Ανάπτυξη δεξιοτήτων στις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις
Άννα Ξυνιστέρη, Άντρεα Λοΐζου 07:30 - 14 Νοεμβρίου 2023
Η ανάπτυξη των δεξιοτήτων του προσωπικού στις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις (ΜμΕ/SMEs) διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στη σύγχρονη πραγματικότητα. Οι δεξιότητες και οι ικανότητες του προσωπικού καθορίζουν την επιτυχία και τον ανταγωνισμό της επιχείρησης.
Η απόκτηση νέων δεξιοτήτων, η αποτελεσματική εκτέλεση καθηκόντων, καθώς και η ικανότητα των εργαζομένων να προσαρμόζονται στις μεταβαλλόμενες δυναμικές της αγοράς, επηρεάζει απευθείας την ανάπτυξη και τη βιωσιμότητα της εταιρείας.
Σημαντικό είναι, το προσωπικό να επιδεικνύει προσαρμοστικότητα, ομαδικότητα, αποτελεσματική επικοινωνία και κριτική σκέψη. Την ίδια στιγμή, η ανάπτυξη δεξιοτήτων προάγει την καινοτομία και την αποτελεσματικότητα. Αποτελεί επίσης, στρατηγική αναγκαιότητα στοχεύοντας σε μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα και επιτυχία.
Οι δεξιότητες μπορούν να χωριστούν σε δύο κύριες κατηγορίες, τις εσωτερικές και τις εξωτερικές. Οι εσωτερικές δεξιότητες, όπως η προσαρμοστικότητα, η διαχείριση χρόνου, η κριτική σκέψη βοηθούν τους εργαζομένους να εκτελούν έργα αποτελεσματικά και να συνεργάζονται στενά.
Παράλληλα, οι εξωτερικές δεξιότητες, όπως είναι η επικοινωνία, η ομαδικότητα, η επίλυση σύγκρουσης, ενισχύουν την ανάπτυξη και την επιτυχία μιας επιχείρησης. Ως αποτέλεσμα, η ανάπτυξη των εσωτερικών και εξωτερικών δεξιοτήτων στις SMEs, υποστηρίζουν την ικανοποίηση, την παραγωγικότητα αλλά και τη διατήρηση των εργαζομένων στον εργασιακό χώρο, δημιουργώντας έτσι μια θετική εργασιακή κουλτούρα.
Ακόμα, έχουν σημαντικό ρόλο στην εξασφάλιση συμφωνιών, τη διαχείριση συνεργασίας και την καλύτερη διαχείριση σχέσεων με πελάτες. Οι δεξιότητες αυτές συμβάλλουν στην ανάπτυξη και διατήρηση εποικοδομητικών εργασιακών σχέσεων μεταξύ της εταιρείας και του εξωτερικού περιβάλλοντος της.
Η πολυδιάστατη φύση των SMEs απαιτεί ευέλικτες δεξιότητες από τους εργαζομένους τους, εξασφαλίζοντας προσαρμοστικότητα, καινοτομία και τη δυνατότητα να αντιδρούν άμεσα στις δυναμικές της αγοράς.
Οι εργαζόμενοι με ποικίλες δεξιότητες βελτιώνουν όχι μόνο την παραγωγικότητα, αλλά ενισχύουν επίσης την ανθεκτικότητα των SMEs σε ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον. Επιπλέον, συμβάλλουν στην ανάπτυξη της επιχείρησης, ενθαρρύνουν την καινοτομία και έχουν ένα καθοριστικό ρόλο στη διατήρηση της βιωσιμότητας και της επιτυχίας της επιχείρησης στο συνεχώς εξελισσόμενο τοπίο της αγοράς.
Σύμφωνα με τον Fuller‐Love (2006), τα κύρια οφέλη ανάπτυξης δεξιοτήτων προσωπικού στις SMEs φαίνεται να συνδέονται επίσης με τη διεύρυνση των επιχειρήσεων, τη μείωση των ποσοστών αποτυχίας, την αύξηση της κερδοφορίας για τις μικρές εταιρείες και τη συνολική βελτίωση της απόδοσης.
Η διοίκηση σε μια μικρή επιχείρηση συνδέεται στενά με τις δεξιότητες και τα χαρακτηριστικά του ιδιοκτήτη-διευθυντή. Είναι πιθανό η εκπαιδευτική και οικογενειακή στάση του επιχειρηματία να επηρεάζει τον διοικητικό τρόπο στη Μικρομεσαία Επιχείρηση.
Επιπλέον, παράγοντες, όπως οι φιλοδοξίες του ιδιοκτήτη-διευθυντή, συμπεριλαμβανομένης της επιθυμίας του για ανάπτυξη της επιχείρησης, έχουν επίσης επίδραση στη διοίκηση. Επισημαίνει πως, οι απαραίτητες δεξιότητες περιλαμβάνουν την ηγεσία, την αποτελεσματική διοίκηση, τη δημιουργία μεθοδολογιών διοίκησης και την προαγωγή συνεκτικών ομάδων. Περιλαμβάνουν επίσης, την στρατηγική σχεδίαση, την ανάθεση καθηκόντων και την επιδεξιότητα στη διαχείριση οικονομικών θεμάτων (Fuller‐Love, 2006).
Είναι ευρέως αποδεκτό πως όταν τα άτομα αποκτούν δεξιότητες τότε αυξάνεται η παραγωγικότητα. Τα οφέλη της μάθησης και της εκπαίδευσης οδηγούν στην απόκτηση δεξιοτήτων και έχουν ως αποτέλεσμα την αύξηση της προσαρμοστικότητας (Lange et al., 2000).
Η προσαρμοστικότητα διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στη διατήρηση της απασχόλησης τόσο του εργατικού δυναμικού όσο και του κεφαλαίου, καθώς και στη διατήρηση του ανταγωνισμού. Η ανάπτυξη δεξιοτήτων αποτελεί ένα ζωτικό συστατικό σε οποιαδήποτε στρατηγική που επικεντρώνεται στη βελτίωση του ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος μιας επιχείρησης (Lange et al., 2000).
Σύμφωνα με τους Kock et al., (2008) πολλές Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις υπογραμμίζουν τη σημασία της ικανότητας των εργαζομένων να χρησιμοποιούν υπολογιστές και το σχετικό λογισμικό. Μερικές SMEs αναφέρουν τις συνεχείς και γρήγορες τεχνολογικές εξελίξεις, κυρίως στα συστήματα πληροφορικής.
Η ενσωμάτωση αυτών των νέων τεχνολογιών αναγνωρίζεται ως ουσιώδης για τις SMEs που επιθυμούν να διατηρήσουν τον ανταγωνιστικό τους χαρακτήρα, αυξάνοντας έτσι τη ζήτηση για τεχνολογικές και άλλες γνώσεις.
Ακόμα, πολλές έρευνες αναφέρονται στην αύξηση της ανταγωνιστικής πίεσης. Πολλές επιχειρήσεις έχουν αναγκαστεί να δώσουν έμφαση στην αυξημένη παραγωγικότητα, αποτελεσματικότητα και ποιότητα. Το γεγονός αυτό οδήγησε ορισμένες SMEs να επικεντρωθούν σε στρατηγικές ανάπτυξης της επιχείρησης, καθιστώντας την ανάπτυξη δεξιοτήτων ως τον ακρογωνιαίο λίθο αυτής της προσέγγισης.
Πηγές
- Cyta Business
Η Cyta Business, αντιλαμβανομένη τις σύγχρονες απαιτήσεις και τις αυξημένες ανάγκες των ΜμΕ για αναβάθμισή τους στην ψηφιακή εποχή, συμβάλλει στην ανάπτυξή τους παρέχοντας λύσεις στα πρακτικά ζητήματα και τις προκλήσεις που τις απασχολούν και ταυτόχρονα αναδεικνύει τις ευκαιρίες που προκύπτουν με τη δύναμη της τεχνολογίας.