Π. Νικολάου: Προς τη σωστή κατεύθυνση αν δεν αλλάξουν δραματικά από Βουλή τα νομοσχέδια για τις εκποιήσεις

Την θέση πως αν τα νομοσχέδια που κατατέθηκαν από την Κυβέρνηση στο Κοινοβούλιο για τα ΜΕΔ και τις εκποιήσεις δεν αλλάξουν δραματικά από τη Βουλή, δημιουργούν ένα πλαίσιο που μπορεί να δώσει λύση στο πρόβλημα που ταλαιπωρεί την Κύπρο εδώ και πολλά χρόνια, εξέφρασε ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Κύπρου και πρόεδρος του Συνδέσμου Τραπεζών Κύπρου, Πανίκος Νικολάου.

Μιλώντας κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων της Τράπεζας Κύπρου για πρώτο εννιάμηνο του 2023, ο κ. Νικολάου είπε ότι ο Σύνδεσμος Τραπεζών έχει αλληλογραφία με το Υπουργείο Οικονομικών για το θέμα και εξέφρασε την άποψη ότι αν τα νομοσχέδια δεν αλλάξουν δραματικά από τη Βουλή, δημιουργούν ένα πλαίσιο που μπορεί να δώσει λύση στο πρόβλημα που ταλαιπωρεί την Κύπρο εδώ και πολλά χρόνια.

Διαβάστε ακόμη: Τράπεζα Κύπρου: Κέρδη ύψους €349 εκατ. για το εννιάμηνο του 2023

Παράλληλα, σημείωσε ότι αυτό που τους ανησυχεί είναι ο χρόνος που θα χρειάζεται για να επιλυθεί μια διαφορά. Ανέφερε ότι αν αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσω του Φορέα Εξώδικης Επίλυσης Διαφορών Χρηματοοικονομικής Φύσεως, κάτι που παίρνει περίπου τρεις μήνες, θα ήταν προτιμότερο από το να οδηγηθεί στα δικαστήρια η διαφορά, χωρίς να είναι γνωστό πόσο θα διαρκέσει η υπόθεση.

Οι εξαγορές και το προσωπικό

Ερωτηθείς για το θέμα συνεργειών-εξαγορών μεταξύ των τραπεζών, ο κ. Νικολάου είπε ότι αν είναι κάτι που θα προσθέσει αξία στους μετόχους σίγουρα θα το εξετάσουν.

Όσον αφορά το προσωπικό της Τράπεζας Κύπρου, ανέφερε ότι η τράπεζα θα ανταμείψει φέτος το προσωπικό της, δεδομένου ότι θα πετύχει στόχους κερδοφορίας μέχρι το τέλος του χρόνου.

Ωστόσο, υπέδειξε ότι δεν είναι υπέρ της αυτόματης και επαναλαμβανόμενης αύξησης του κόστους του προσωπικού. Το προσωπικό θα πάρει το 75% της ετήσιας προσαύξησης που είναι μια αύξηση 10-15% περίπου, επισήμανε.

Επιπλέον, ανέφερε ότι μια άλλη μερίδα γύρω στο 1/3 του προσωπικού θα πάρει και μπόνους, αναλόγως της αξιολόγησης που έχουν.

Όσον αφορά Σχέδια Εθελούσιας Εξόδου είπε ότι αυτά δεν θα γίνονται σε τόσο μεγάλο βαθμό όσο στο παρελθόν, αλλά για ανανέωση του προσωπικού, ώστε αυτό να είναι ενδεχομένως πιο εξειδικευμένο και μικρότερης ηλικίας.

Τα δάνεια και τα επιτόκια

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κ. Νικολάου ανέφερε ότι περίπου το 22% των δανείων είναι συνδεδεμένα με το βασικό επιτόκιο της τράπεζας και δεν έχουν επηρεαστεί ιδιαίτερα από την αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ. Ωστόσο, σημείωσε ότι με την αύξηση των καταθετικών επιτοκίων και αυτά τα δάνεια θα έχουν αυξήσεις.

Ανέφερε, ακόμα, ότι η τράπεζα διαθέτει διάφορα καταθετικά προϊόντα, με επιτόκιο μέχρι 3%, και ενδεχομένως μεγαλύτερο ρίσκο, ωστόσο οι πλείστοι πελάτες κρατούν τα λεφτά τους στους τρεχούμενούς τους λογαριασμούς. Σημείωσε ότι περισσότερες καταθέσεις προέρχονται από Κύπριους.

Όσον αφορά τις αναδιαρθρώσεις δανείων αναφέρθηκε ότι δεν υπάρχουν πολλές αναδιαρθρώσεις, αλλά περισσότερες επαναδιαπραγματεύσεις.

Ο κ. Νικολάου είπε ότι η τράπεζα έχει επαναδιαπραγματευτεί τους όρους κάποιων δανείων ύψους δισεκατομμυρίων. Ωστόσο, ανέφερε ότι δεν μπορούν να μειώσουν τα επιτόκια απλά για να ικανοποιήσουν τη κοινή γνώμη γιατί δεν επιτρέπουν οι επόπτες κάτι τέτοιο.

Εξάλλου, απαντώντας σε ερώτηση, η εκτελεστική Διευθύντρια Οικονομικής Διεύθυνσης της Τράπεζας, Ελίζα Λειβαδιώτου, ανέφερε ότι παρακολουθούν στενά το θέμα της εξυπηρέτησης των δανείων και δεν βλέπουν κανένα σημάδι ανησυχίας για νέα ΜΕΔ.

Δειτε Επισης

Χριστιάνα Ερωτοκρίτου: Έκλεισε μια ανοιχτή πληγή δέκα ετών για τις εκποιήσεις
H αξία των κυπριακών ομολόγων στον ισολογισμό του Ευρωσυστήματος
Tο ψηφιακό τοπίο των τραπεζών: Τα μυστικά των πρωταγωνιστών για επιτυχή μετασχηματισμό
Προχωρά με τον διορισμό Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου ο Πρόεδρος-«Δύο-τρία πρόσωπα στο μυαλό μου»
Μειώθηκε στο 17% από 30% ο συντελεστής έκτακτης εισφοράς για άμυνα επί τόκων
Ν. Χριστοδουλίδης: Σταθμός για τη δημοσιονομική σταθερότητα η έγκριση της δέσμης μέτρων για τα ΜΕΔ
Όσα ψήφισε η Βουλή για τις εκποιήσεις και οι τοποθετήσεις κομμάτων και βουλευτών
Πέρασε το κυβερνητικό πακέτο για τις εκποιήσεις-Σε νέα βάση το νομοθετικό πλαίσιο
Εκποιήσεις: Εκτός συζήτησης η πρόταση νόμου του ΑΚΕΛ, κανονικά τα τέσσερα νομοθετήματα
Eλεύθεριος Βλαχογιάννης: Ανοδική πορεία στις συνέργειες τραπεζών