Deal και δυναμικά στην αμερικανική αγορά κινηματογράφου το... κυπριακό «The Islander»

Η χολιγουτιανή παραγωγή «The Islander», μια ταινία που γυρίστηκε στην Κύπρο με πρωταγωνιστή τον Χάρι Κόννικ Τζούνιορ, έκλεισε πρόσφατα συμφωνία με αντιπροσώπους πωλήσεων ταινιών κατά τη διάρκεια της έκθεσης Αμερικανικής Αγοράς Κινηματογράφου (American Film Market).

Αυτό, σύμφωνα με τον Διευθυντή & Επικεφαλής Κινηματογράφησης του Invest Cyprus, Λευτέρη Ελευθερίου, είναι μια τεράστια επιτυχία για την ταινία.

«Αυτή τη στιγμή η ταινία βρίσκεται στην Αμερικανική Αγορά Κινηματογράφου, τη μεγαλύτερη έκθεση μετά τις Κάννες», εξήγησε.

«Και αυτή είναι η μεγαλύτερη επιτυχία, ότι δηλαδή έκλεισαν συμφωνία με αντιπροσώπους πωλήσεων ταινιών. Αυτό δεν είναι κάτι που επιτυγχάνουν όλες οι ταινίες, ούτε και από ταινίες που παράγονται από τα μεγάλα στούντιο. Αυτό και μόνο είναι μια τεράστια επιτυχία για την ταινία».

Και πρόσθεσε: «Φυσικά υπάρχει η παρουσία του Χάρι Κόννικ Τζούνιορ, ο οποίος είναι μεγάλος ηθοποιός. Μερικά από τα τραγούδια της ταινίας γράφτηκαν ειδικά για την ταινία από τον ίδιο τον Κόννικ».

MixCollage-09-Nov-2023-03-02-PM-182

H AFM είναι μία κορυφαία έκθεση, για απόκτηση, ανάπτυξη και δικτύωση ταινιών, όπου συμφωνίες διανομής και χρηματοδότησης ταινιών πέραν του ενός δις, καταλήγουν κάθε χρόνο σε ολοκληρωμένες ταινίες και σε κάθε στάδιο ανάπτυξης.

Η ταινία

Τα γυρίσματα του The Islander ολοκληρώθηκαν το καλοκαίρι, αλλά η ταινία δεν έχει κυκλοφορήσει ακόμα.

Η υπόθεση της ταινίας αφορά έναν ατυχή ροκ σταρ, ο οποίος μετακομίζει σε ένα απομακρυσμένο σπίτι σε ένα νησί στην άκρη του γκρεμού, μόνος του για να ανακαλύψει ότι το νέο του σπίτι έχει μια ατυχή φήμη.

Μέσα από μια σειρά από γοητευτικές ατυχίες, αποδεικνύεται ότι η αγάπη μπορεί να βρεθεί ακριβώς εκεί που την άφησε.

MixCollage-09-Nov-2023-02-37-PM-6432.width-800

Το σενάριο, τη σκηνοθεσία και την παραγωγή της ταινίας έχει αναλάβει η Στελάνα Κλήρη με την εταιρεία Meraki Films, που έχει έδρα την Κύπρο. Παράγεται επίσης από την Jupiter Peak Productions, τον Steven Shapiro και τον Keith Arnold, με την υποστήριξη του Υφυπουργείου Πολιτισμού της Κύπρου και του προγράμματος κινήτρων της Κυπριακής Επιτροπής Κινηματογράφου.

Μαζί με τον Κόννικ, πρωταγωνιστούν οι Agni Scott, Ali Fumiko Whitney και Tony Demetriou.

«Είμαστε πολύ χαρούμενοι γιατί πολλοί Κύπριοι δούλεψαν στην ταινία, περίπου 70-80 Κύπριοι αν όχι περισσότεροι», είπε ο Ελευθερίου.

«Αυτό τους έδωσε μεγάλη εμπειρία, καθώς ήταν μια ταινία των προδιαγραφών του Χόλιγουντ. Δείχνει πολύ την ομορφιά του νησιού μας, γυρίστηκε στην Πέγεια και στο Καϊμακλί. Υπήρχε μια όμορφη γειτονιά με πέτρινα σπίτια. Δείχνει όμορφα σκηνικά από τη χώρα μας και πιστεύω ότι θα έχει μεγάλη επιτυχία ως παραγωγή».

Αίτημα στη Βουλή

Η Επιτροπή Κινηματογράφου Κύπρου, στην οποία είναι μέλος ο κ. Ελευθερίου, είδε μια ιδιωτική προβολή της ταινίας για να δώσει την τελική σφραγίδα έγκρισης. «Την απολαύσαμε, είναι πολύ καλή», είπε.

Αξίζει να αναφερθεί ότι το Υπουργείο Οικονομικών απέστειλε αίτημα στη Βουλή για την αποδέσμευση κεφαλαίων για την αποζημίωση των παραγωγών του The Islander, ύψους 664.711 ευρώ, σύμφωνα με το πρόγραμμα της Κύπρου για την ενίσχυση της τοπικής οπτικοακουστικής βιομηχανίας.

sere

Σε ό,τι αφορά τις μελλοντικές παραγωγές, ο Ελευθερίου είπε ότι αυτή τη στιγμή βρίσκεται ακόμη μία υπό εξέταση, αν και δεν μπόρεσε να αποκαλύψει ακόμη λεπτομέρειες. Εκτός από αυτό, δύο ριάλιτι έχουν μόλις ολοκληρωθεί στο νησί, ένα από την Paramount και ένα άλλο από τη Warner Bros, ενώ μια τηλεοπτική σειρά βασισμένη στη μεγάλου μήκους ταινία της δεκαετίας του 1980, Shirley Valentine αναμένεται να ολοκληρωθεί σύντομα. «Αυτή γυρίστηκε 100% στην Κύπρο και την περιμένουμε σύντομα», εξήγησε.

Εν τω μεταξύ, αντιπροσωπεία του Invest Cyprus επέστρεψε πρόσφατα από το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, όπου έγιναν αρκετές επαφές.

«Είδαμε παραγωγούς από τη Γερμανία, τη Σερβία, την Ιταλία, τη Σλοβενία και φυσικά την Ελλάδα, καθώς και άλλους. Συζητήσαμε πολλά έργα που θα μπορούσαν να έρθουν στην Κύπρο και δείξαμε πόσο ελκυστική είναι η Κύπρος ως κινηματογραφικός προορισμός», σχολίασε ο κ. Ελευθερίου.

Δειτε Επισης

Κύπρος Νικολαΐδης: Αυτό το βραβείο είναι σημαντικό για μένα, προέρχεται από την πατρίδα μου (vid)
Ηλίας Κόκκινος: Σημαντική αναγνώριση για την οικογένεια του Smoothie Factory το IN Business Award (vid)
Γιώργος Κοσιής & Σάββας Κοσιής: Επιβράβευση των κόπων και των προσπαθειών μας, δεν σταματάμε εδώ (vid)
ΚΕΒΕ: Επιταγή αξίας 14.000 ευρώ στο φιλανθρωπικό ίδρυμα «Τοξότης»
Γιώργος Μούντης: Επιβεβαίωση της σκληρής δουλειάς των συναδέλφων και συνεργατών μας το IN Business Award (vid)
Grant Johnson: Το μέλλον του τουρισμού στην Κύπρο προμηνύεται λαμπρό (vid)
Κατιάνα Μούσα: Η ECOMMBX βλέπει μπροστά, τα καλύτερα έρχονται (vid)
Οι μαθητές φέρνουν την αλλαγή με το Net Zero for Youth (NZ4Y)
Δημήτρης Κωνσταντινίδης: Είναι μεγάλη τιμή για εμάς το βραβείο που πήραμε στα IN Business Awards (vid)
Paradox Museum Limassol & CP Foodlab: Ένα παράδοξο Φεστιβάλ Επιστήμης γεμάτο μάθηση και διασκέδαση