Cyprus Confidential: Στο στόχαστρο για παράκαμψη των κυρώσεων οι επαγγελματικές υπηρεσίες της Κύπρου

Στο στόχαστρο σειράς δημοσιευμάτων σε διεθνή μέσα βάζει όπως αναμενόταν την Κύπρο η έρευνα της Διεθνούς Κοινοπραξίας Ερευνητικών Δημοσιογράφων (ICIJ-International Consortium of Investigative Journalists) υπό τον τίτλο «Cyprus Confidential».

Μέσα από τα δημοσιεύματα, η Κύπρος και ο δη ο τομέας των επαγγελματικών υπηρεσιών της χώρας, κατηγορούνται ουσιαστικά για παράκαμψη κυρώσεων και διευκολύνσεις σε Ρώσους ολιγάρχες.

Στο επίκεντρο των δημοσιευμάτων βρίσκεται η PwC Κύπρου, στην οποία αποδίδονται αναδιαρθρώσεις εταιρειών Ρώσων ολιγαρχών, καθώς και μεταβίβαση των περιουσιακών στοιχειών του Alexey Mordashov, στον όμιλο TUI, στην σύντροφό του, αφότου η Ε.Ε. του επέβαλε κυρώσεις.

Επίσης, στην PwC αποδίδεται παροχή βοήθειας σε εταιρεία να μεταφέρει περιουσιακά στοιχεία που ανήκαν στους μεγιστάνες Alexander Abramov και Alexander Frolov πριν από τις κυρώσεις του Ηνωμένου Βασιλείου.

Τα σχετικά δημοσιεύματα αναρτήθηκαν, μεταξύ άλλων, στη OCCRP και στον Guardian.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο δημοσίευμα του OCCRP αναφέρεται πως η PwC Cyprus «μπορεί να παραβίασε τις κυρώσεις της Ε.Ε. με πώληση μετοχών του Alexey Mordashov στις 28 Φεβρουαρίου 2022», με αξιωματούχους της Ε.Ε. να ξεκαθαρίζουν στους συνεργάτες, τόσο του του OCCRP και όσο και του Guardian, ότι οι κυρώσεις τίθενται σε ισχύ «στην αρχή της πρώτης ώρας της ημέρας δημοσίευσης» της ανακοίνωσης κυρώσεων.

Αυτό σημαίνει ότι ο Mordashov ήταν τεχνικά υπό κυρώσεις καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας στις 28 Φεβρουαρίου 2022, αν και είναι πιθανό, ούτε ο ίδιος ούτε η PwC να γνώριζαν τη συμπερίληψη του στη λίστα του μέχρι να ανακοινωθεί το βράδυ.

Πέραν της PwC Κύπρου, το «Cyprus Confidential» κάνει ταυτόχρονα λόγο για τον ρόλο άλλων εταιρειών, όπως η Abacus Ltd., που ιδρύθηκε από πρώην συνεργάτες της PwC Κύπρου και εμπλέκεται σε μια νομική διαμάχη που αφορά τον Ρώσο δισεκατομμυριούχο Petr Aven.

Πρόσθετα, γίνεται αναφορά και στην Kiteserve, η οποία επίσης ιδρύθηκε από πρώην συνεργάτες της PwC Κύπρου και φέρεται να ανέλαβε τη διοίκηση εταιρειών που ελέγχονται από ζεύγος ολιγαρχών, με τους δεσμούς να διακόπηκαν μόνο αφού το Ηνωμένο Βασίλειο επέβαλε κυρώσεις στους συγκεκριμένους.

Η τρίτη εταιρεία για την οποία γίνεται αναφορά, είναι η επίσης ιδρυθείσα από πρώην συνεργάτες της PwC Κύπρου Cypcodirect, η οποία φέρεται να εκπροσωπούσε Ρώσους ολιγάρχες.

Δειτε Επισης

Ομόφωνα αποδεκτή από την Ολομέλεια η αναπομπή νόμου για τις καινοτόμες επιχειρήσεις
Πρόταση Νικόλα φέρνει βελτιώσεις στον νόμο για τις πολιτογραφήσεις επαγγελματιών υψηλής εξειδίκευσης
Νόμος για ρύθμιση ληξιπρόθεσμων φορολογικών οφειλών-Η εξουσία που παρέχεται στον Έφορο Φορολογίας
«Πολιτικές που θέτουν την οικονομία σε τροχιά ανάπτυξης, στοχευμένα μέτρα εκεί και όπου χρειάζεται»
Κωνσταντίνος Πετρίδης: Αυτό θα συνεχίσω να πράττω αν εκλεγώ ευρωβουλευτής
Συνέχιση ανάπτυξης και μείωση πληθωρισμού στην Κύπρο προβλέπει η Κομισιόν
Μνημόνιο Συνεργασίας Invest Cyprus και CYFA με στόχο την ενίσχυση του επιχειρηματικού οικοσυστήματος μέσω ΑΞΕ
Με τη συμμετοχή της Υφ. Ναυτιλίας Μαρίνας Χατζημανώλη το πρώτο Cyprus Forum Λονδίνου
Παραμένει ανοικτό το μέτωπο των συλλογικών συμβάσεων σε οικοδομική και ξενοδοχειακή βιομηχανία
ΠτΔ: Rebranding της Κύπρου και αναθεωρημένο σχέδιο κινήτρων για αδειοδότηση αυθαίρετων/νέων κατασκευών