία», διεμήνυσε ο υπουργός Οικονομικών, Μάκης Κεραυνός, ο οποίος, στο πλαίσιο αυτό, εξήρε τη σημασία προσέλκυσης ξένων επενδύσεων.

Σε χαιρετισμό του κατά τη Ετήσια Γενική Συνέλευση του Ιnvest Cyprus, ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι η προσέλκυση επενδύσεων αποτελεί σημαντικό εργαλείο προς αυτή την κατεύθυνση.

MixCollage-20-Nov-2023-06-45-PM-8590

MixCollage-20-Nov-2023-07-25-PM-5576

MixCollage-20-Nov-2023-07-02-PM-9760

Είπε πως παρά το δύσκολο οικονομικό περιβάλλον, κατά το 2023 η κυπριακή οικονομία αποδείχθηκε ιδιαίτερα ανθεκτική, με ένα ρυθμό ανάπτυξης, ο οποίος προβλέπεται να ανέλθει γύρω στο 2,4%, ξεπερνώντας τον μέσο όρο της Ε.Ε.

Σχολίασε ότι τα επίπεδα πληθωρισμού έχουν μειωθεί και πως η ανεργία συνεχίζει τη πτωτική της πορεία.

INVEST 4

Ταυτόχρονα, είπε, τα δημόσια οικονομικά, βρίσκονται σε «υγιή βάση», παρουσιάζοντας σημαντικό πρωτογενές πλεόνασμα και ο δείκτης χρέους ως προς το ΑΕΠ να μειώνεται σε σταθερή βάση.

Αυτή η υγιής κατάσταση της οικονομίας, επέτρεψε στην κυβέρνηση να εφαρμόσει το νέο πακέτο στήριξης, για αντιμετώπιση της ακρίβειας και των πληθωριστικών πιέσεων, εξήγησε στη συνέχεια, διευκρινίζοντας ότι «για να μπορούμε ακριβώς να έχουμε τη δυνατότητα άσκησης αποτελεσματικής κοινωνικής πολιτικής, είναι απαραίτητο να εφαρμόζονται πολιτικές που να διασφαλίζουν σταθερή και βιώσιμη ανάπτυξη, στα πλαίσια δημοσιονομικής πειθαρχίας και χρηματοπιστωτικής σταθερότητας».

Αυτή, είπε, είναι και η πάγια πολιτική της Κυβέρνησης, όπως πολλές φορές έχει αναφερεί και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Η πρόσφατη διπλή αναβάθμιση της κυπριακής οικονομίας από τον οίκο Moody’s, αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης, συμπλήρωσε ο Υπουργός, ο οποίος, ακολούθως, στάθηκε στον Προϋπολογισμό του 2024, λέγοντας ότι αυτό που επιδιώκεται είναι η συγκράτηση των δημόσιων δαπανών χωρίς να επηρεάζεται η υλοποίηση σημαντικών έργων, η ολοκλήρωση των οποίων αναμένεται να έχει σημαντική συνεισφορά στην οικονομική ανάπτυξη του τόπου και κατ’ επέκταση στη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών.

INVEST 3

«Δεν είναι τυχαίο ότι ο φετινός προϋπολογισμός έχει αυξημένες αναπτυξιακές δαπάνες κατά 12% με επικέντρωση στην πράσινη και ψηφιακή οικονομία», είπε χαρακτηριστικά.

Όπως σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών, σημαντικό πυλώνα αποτελεί και η εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, καθώς και η διεύρυνση της παραγωγικής βάσης της οικονομίας, αξιοποιώντας την έρευνα, την καινοτομία, την τεχνολογία και κυρίως, το αξιόλογο ανθρώπινο δυναμικό της χώρας μας, που θεωρώ είναι το σημαντικότερο μας πλεονέκτημα.

Ταυτόχρονα, ανέφερε ότι το κύριο εργαλείο και μέσο για την υλοποίηση του αναπτυξιακού προγράμματος της Κυβέρνησης είναι το φιλόδοξο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Νωρίτερα, αναφέρθηκε στη σημαντικότητα του Invest Cyprus, ιδιαίτερα κατά την παρούσα χρονική στιγμή λόγω της γεωπολιτικής και οικονομικής αναταραχής που προκλήθηκε με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, καθώς και λόγω του πολέμου στη Μέση Ανατολή.

INVEST 5

«Είναι προφανές ότι διανύουμε μια εποχή που χαρακτηρίζεται από συνεχείς προκλήσεις, τόσο σε παγκόσμιο όσο και σε εθνικό επίπεδο. Σε ένα τέτοιο δύσκολο οικονομικό περιβάλλον, η θωράκιση της οικονομίας μας μέσα από προσεκτικούς χειρισμούς, αλλά και η διαφύλαξη της βιώσιμης αναπτυξιακής προοπτικής, πρέπει να αποτελούν και αποτελούν προμετωπίδα των οικονομικών και κοινωνικών πολιτικών μας», υπογράμμισε.

Καταλήγοντας, τόνισε πως η προσέλκυση παραγωγικών επενδύσεων και κυρίως επενδύσεων που να οδηγούν στη δημιουργία νέων παραγωγικών μονάδων και υποδομών, καθώς και τη δημιουργία αμειπτικών θέσεων απασχόλησης, είναι καθοριστικής σημασίας για τη διαφοροποίηση και ενίσχυση του οικονομικού μας μοντέλου.

«Είμαι βέβαιος ότι ο Invest Cyprus θα συνεχίσει να διαδραματίζει σημαίνοντα ρόλο προς αυτή την κατεύθυνση, ιδιαίτερα σε μια περίοδο σοβαρών προκλήσεων και αλλεπάλληλων κρίσεων», είπε χαρακτηριστικά.

Δειτε Επισης

Άνοιξε τα χαρτιά της για την στάση του ΔΗΣΥ η Αννίτα-Τι θα ψηφίσει για τις εκποιήσεις
Σημαντική αποκλιμάκωση του πληθωρισμού τον Νοέμβριο-Υποχώρησε στο 1,7%
Στο επίπεδο ρεκόρ 481.321 ατόμων η απασχόληση το γ΄ τρίμηνο 2023
Πράσινο από Υπουργικό σε τρεις προτάσεις ορόσημα για την 3η αποπληρωμή από το ΣΑΑ
Στα €22,5 δισ. το χρέος της κεντρικής κυβέρνησης το 3ο τρίμηνο του έτους
Χωρίς κανένα έλεγχο οι ΑΞΕ στην Κύπρο-Οι διαπιστώσεις του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου
Παρουσιάζει το πρόγραμμα της Κυβέρνησης για το 2024 ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης
Οι συντεχνίες αξιολογούν τα δεδομένα για θέμα χαμηλόμισθων-Καθορίζουν συνάντηση
Έπιασαν δουλειά οι Αμερικανοί εμπειρογνώμονες-Βλέπουν αρμόδιες αρχές και αρμόδιους φορείς
Προκήρυξη για πρόγραμμα στήριξης αμπελοοινικού τομέα