E-commerce: Πώς μπορούν να σταθούν στο παγκόσμιο ανταγωνιστικό περιβάλλον οι κυπριακές επιχειρήσεις
Δόνα Καπαρτή 14:23 - 02 Νοεμβρίου 2023
Η αυξανόμενη προτίμηση των καταναλωτών για online αγορές σε συνάρτηση με την ανάπτυξη της ψηφιακής τεχνολογίας οδηγούν τις επιχειρήσεις στο να εξελίσσουν τις πρακτικές τους. Ο συνδυασμός της άρτια σχεδιασμένης διαδικτυακής παρουσίας με την ατομική προσέγγιση και την ποιότητα των υπηρεσιών τους αποτελεί το κλειδί για να προσελκύσουν και να διατηρήσουν τους πελάτες τους.
Σε αυτό το περιβάλλον, οι ελληνικές και κυπριακές επιχειρήσεις επιδιώκουν να ενσωματώσουν την καινοτομία και τη διαφοροποίηση στις στρατηγικές τους, προκειμένου να ανταποκριθούν στις ανάγκες μιας ανοδικής και απαιτητικής ψηφιακής αγοράς.
Καθώς οι συνθήκες για ανάπτυξη του ηλεκτρονικού εμπορίου σε Ελλάδα και Κύπρο ωριμάζουν διαρκώς, παράγοντες της αγοράς αναλύουν τις τελευταίες εξελίξεις στον τομέα και τι άλλο απαιτείται να γίνει για περαιτέρω βιώσιμη ανάπτυξή του.
Στο Συνέδριο Ηλεκτρονικού Εμπορίου, η Γιούλικα Αντωνιάδου, Systems Deployment Consultant της Capacitor Partners και η Μαρία Παπαγρηγορίου, E-commerce Manager από τις Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ Α.Ε. προέβησαν σε μια άκρως ενδιαφέρουσα συζήτηση σχετικά με την πορεία και τα συστατικά ανάπτυξης του e-commerce, τόσο στην Κύπρο όσο και στην Ελλάδα.
Ερωτηθείσα για το πώς επηρεάζεται ο καταναλωτής με τις πολλές επιλογές που του παρέχονται στο ηλεκτρονικό εμπόριο, η κ. Αντωνιάδου παραδέχτηκε ότι, πράγματι, σε επίπεδο τιμών οι επιχειρήσεις σε Κύπρο και Ελλάδα δεν μπορούν να ανταγωνιστούν τα μεγαθήρια Αμερικής και Κίνας.
Μπορούν ωστόσο να διαφοροποιηθούν μέσω του localization, την κατανόησης της κουλτούρας και της εξυπηρέτησης σε ανθρώπινο επίπεδο. «Έτσι μπορούμε να διαφοροποιηθούμε από τον μεγάλο ανταγωνισμό», δήλωσε.
Σχολίασε επίσης την αύξηση της ικανοποίησης του πελάτη στην εταιρεία και στην άνοδο των πωλήσεων με την χρήση τεχνολογίας.
Όσο για το τι βήματα πρέπει να ακολουθήσουν οι υπόλοιπες τοπικές επιχειρήσεις πριν τη μετάβαση στο ηλεκτρονικό εμπόριο, κατά την E-commerce Manager των Εκδόσεων ΨΥΧΟΓΙΟΣ Α.Ε. πρέπει πρώτα να στήσουν ένα τμήμα που θα είναι αυτόνομο ή θα λειτουργεί με άλλα τμήματα (ΙΤ κλπ). «Έτσι θα αναπτυχθεί και θα λειτουργήσει με αυτόνομους στόχους», εξήγησε.
Έπειτα σαν δεύτερο σημείο είναι η σωστή επιλογή συνεργατών, κατά την κ. Αντωνιάδου. Πρέπει, ακόμη, να δοθεί βάση στη σωστή επιλογή της πλατφόρμας, όπως ειπε, για να συμπληρώσει το εξής: «Η απόφαση αυτή πρέπει να δεθεί με τους στόχους που έχει θέση η εταιρεία και την ανάπτυξη που ελπίζει να πετύχει μέσα από το e-commerce».
Η κ. Παπαγρηγορίου είπε πως οι επιχειρήσεις για να ανταγωνιστούν τους μεγάλους κολοσσούς, πρέπει να επικεντρωθούν σε τοπικά προιόντα και εξυπηρέτηση. Όπως εξήγησε, υπάρχουν καταναλωτές που προτιμούν να δοκιμάζουν τα προϊόντα σε φυσικά καταστήματα.
Άρα οι κυπριακές επιχειρήσεις είναι καλό να αφοσιωθούν σε αυτά τα προϊόντα έχοντας πάντα στο μυαλό τους τις τεχνολογίες και τα πλεονεκτήματα που προσφέρουν. Σύμφωνα με την Systems Deployment Consultant της Capacitor Partners, συνολικά 43% των καταναλωτών αναμένεται να μεταφερθούν στο online shopping και επομένως «οι τοπικοί παίκτες πρέπει να τους ελκύουν ακολουθώντας αυτή την τάση προς το ηλεκτρονικό εμπόριο», όπως είπε.
Συμβούλευσε επίσης τις εταιρείες να καθορίσουν ένα ξεκάθαρο στόχο στη μετάβαση τους στο ηλεκτρονικό εμπόριο και να έχουν σαφές όραμα (πχ αύξηση πωλήσεων, επέκταση σε νέες αγορές κλπ).
Αναφέρθηκε επίσης στην πτυχή της στρατηγικής. Ειδικότερα η κ.Παπαγρηγορίου παρότρυνε τις επιχειρήσεις να προχωρήσουν σε υλοποίηση ενός καινούριου επιχειρηματικού πλάνου. Έμφαση έδωσε και στην εκπαίδευση του προσωπικού στο e-commerce. «Να διευρύνετε τις νέες διαδικασίες εξυπηρέτησης των πελατών», ήταν ακόμη ένα tip της ειδικού.
Συντονίστρια του πάνελ ήταν η Μαρία Ιωάννου, Business Development Junior Director της ECOMMBX, η οποία τόνισε ότι η εξυπηρέτηση είναι από τα πιο σημαντικά στοιχεία όπως και το να συνεχίσει να παρέχεται η προσωπική επαφή και η επικοινωνία με τον καταναλωτή ακόμη και αν έχει να κάνει με το προϊόν αλλά και τη διαδικασία αποστολής τους.
Εστίασε, τέλος, στο κομμάτι της ψηφιοποίησης την οποία και χαρακτήρισε ως το μέλλον.