Στην 7η θέση στην E.E. η Κύπρος στο χάσμα αμοιβών αντρών/γυναικών

Στην 7η καλύτερη θέση στην Ε.Ε. βρίσκεται η Κύπρος σε σχέση με το ποσοστό χάσματος αμοιβών μεταξύ αντρών και γυναικών, αναφέρει το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, με αφορμή την 15η Νοεμβρίου 2023, την Ευρωπαϊκή Ημέρα Ίσης Αμοιβής.

Σε ανακοίνωση, στην οποία τονίζει τη σημασία σεβασμού του δικαιώματος για ίση αμοιβή για εργασία ίσης αξίας, με σκοπό την γεφύρωση του χάσματος αμοιβών μεταξύ ανδρών και γυναικών, το Υπουργείο Εργασίας αναφέρει πως το ποσοστό χάσματος αμοιβών μεταξύ αντρών και γυναικών στην Κύπρο ανέρχεται με βάση τα πιο πρόσφατα στοιχεία (του 2021), σε 9,7%, σε σύγκριση με 12,7% που είναι ο μέσος όρος της Ε.Ε.

«Έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος όσον αφορά τον δείκτη διαχρονικά (35% μείωση την τελευταία δεκαετία), ωστόσο δεν εφησυχάζει ως προς το στόχο της πλήρους εξάλειψης του χάσματος», αναφέρει το Υπουργείο Εργασίας, το οποίο καλεί όλους, «εργοδότες, εργαζόμενους, εργαζόμενες, τις συνδικαλιστικές και εργοδοτικές οργανώσεις και γενικότερα την κοινωνία των πολιτών, να συνδράμουν προς αυτή την κατεύθυνση, με στόχο την ουσιαστική εμπέδωση ισότητας αμοιβών».

Προσθέτει ότι η αυξημένη πληροφόρηση για τους μισθούς αναμένεται να διευκολύνει τους/τις εργαζομένους/ες να διεκδικούν το δικαίωμα τους σε ίση αμοιβή, αλλά και τους/τις εργοδότες και τους κοινωνικούς εταίρους να αναλάβουν κατάλληλη δράση για να διασφαλίσουν την εφαρμογή του δικαιώματος ίσης αμοιβής για όμοια εργασία και εργασία ίσης αξίας.

Η 15η Νοεμβρίου σηματοδοτεί, σύμφωνα με το Υπουργείο Εργασίας, «την Ευρωπαϊκή Ημέρα Ίσης Αμοιβής μεταξύ ανδρών και γυναικών, αφού, λαμβάνοντας υπόψη το τρέχον ποσοστό του χάσματος αμοιβών στην Ε.Ε., αυτό μεταφράζεται σε μη αμειβόμενη εργασία για τις γυναίκες από σήμερα μέχρι και το τέλος του έτους».

Αναφέρει πως «το έμφυλο χάσμα αμοιβών αποτελεί πολυεπίπεδο ζήτημα και έχει απασχολήσει ιδιαίτερα την Ευρωπαϊκή Ένωση, αφού εκτός από έλλειμμα κοινωνικής δικαιοσύνης, αποτελεί εμπόδιο στην οικονομική ανάπτυξη, αποτρέπει την πλήρη αξιοποίηση του γυναικείου εργατικού δυναμικού και μεταφράζεται συσσωρευτικά σε χάσμα συντάξεων, που θέτει τις γυναίκες σε μεγαλύτερο κίνδυνο φτώχειας» και προσθέτει πως η πρόοδος που έχει επιτευχθεί διαχρονικά υπήρξε σταθερή, αλλά αργή.

Η θετικότερη και πιο πρόσφατη εξέλιξη σε ευρωπαϊκό επίπεδο, σύμφωνα με το Υπουργείο Εργασίας, «ήταν η υιοθέτηση τον Μάιο του 2023 της Οδηγίας για ΄την ενίσχυση της εφαρμογής της αρχής της ισότητας της αμοιβής μεταξύ ανδρών και γυναικών για όμοια εργασία ή για εργασία ίσης αξίας, μέσω της μισθολογικής διαφάνειας και μηχανισμών επιβολής΄, η οποία στοχεύει στην ενίσχυση της μισθολογικής διαφάνειας από την έναρξη της απασχόλησης, μέσω της οποίας αναμένεται να ενισχύσει τις προσπάθειες για μείωση του μισθολογικού χάσματος». 

Το Υπουργείο Εργασίας αναφέρει πως, σε πλήρη σύμπλευση με την Ευρωπαϊκή Ένωση, θέτει προτεραιότητες και προσανατολίζει τις επόμενες του παρεμβάσεις, σε δράσεις που θα ενισχύσουν τη μισθολογική διαφάνεια, αφού η διαφάνεια φαίνεται να αποτελεί κλειδί για την επίτευξη περαιτέρω προόδου.

Δειτε Επισης

Οι οικονομικές επιπτώσεις της εισβολής και ο σημαντικός ρόλος της ΚΤΚ για την ανοικοδόμηση από τα ερείπια
Ε.Ε.: Χαλλούμι ΠΟΠ και αύξηση εμπορίου μέσω Πράσινης Γραμμής στις προσπάθειες προετοιμασίας της επανένωσης
Ικανοποίηση συντεχνιών για συμφωνία πλαίσιο και αυξήσεις στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα
Απαντά στις ανησυχίες για τις αυξήσεις στο δημόσιο το Υπ. Οικονομικών-Στόχος η βιωσιμότητα του κρατικού μισθολογίου
Ανδρέας Αλέξη: Οι επιπτώσεις στην οικονομία από την γήρανση του πληθυσμού και οι επείγουσες μεταρρυθμίσεις
Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις αυξήσεις στο δημόσιο ο επιχειρηματικός κόσμος -Οι μεγάλες ανησυχίες
Ανησυχία ΚΕΒΕ για τη διόγκωση του κρατικού μισθολογίου-Κίνδυνος να καταστεί μη βιώσιμο
Με αμελητέα κέρδη έκλεισε το ΧΑΚ
Εξορθολογισμό του ρυθμού αύξησης του κρατικού μισθολογίου ζητά η ΟΕΒ-«Να μην επιστρέψουμε στα παλιά»
Aυξήσεις στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσια τομέα μετά από 15 χρόνια και με έναρξη ισχύος τον Οκτώβριο