Powered by

Η μεθοδολογία πίσω από την έρευνα της ICIJ-Πού βρήκαν τα αρχεία

Η «Cyprus Confidential» της Διεθνούς Κοινοπραξίας Ερευνητικών Δημοσιογράφων (ICIJ-International Consortium of Investigative Journalists) αποτελεί προϊόν έρευνας 3,6 εκατομμυρίων αρχείων που διέρρευσαν και τα οποία προέρχονται από έξι παρόχους χρηματοοικονομικών υπηρεσιών και μια ιστοσελίδα.

Σύμφωνα με την ICIJ αρχεία λήφθηκαν από τους πάροχους: ConnectedSky, Cypcodirect, DJC Accountants, Kallias & Associates, MeritKapital και MeritServus στην Κύπρο.

Η ICIJ συγκέντρωσε μια ομάδα περισσότερων από 270 δημοσιογράφων από 54 χώρες και παρείχε πρόσβαση στα αρχεία που διέρρευσαν μέσω της ασφαλούς πλατφόρμας έρευνας εγγράφων Datashare.

Η ICIJ και η Paper Trail Media οργάνωσαν και συντόνισαν το έργο μέσω της ασφαλούς πλατφόρμας επικοινωνιών του ICIJ, I-Hub.

Στο πλαίσιο του έργου Cyprus Confidential, η ομάδα δεδομένων και έρευνας του ICIJ «χτένισε» τα αρχεία μαζί με τους εταίρους για να βρει Ρώσους ολιγάρχες, δισεκατομμυριούχους και πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα (PEPs) στους οποίους έχουν επιβληθεί κυρώσεις και να αποκαλύψει τις υπεράκτιες συμμετοχές τους.

Τα εσωτερικά αρχεία που διέρρευσαν, τα οποία χρονολογούνται από τα μέσα της δεκαετίας του 1990 έως τον Απρίλιο του 2022, περιλαμβάνουν εμπιστευτικούς ελέγχους ιστορικού, οργανογράμματα, οικονομικές καταστάσεις, αιτήσεις τραπεζικών λογαριασμών και μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Η έρευνα είχε διάρκεια οκτώ μήνες.

Δειτε Επισης

Ενισχύεται η διμερής συνεργασία Κύπρου-Ολλανδίας σε θέματα αγροτικής ανάπτυξης και καινοτομίας
Τελευταίες πινελιές στα νομοσχέδια για την φορολογική μεταρρύθμιση-Οι βασικές πτυχές και πότε πάνε στην Βουλή
ΣΠΟΔ: Συγκρατημένη μεγέθυνση τον Ιούνιο υπό το πρίσμα εξωτερικών αβεβαιοτήτων-Οι παράγοντες με θετική συμβολή
Πράσινο Βουλής στα 100 εκατ. για κουρεμένους και κατόχους αξιογράφων-Το μέγιστο ποσό ανά φυσικό πρόσωπο
Αλλάζουν με νόμους τα χρηματικά όρια στις συνοπτικές διαδικασίες σύναψης δημόσιων συμβάσεων
Από 1η Ιουλίου τερματίζονται οι πληρωμές φόρου και εισφορών (PAYE/DAS) μέσω φορολογικής πύλης
Παράταση μέχρι 29 Ιουλίου για την υποβολή δήλωσης και πληρωμή οφειλόμενου ΦΠΑ
ΚΟΕ: Επιδεινώθηκε το οικονομικό, ενδυναμώθηκε το καταναλωτικό κλίμα τον Ιούνιο
Στα σκαριά μεικτή τηλεργασία στο δημόσιο-Επεκτείνεται και το ευέλικτο ωράριο εργασίας
Κοινό μέτωπο ΟΕΒ-ΚΕΒΕ για την ΑΤΑ... Τα τέσσερα σημεία που τονίζουν και υποδεικνύουν στον Γιάννη Παναγιώτου