Cyprus Confidential: Η έρευνα της ICIJ και ο τροχός που μάλλον δεν ανακάλυψε

Το φως της δημοσιότητας είδε χθες το απόγευμα η έρευνα της Διεθνούς Κοινοπραξίας Ερευνητικών Δημοσιογράφων (ICIJ-International Consortium of Investigative Journalists), η οποία πραγματοποιήθηκε και τις τελευταίες ημέρες διαφημίστηκε με τρόπο που προϊδέαζε πως τα όσα θα καταδείκνυε θα ήταν κόλαφος για την Κύπρο και τον τομέα των επαγγελματικών υπηρεσιών της χώρας.

Τα όσα, ωστόσο, χθες δημοσιεύθηκαν, δεν φαίνεται μέσα από την ανάγνωσή τους να συνιστούν τις μεγάλες αποκαλύψεις για τις οποίες προδιέθεταν οι συντελεστές του «Cyprus Confidential», αντιθέτως μάλλον πολύ πιο χαμηλά από τον πήχη που προφανώς και οι ίδιοι έθεσαν, κινούνται ως προς το περιεχόμενό τους.

Χωρίς να προκαταλαμβάνουμε το τελικό περιεχόμενο της έρευνας και εν αναμονή ενδεχομένως πιθανών νέων δημοσιευμάτων, η διαπίστωση που γίνεται εκ πρώτης είναι πως πρόκειται επί της ουσίας για γενικότητες και ξαναζεσταμένο φαγητό, χωρίς πουθενά να αποδεικνύεται διάπραξη οποιασδήποτε παρανομίας.

Η διαπίστωση που γίνεται εκ πρώτης είναι πως πρόκειται επί της ουσίας για γενικότητες και ξαναζεσταμένο φαγητό, χωρίς πουθενά να αποδεικνύεται διάπραξη οποιασδήποτε παρανομίας

Σκιαγραφώντας ως μοναδικό μελανό σημείο την παροχή βοήθειας από μέρους της PwC Κύπρου στον Ρώσο ολιγάρχη Alexey Mordashov να μεταφέρει μερίδιο αξίας ενός δισεκατομμυρίου λιρών που κατείχε στον ταξιδιωτικό κολοσσό Tui στη σύντροφό του, την ημέρα που αυτός τέθηκε υπό κυρώσεις από την Ε.Ε. (28/2/22), η παραδοχή που γίνεται και στην ίδια την έρευνα είναι πως δεν είναι ξεκάθαρο κατά πόσο διαπράχθηκε οτιδήποτε ποινικά μεμπτό, ως αποτέλεσμα του οριακού χρόνου κατά τον οποίο έγινε η μεταφορά.

Άλλωστε, για τη συγκεκριμένη... πράξη και η ίδια η PwC διενήργησε έρευνα, χωρίς επίσης να προκύπτει κάτι μεμπτό.

Βάσει των πιο πάνω, λοιπόν, το συμπέρασμα στο οποίο εύλογα μπορεί να καταλήξει κανείς σε σχέση με την έρευνα της ICIJ είναι πως σίγουρα δεν ανακαλύπτει τον τροχό της άμαξας και ότι τα…περιβόητα έγγραφα τα οποία επικαλείτο δεν είναι τόσο «δυνατά» όσο από πολλούς αναμένονταν.

Τα πράγματα επί του όλου ζητήματος στη συνολική του διάσταση είναι απλά… Δεν ήταν και δεν είναι μυστικό, πως μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, μεγάλοι πάροχοι επαγγελματικών υπηρεσιών απ’ όλο τον κόσμο «αποτάθηκαν» και βρέθηκαν στην μεγάλη ρωσική αγορά για προσέλκυση πελατών.

Δικηγόροι, λογιστές και τραπεζίτες από Αγγλία, Αμερική, Γερμάνια, Γαλλία και άλλες τεράστιου οικονομικού μεγέθους χώρες, προσέγγισαν και ενέταξαν στο πελατολόγιο τους εταιρείες ή φυσικά πρόσωπα υψηλών εισοδημάτων από την Ρωσία, με την Κύπρο να αποκτά φυσιολογικά το δικό της μερίδιο από την πίτα.

Την ίδια ώρα, η Κύπρος και όλοι οι σοβαροί πάροχοι επαγγελματικών υπηρεσιών του νησιού εναρμονίστηκαν με το αυστηρότερο πλαίσιο κανονιστικής συμμόρφωσης που στην πορεία του χρόνου κρίθηκε διεθνώς ως αναγκαίο, τόσο σε θέματα AML όσο και σε ζητήματα ΚYC, ενώ θα πρέπει να υπενθυμιστεί πως το 2014, με την εισβολή της Ρωσίας στην Κριμαία, η Ε.Ε. δεν είχε επιβάλει κυρώσεις σε κανένα Ρώσο επιχειρηματία ή ολιγάρχη.

Με το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία σχεδόν άπαντες συμμορφώθηκαν πλήρως με τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στην Ρωσία, με ενδεικτικό το γεγονός, μεταξύ άλλων, ότι ειδικότερα η PwC Κύπρου, ο μεγαλύτερος πάροχος επαγγελματικών υπηρεσιών στην χώρα, από την πρώτη μέρα των κυρώσεων το 2022 αποξένωσε το 20% με 25% των εργασιών της, που αφορούσε πελάτες της οι οποίοι μπήκαν σε κυρώσεις.

Συμπερασματικά, κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει και ούτε μέσα από την έρευνα της ICIJ αμφισβητείται πως η Κύπρος και ο τομέας των επαγγελματικών υπηρεσιών του νησιού κατέβαλαν και καταβάλλουν τεράστιες προσπάθειες συμμόρφωσης, κάτι που αντανακλάται μέσα και από σχετικές τοποθετήσεις των κυβερνήσεων των ΗΠΑ και του Η.Β. ως προς την αξιοπιστία της Κυπριακής Δημοκρατίας και την άμεση ανταπόκρισή της αναφορικά με τις κυρώσεις.

Η έρευνα της Διεθνούς Κοινοπραξίας Ερευνητικών Δημοσιογράφων εν τέλει, μπορεί στην απόδειξη του αντιθέτου να στόχευε και να αποσκοπούσε, αλλά τουλάχιστον τα όσα χθες «αποκαλύφθηκαν» σαφώς και δεν συνιστούν μια τέτοια απόδειξη.

Λέγοντας τούτο, θα αναμένουμε βεβαίως πιθανά νέα ντοκουμέντα που ίσως ακολουθήσουν και ενδεχομένως ανατρέπουν την διαμορφωθείσα αυτή αντιληψή μας.

Ωστόσο, κρίνοντας εκ του αποτελέσματος της χθεσινής μέρας, το σίγουρο είναι πως το «Cyprus Confidential» μάλλον δεν κατάφερε να αποκαλύψει αυτό που φορτικά και επανηλειμμένως προανήγγειλλε εδώ και μέρες... Το «οικονομικό απόρρητο» της Κύπρου!

Δειτε Επισης

Φιλελεύθερο ανά την Ευρώπη το ωράριο των καταστημάτων-Τι κατέδειξε έρευνα της Βουλής
Νίκος Χριστοδουλίδης: Σε αναπτυξιακή τροχιά με ακόμη πιο θετικές προοπτικές για το μέλλον η οικονομία της Κύπρου
Κερδίζουν από τους ενοικιαστές τους Mall of Cyprus και Mall of Engomi
Eurostat: Παραμένει κάτω από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης η ανεργία στην Κύπρο
Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς: Ψήφος εμπιστοσύνης στο θεσμικό πλαίσιο της Κύπρου η έκθεση της MONEYVAL
Μοναδικές οικιστικές επιλογές σε όλη την Κύπρο από την Altamira Real Estate
Στο τεύχος Μαΐου του περιοδικού IN Business: IN Business Awards-16 χρόνια επιβραβεύουμε το επιχειρείν
«Ανάβει» το παράνομο εμπόριο αντί να σβήνει το τσιγάρο η υψηλή φορολογία(έρευνα)
Κωνσταντίνος Πετρίδης: Εθνικό όπλο που δεν πρέπει να παραχωρηθεί η χαμηλή φορολογία
Ετήσια αύξηση πέραν του 5% σε αξία και όγκο εργασιών λιανικού εμπορίου