Έτσι βλέπουν το νομοσχέδιο για τον Χρηματοοικονομικό Επίτροπο κόμματα και εμπλεκόμενοι φορείς

«Καλή διάθεση» από κόμματα και εμπλεκόμενους φορείς δήλωσε ότι διαπίστωσε ο Υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός, ο οποίος παρουσίασε το απόγευμα της Παρασκευής το νομοσχέδιο που διευρύνει σημαντικά την περίμετρο των μη εξυπηρετούμενων δανείων που εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου.

Η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, ο Σύνδεσμος Τραπεζών καθώς και ο Σύνδεσμος Εταιρειών Εξαγοράς και Διαχείρισης Πιστώσεων ανέφεραν ότι το νομοσχέδιο είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, εκφράζοντας ωστόσο επιφυλάξεις για το ότι στην περίμετρο δανείων περιλαμβάνονται τα τερματισμένα δάνεια και δάνεια που σχετίζονται με επαγγελματική στέγη, καθώς και το κριτήριο επιλεξιμότητας που αφορά στο ύψος της αρχικής πιστωτικής διευκόλυνσης (και όχι το τρέχων υπόλοιπο του δανείου) μέχρι €350.000.

Το νομοσχέδιο διευρύνει την περίμετρο των δανείων για τα οποία ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος θα μπορεί να εξετάζει παράπονα ή να διορίσει μεσολαβητή.

Πλέον, πέραν των τραπεζικών ιδρυμάτων, περιλαμβάνονται και τα δάνεια που βρίσκονται στις εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων και τα δάνεια που εξασφαλίζονται από επαγγελματική στέγη. Για τα τερματισμένα δάνεια πλέον θα δίνεται ευκαιρία έξι μηνών σε δανειολήπτη και πιστωτή να βρουν μια συναινετική λύση. Το κριτήριο επιλεξιμότητας για το ύψος των πιστωτικών διευκολύνσεων είναι το αρχικό υπόλοιπο του δανείου ύψους μέχρι €350.000

Τα κόμματα της συμπολίτευσης χαιρέτισαν το νομοσχέδιο. ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ εξέφρασαν επιφυλάξεις, ενώ οι Οικολόγοι επιμένουν στο αναφαίρετο δικαίωμα της προσφυγής στη Δικαιοσύνη.

Στις δηλώσεις του, ο κ. Κεραυνός είπε ότι το νομοσχέδιο ισορροπεί σε μια σωστή βάση και δίνει διεξόδους, ενώ σημείωσε ότι οι επιμέρους παρατηρήσεις που εκφράστηκαν θα εξεταστούν.

«Η θέση της κυβέρνησης είναι ότι πρέπει επιτέλους να υπάρχει μια κατάληξη σε αυτό το θέμα που ταλαιπωρεί την οικονομία, την κοινωνία και την πολιτική ζωή του τόπου», ανέφερε προσθέτοντας ότι από την ερχόμενη βδομάδα μπαίνει σε εφαρμογή και το σχέδιο ενοίκιο έναντι δόσης.

Τόσο στις δηλώσεις του όσο και ενώπιον της επιτροπής, ο Υπουργός Οικονομιών αναφέρθηκε στη συμπερίληψη τερματισμένων δανείων λέγοντας ότι υπάρχουν παρά πολλά παράπονα από δανειολήπτες ότι δεν είχε γίνει δυνατό να βρεθεί μια συναινετική λύση. «Δίνουμε ακόμη μια ευκαιρία σε αυτούς που έχουν τερματισμένα δάνεια μέσα σε έξι μήνες να υποβάλουν αίτηση στον Χρηματοοικονομικό Επίτροπο» για εξεύρεση λύσης τόνισε, σημειώνοντας ωστόσο ότι αν αυτό δεν γίνει εφικτό υπάρχει ο δρόμος της δικαστικής διαδικασίας.

Πάντως, ο κ. Κεραυνός επανέλαβε τις επισημάνσεις που εκφράζουν ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η Τρόικα αλλά και οίκοι αξιολόγησης, οι οποίοι «απαιτούν να υπάρξει ένα σταθερό πλαίσιο για τις εκποιήσεις διαφορετικά είναι δυνατόν να προκύψουν δυσάρεστες εξελίξεις στην οικονομία μας».

Εκ μέρους της ΚΤΚ, ο Κλεάνθης Ιωαννίδης, επικεφαλής της Διεύθυνσης Κρίσεων, είπε ότι το νομοσχέδιο ικανοποιεί σε μεγάλο βαθμό και ότι οι πρόνοιες του είναι προς τη σωστή κατεύθυνση ιδιαίτερα αυτές που αφορούν την αύξηση της λογοδοσίας και της διαφάνειας.

Λέγοντας ότι έξι από τα οκτώ σχόλια της ΚΤΚ έχουν ενσωματωθεί στο νομοσχέδιο, ο κ. Ιωαννίδης εξέφρασε ωστόσο επιφυλάξεις που αφορούν στο θέμα του μέγιστου ποσού των επιλέξιμων δανείων όσον αφορά την αγοραία αξία της επαγγελματικής στέγης, αλλά και για την συμπερίληψη των τερματισμένων δανείων.

«Δεν είμαστε δογματικοί αλλά θεωρούμε ότι πρέπει να μειωθεί η περίμετρος», είπε αναφερόμενος στα τερματισμένα δάνεια.

Σημειώνοντας ότι η πλειοψηφία των τερματισμένων δανείων παρουσιάζει καθυστερήσεις πέντε ή επτά ετών, ο κ. Ιωαννίδης πρόσθεσε πως «δίνοντας μία τρίτη και τέταρτη ευκαιρία δημιουργείται κουλτούρα ότι πάντα θα υπάρχει η τρίτη και η τέταρτη ευκαιρία. Αντιλαμβανόμαστε το πρόβλημα, αλλά επειδή υπάρχει μια πραγματικότητα για την κουλτούρα αποπληρωμής πρέπει να περιοριστεί η συγκεκριμένη περίμετρος».

Ο Διευθυντής στον Σύνδεσμο Τραπεζών Κύπρου, Μιχάλης Κρονίδης, ανέφερε μεν πως το νομοσχέδιο είναι προς την κατεύθυνση, εκφράζοντας δε προβληματισμό επί τριών σημείων.

Σύμφωνα με τον ίδιο, πρόκειται για την συμπερίληψη επαγγελματικής στέγης χωρίς να τεθεί ανώτατο όριο στις αξίες, αφού το κριτήριο επιλεξιμότητας συνδέεται με το αρχικό ποσό του δανείου, τη συμπερίληψη των τερματισμένων δανείων, πολλά εκ των οποίων βρίσκονται σε δικαστικές διαδικασίες, αλλά και για την πρόνοια ότι η τράπεζα έχει υποχρέωση να υποβάλει πρόταση αναδιάρθρωσης.

Αν και παρουσιάστηκαν θετικοί ως προς το νομοσχέδιο, τόσο ο Διευθυντής της κρατικής ΚΕΔΙΠΕΣ όσο και η Πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγοράς Πιστώσεων Ανθή Εξαδάκτυλου, εξέφρασαν επιφυλάξεις για τη συμπερίληψη της επαγγελματικής στέγης και των τερματισμένων δανείων.

Το Κίνημα ενάντια στις εκποιήσεις είπε πως ως θέση αρχής είναι υπέρ της ενίσχυσης των εξωδικαστικών μηχανισμών επίλυσης διαφορών και της ενίσχυση του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου, σημειώνοντας ωστόσο ότι δεν υπάρχει ρητή πρόνοια για αναστολή της εκποίησης μέχρι την εξέταση του παραπόνου.

Εκπρόσωπος του κινήματος κατά της ασυδοσίας των τραπεζών εξέφρασε τη διαφωνία του με την οροφή των €350.000 της αξίας της αρχικής διευκόλυνσης, αλλά και στο ότι ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος δεν μπορεί να παρέμβει όταν μια υπόθεση βρίσκεται ενώπιον του Δικαστηρίου.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Χάρης Γεωργιάδης διερωτήθηκε για τη θέση του Υπουργού Οικονομικών επί των επιφυλάξεων της ΚΤΚ, ενώ όπως και ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Ονούφριος Κουλλά, εξέφρασε ερωτηματικά για το ύψος των δανείων που θα περιληφθούν στην περίμετρο. Η Σάββια Ορφανίδου διερωτήθηκε αν ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος θα πρέπει να ενισχυθεί σε προσωπικό, προκειμένου να αντιμετωπίσει τον αναμενόμενο αυξημένο φόρτο εργασίας.

Απαντώντας ο κ. Κεραυνός είπε ότι το Υπουργείο είναι έτοιμο να ενισχύσει το Γραφείο του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου για ό,τι χρειαστεί, ενώ απαντώντας στις επιφυλάξεις για την συμπερίληψη των τερματισμένων δανείων είπε ότι αυτό έγινε διότι υπάρχουν παράπονα ότι δεν εφαρμόστηκε ο Κώδικας της ΚΤΚ.  «Για αυτό είπαμε να δώσουμε μια δεύτερη ευκαιρία. Αν ενοχλεί πολλούς να το αφαιρέσουμε», πρόσθεσε.

Εκ μέρους του ΑΚΕΛ, ο Γιώργος Λουκαΐδης εξέφρασε ερωτηματικά για τον όγκο των τερματισμών δανείων, ενώ ο Άριστος Δαμιανού διερωτήθηκε γιατί να μην παραπέμπει το ίδιο το Δικαστήριο μια διαφορά για εξώδικη διευθέτηση για περίοδο δύο μηνών με αναστολή της εκποίησης, και αν στη συνέχεα δεν εξευρεθεί διευθέτηση η υπόθεση να επιστρέφει στο Δικαστήριο. Εξάλλου, ο Ανδρέας Καυκαλιάς διερωτήθηκε αν το νομοσχέδιο αυτό απαντά τους προβληματισμούς αν δίνεται μια ολοκληρωμένη λύση στο πρόβλημα των ΜΕΔ και επιλύεται το θέμα του πραγματικού υπολοίπου.

Πάντως σε δήλωση που εξέδωσε ο κ. Δαμιανού είπε το νομοσχέδιο δεν επιλύει το πρόβλημα και εξέφρασε ικανοποίηση ότι ο ΥΠΟΙΚ είναι έτοιμος να συζητήσει εμπλουτισμό του νομοσχεδίου.

Εξάλλου, σε δηλώσεις μετά το πέρας της συνεδρίας η Πρόεδρος της επιτροπής και Αναπληρώτρια Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Χριστιάνα Ερωτοκρίτου καλωσόρισε το νομοσχέδιο λέγοντας ότι «θα ανακουφίσει χιλιάδες συμπατριωτών μας» μέσω της διεύρυνσης των αρμοδιοτήτων του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου.

«Ουδείς μπορεί να ισχυριστεί ότι λύνεται εν μια νυχτί το πρόβλημα των ΜΕΔ, όμως είναι ένα τεράστιο βήμα μπροστά, ένα βήμα που θα λύσει για χιλιάδες συμπατριωτών μας προβλήματα που φαινόντουσαν ανυπέρβλητα μέχρι σήμερα», είπε.

Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ, Αλέκος Τρυφωνίδης εξέφρασε ικανοποίηση για την διεύρυνση των αρμοδιοτήτων του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου, ο οποίος θα εξετάζει υπερχρεώσεις και καταχρηστικές ρήτρες και πρόσθεσε ότι εισήγηση του κόμματος είναι και η συμπερίληψη των αγροτεμαχίων.

Εκ μέρους των Οικολόγων ο Σταύρος Παπαδούρης είπε ότι μετά την απόρριψη της πρότασης νόμου για απρόσκοπτη προσφυγή των δανειοληπτών στο Δικαστήριο ο,τιδήποτε θα είναι υποδεέστερο. Σημείωσε ακόμη ότι όλες οι πρόνοιες του νομοσχεδίου βασίζονται στην συναίνεση μεταξύ των δύο πλευρών.

Το νομοσχέδιο θα συζητηθεί εκ νέου την ερχόμενη Πέμπτη, με την Χριστιάνα Ερωτοκρίτου να δηλώνει ότι στόχος είναι η προώθηση του στην Ολομέλεια για ψήφιση πριν το κλείσιμο της Βουλής για την διακοπή των Χριστουγέννων.

Αυξημένη λογοδοσία και διαφάνεια

Εξάλλου, σύμφωνα με την ενημέρωση του ΥΠΟΙΚ, το νομοσχέδιο βασίζεται στην φιλοσοφία ότι με αυξημένες αρμοδιότητες είναι αναγκαίο να υπάρξει αυξημένη λογοδοσία.

Προωθείται η αλλαγή σύνθεσης του Διοικητικού Συμβουλίου του Φορέα που θα είναι επταμελές με 3 εκπρόσωπους Υπουργείων, δύο από το Υπουργείο Οικονομικών και ένα από το Υπουργείο Εμπορίου, 3 εκπρόσωπους του χρηματοοικονομικού τομέα και 1 εκπρόσωπο του συνδέσμου καταναλωτών

Προωθείται ο διαχωρισμός αρμοδιοτήτων ΔΣ και του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου, με το ΔΣ να εκδίδει οδηγίες για διοικητικά και διαχειριστικά θέματα, ενώ η αρμοδιότητα για τα παράπονα και διορισμό μεσολαβητή διατηρείται στον Επίτροπο και Βοηθό Επίτροπο.

Πλέον θα υποβάλλεται έκθεση προς τον Υπουργό κάθε έξι μήνες. Εξάλλου καθήκοντα εξέτασης παραπόνων ορίζονται και για τον Βοηθό Επίτροπο μέχρις ενός ποσού δανείων τα οποία θα καθορίζονται από το ΔΣ του Φορέα.

Δειτε Επισης

Βιλερουά-ΕΚΤ: Εύλογες οι προσδοκίες για μείωση επιτοκίων
Κριστίν Λαγκάρντ: Δεν δεσμευόμαστε εκ των προτέρων για μια συγκεκριμένη διαδρομή στα επιτόκια
CP Herbalist: Προχωρά με νέο εργοστάσιο στη Λεμεσό-Επένδυση που φέρνει επέκταση (photos)
Κρίσιμη μέρα για την οικοδομική βιομηχανία.. Ανοίγει τα χαρτιά του για την συλλογική σύμβαση ο Παναγιώτου
«Αξιοπιστία»... made in China-Η καταγγελία της σύμβασης από CMC και η δικλείδα ασφαλείας της Κ.Δ. για «Προμηθέα»
Καταγγέλλει την CMC και τα μέλη της η ΕΤΥΦΑ-«Δυστυχώς επιβεβαιώθηκαν πλήρως οι υποψίες μας...»
Δεν μιλούσαν για τερματισμό, αλλά μόνο για παράδοση του πλοίου οι Κινέζοι-«Δεν είναι κακά νέα»
Εξορθολογισμό του ρυθμού αύξησης του κρατικού μισθολογίου ζητά η ΟΕΒ-«Να μην επιστρέψουμε στα παλιά»
Aυξήσεις στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσια τομέα μετά από 15 χρόνια και με έναρξη ισχύος τον Οκτώβριο
Αιφνιδίασαν την Λευκωσία για το τερματικό οι Κινέζοι...«Άλλα μας έδειχναν και άλλα έπραξαν τελικά»