Powered by

Ανδρέας Δημητριάδης: Κύριο μέλημά μου η επίλυση χρόνιων προβλημάτων του επιχειρηματικού κόσμου

Στη σταδιακή αύξηση της αξίας που προσφέρει το ΚΕΒΕ προς τα μέλη του, σε συνδυασμό με την προώθηση των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων που ευνοούν την ενδυνάμωση των παραγωγικών τάξεων, την προσέλκυση επενδύσεων, την υγιή επιχειρηματικότητα και απασχόληση, καθώς και τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, θα επικεντρωθεί, σε περίπτωση εκλογής του, ο υποψήφιος για την προεδρία του ΚΕΒΕ, Ανδρέας Δημητριάδης.

Σε συνέντευξη του στο InBusinessNews ενόψει των επερχόμενων εκλογών στο ΚΕΒΕ, ο κ. Δημητριάδης επισημαίνει ότι θα πρέπει να δοθεί έμφαση στην επίλυση χρόνιων προβλημάτων που επηρεάζουν τους τομείς της βιομηχανίας, του εμπορίου, του τουρισμού και των υπηρεσιών, καλώντας παράλληλα το κράτος να καθορίσει ένα πλαίσιο δράσης, όπου θα υπάρχει διαφάνεια, λογοδοσία και έλεγχος.

Αναγνωρίζοντας ότι οι οικονομικές και νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση σε πολλά ζητήματα που αφορούν την επιχειρηματικότητα, εντούτοις εξηγεί ότι υπάρχει πρόσφορο έδαφος για μια σειρά από αναγκαίες αλλαγές, μιας και ο επιχειρηματικός κόσμος, όπως αναφέρει, εξακολουθεί να εργάζεται σ’ ένα περιβάλλον, το οποίο είναι πολύπλοκο, χρονοβόρο, δαπανηρό και όχι τόσο φιλικό προς το επιχειρείν.

Διαβεβαιώνοντας ότι προσβλέπει σε αγαστή συνεργασία με το συνδικαλιστικό κίνημα, ο υποψήφιος για την προεδρία του ΚΕΒΕ, Ανδρέας Δημητριάδης τοποθετείται για τα φλέγοντα εργασιακά θέματα, όπως για παράδειγμα για την ΑΤΑ, για την οποία, όπως τονίζει, έχει κλείσει ο κύκλος χρησιμότητάς της.

Όσον αφορά την υποχρεωτική εφαρμογή των συλλογικών συμβάσεων, υπογραμμίζει ότι αναμένεται να δημιουργήσει σοβαρές στρεβλώσεις στην οικονομία, ενώ ζητά μεγάλη προσοχή από το κράτος για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού, προειδοποιώντας για ενδεχόμενες αρνητικές επιπτώσεις στην απασχόληση.

Διαβάστε πιο κάτω τη συνέντευξη του υποψήφιου για την προεδρία του ΚΕΒΕ Ανδρέα Δημητριάδη στο InBusinessNews:

Για ποιον λόγο διεκδικείτε την προεδρία του ΚΕΒΕ;
Έλαβα την απόφαση να διεκδικήσω την προεδρία του ΚΕΒΕ κατόπιν ώριμης σκέψης, καθώς πιστεύω ότι ο θεσμός του Επιμελητηρίου είναι ζωτικής σημασίας για τις επιχειρήσεις, την πολιτεία και τους εργαζομένους.

Είμαι μέλος του Κυπριακού Επιμελητηρίου και αφοσιωμένος στον Θεσμό εδώ και 40 ολόκληρα χρόνια. Διετέλεσα Πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πάφου (1990-1992, 2014-2020), μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου και της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΚΕΒΕ την αντίστοιχη περίοδο, Πρόεδρος της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Περιφέρειας Πάφου 2014-2017 και Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου και της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΚΕΒΕ τα τελευταία τρία χρόνια.

Το ΚΕΒΕ μέσα από την ανιδιοτελή προσφορά του, έχει διανύσει μια μακρά και σημαντική πορεία στα 96 χρόνια ζωής του. Είμαι πεπεισμένος, ωστόσο, ότι έχει να διαδραματίσει έναν ακόμα πιο καθοριστικό ρόλο στην επιχειρηματική, πολιτική και κοινωνική ζωή του τόπου.

Για να επιτευχθεί αυτό στον μέγιστο βαθμό, χρειάζεται το Επιμελητήριο να ενισχύσει την αποτελεσματικότητα, τον λόγο και την παρουσία του, συνεισφέροντας έτσι σε μια ισχυρή κυπριακή οικονομία. Έχοντας πλήρη επίγνωση των προβλημάτων του επιχειρηματικού κόσμου, θα ήθελα να συμβάλλω με τη γνώση και τις εμπειρίες μου στην επίλυση τους και την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας του ΚΕΒΕ.

Κύριο μέλημά μου, εάν με τιμήσει ο επιχειρηματικός κόσμος, είναι να δώσω έμφαση στην επίλυση χρόνιων προβλημάτων που επηρεάζουν τους τομείς της βιομηχανίας, του εμπορίου, του τουρισμού και των υπηρεσιών, ενισχύοντας κατά αυτόν τον τρόπο και την αξία που προσφέρει το ΚΕΒΕ προς τα ίδια τα μέλη του.

Χρειάζεται το Επιμελητήριο να ενισχύσει την αποτελεσματικότητα, τον λόγο και την παρουσία του

Πώς αξιολογείτε την παρούσα κατάσταση και πώς βλέπετε να διαμορφώνεται η πορεία της κυπριακής οικονομίας στο προσεχές μέλλον;
Όλοι έχουμε επίγνωση πως το παγκόσμιο τοπίο, όπως έχει διαμορφωθεί, ειδικά με την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, είναι ρευστό. Οι προκλήσεις που έχουμε να αντιμετωπίσουμε ως χώρα είναι συνεχείς και μεγάλες.

Την ίδια ώρα, η Κύπρος διαθέτει πολλαπλά συγκριτικά πλεονεκτήματα, τα οποία μπορούν να την καταστήσουν ως πόλο έλξης των ξένων επιχειρήσεων. Δεν πρόκειται για κάποιο εύηχο σύνθημα, αλλά πραγματικά, η χώρα μας πληροί όλα τα απαιτούμενα κριτήρια για να εδραιωθεί ως ένα διεθνές περιφερειακό κέντρο διεθνών και επιχειρηματικών δραστηριοτήτων.

Παράλληλα, διαθέτουμε όλα τα αναγκαία χαρακτηριστικά για να εξελιχθούμε ως διεθνές κέντρο τόσο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση και έρευνα, όσο και για τις φαρμακευτικές υπηρεσίες. Το ΚΕΒΕ, σε συνεργασία με το κράτος, θα πρέπει να παρακολουθεί και να αξιολογεί στενά τις πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις που επηρεάζουν τον τόπο μας, λαμβάνοντας προληπτικά, αλλά και ουσιαστικά μέτρα, ώστε να αντιμετωπίσει τους κινδύνους που ελλοχεύουν.

Συνάμα, χρειάζεται να αξιοποιηθούν οι ευκαιρίες που δημιουργούνται σ’ αυτό το αβέβαιο περιβάλλον. Ο ιδιωτικός τομέας στην Κύπρο απέδειξε ότι ακόμα και σε δύσκολους καιρούς, διαθέτει δημιουργικές δυνάμεις και εξωστρέφεια ν’ αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της αγοράς. Η Κύπρος έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα προκειμένου να καταστεί κορυφαίος επενδυτικός προορισμός και το ΚΕΒΕ μπορεί να συμβάλλει αποτελεσματικά προς αυτή την κατεύθυνση.

Η Κύπρος έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα προκειμένου να καταστεί κορυφαίος επενδυτικός προορισμός

Οι αναγκαίες αλλαγές και τα προβλήματα του επιχειρείν

Πώς αξιολογείτε τις οικονομικές πολιτικές της κυβέρνησης και σε ποιο βαθμό θεωρείτε ότι λαμβάνονται υπόψη οι ανησυχίες και οι προβληματισμοί των επιχειρηματιών;
Οι οικονομικές και νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση σε πολλά ζητήματα που αφορούν την επιχειρηματικότητα. Ωστόσο, όπως προανέφερα, υπάρχει πρόσφορο έδαφος για μια σειρά από αναγκαίες αλλαγές.

Σε ό,τι αφορά την οικονομική πολιτική που ακολουθεί η παρούσα κυβέρνηση, θα πρέπει να δώσει έμφαση στη συγκράτηση του κρατικού μισθολογίου και στη δημοσιονομική πειθαρχία, στον εκσυγχρονισμό του κράτους, στην αύξηση του μεριδίου της Κύπρου στις διεθνείς αγορές μέσω της διεύρυνσης υφιστάμενων και εξεύρεσης νέων αγορών, την εξεύρεση εξειδικευμένων αγορών (niche markets), καθώς και τη βελτίωση και αναβάθμιση της μεταποίησης.

Στον τομέα του τουρισμού χρειάζεται να επικεντρωθεί στη βελτίωση των προσφερόμενων υπηρεσιών, στην περαιτέρω ανάπτυξη νέων μορφών τουρισμού, στον εμπλουτισμό του τουριστικού προϊόντος, στη διεύρυνση υφιστάμενων τουριστικών αγορών και στην εξεύρεση νέων αγορών, ενώ θα πρέπει να προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις που ενισχύουν την αποδοτικότητα, τη διαφάνεια και τον ανταγωνισμό.

Ποια είναι τα σημαντικότερα προβλήματα με τα οποία βρίσκεται αντιμέτωπος ο επιχειρηματικός κόσμος;
Ο επιχειρηματικός κόσμος στην Κύπρο εργάζεται σ’ ένα περιβάλλον, το οποίο είναι πολύπλοκο, χρονοβόρο, δαπανηρό και όχι τόσο φιλικό προς το επιχειρείν. Καθημερινά ερχόμαστε αντιμέτωποι με εμπόδια, τα οποία οφείλονται κατά κύριο λόγο στους αναχρονιστικούς κρατικούς μηχανισμούς.

Αυτές οι στρεβλώσεις και οι καθυστερήσεις λειτουργούν αποτρεπτικά, όχι μόνο για τις εγχώριες επενδύσεις και την παραγωγικότητα, αλλά και για εκείνες του εξωτερικού, τις οποίες έχει μεγάλη ανάγκη η οικονομία του τόπου μας.

Ο επιχειρηματικός κόσμος στην Κύπρο εργάζεται σ’ ένα περιβάλλον, το οποίο είναι πολύπλοκο, χρονοβόρο, δαπανηρό και όχι τόσο φιλικό προς το επιχειρείν

Μεταξύ άλλων, έχουμε να αντιμετωπίσουμε ένα μη ευνοϊκό αδειοδοτικό περιβάλλον, χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες, μεγάλο ενεργειακό κόστος - ενώ κάλλιστα η ενέργεια μπορεί να αποτελέσει έναν καίριο πυλώνα της κυπριακής οικονομίας- ενώ το ωράριο της δημόσιας υπηρεσίας δεν είναι εξυπηρετικό για κανέναν, συμπεριλαμβανομένων και των εργαζόμενων.

Συνάμα, η χώρα μας είναι ουραγός σε θέματα απονομής της δικαιοσύνης, γεγονός που ως μάχιμος δικηγόρος διαπιστώνω κάθε μέρα.

Ο κεντρικός άξονας για την αντιμετώπιση όσων στέκονται τροχοπέδη στην ανάπτυξη μας είναι να εργαστούμε μεθοδικά και αποτελεσματικά ως ΚΕΒΕ, προκειμένου η επιχειρηματική δράση να κινείται σε ένα θεσμικό πλαίσιο χωρίς εμπόδια, απόλυτα σαφές, σταθερό και κυρίως, διεθνώς ανταγωνιστικό.

Εξού και το ΚΕΒΕ χρειάζεται να πρωτοστατήσει και στον ψηφιακό μετασχηματισμό της δημόσιας υπηρεσίας, της οικονομίας και των επιχειρήσεων, με σκοπό την απόκτηση ψηφιακών και πράσινων δεξιοτήτων, συμβαδίζοντας με τις επιταγές της σύγχρονης εποχής.

Αύξηση αξίας του ΚΕΒΕ, στήριξη μικρομεσαίων

Ποιες προτεραιότητες θέτετε σε περίπτωση εκλογής σας για επίλυση των εν λόγω προβλημάτων;
Ο βασικός πυλώνας της προσπάθειάς μου εάν εκλεγώ, θα εστιάζει στη σταδιακή αύξηση της αξίας που προσφέρει το ΚΕΒΕ προς τα μέλη του, σε συνδυασμό με την προώθηση των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων και πολιτικών που ευνοούν την ενδυνάμωση των παραγωγικών τάξεων του τόπου, την προσέλκυση επενδύσεων, την υγιή επιχειρηματικότητα και απασχόληση, καθώς και τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Χρειάζεται να καθοριστεί ένα πλαίσιο δράσης εκ μέρους του κράτους, όπου θα υπάρχει διαφάνεια, λογοδοσία και έλεγχος. Το κράτος οφείλει να δώσει τα χρηματοδοτικά μέσα και άλλα κίνητρα για ανάπτυξη, καθώς και τη στροφή των επιχειρήσεων σε τομείς που παρουσιάζουν συγκριτικά πλεονεκτήματα.

Για την πραγματοποίηση όλων αυτών, καθίσταται επιτακτικός ο εκσυγχρονισμός και ψηφιακός μετασχηματισμός της δημόσιας υπηρεσίας, η οποία οφείλει να γίνει γρήγορη και αποτελεσματική, να δημιουργήσει αποκεντρωμένα κέντρα εξυπηρέτησης για τις επιχειρήσεις, να διευρύνει το ωράριο εργασίας, να μειώσει το κόστος της ενέργειας και να παρέχει ένα ευνοϊκό αδειοδοτικό κλίμα. Σκοπός μου είναι να εργαστώ με μεθοδικότητα για μια ισχυρή κυπριακή οικονομία.

Σε περίπτωση εκλογής σας, τι θα διεκδικήσετε από το κράτος για τις επιχειρήσεις;
Όλα όσα έχω αναφέρει πιο πάνω, με απώτερο σκοπό την αναβάθμισή του εγχώριου επενδυτικού μας προϊόντος. Οι κρατικοί αξιωματούχοι, οι πρέσβεις της Κύπρου και οι εμπορικοί ακόλουθοι χρειάζονται να είναι αρωγοί στις προσπάθειες και τις κινήσεις του επιχειρηματικού κόσμου για εξωστρέφεια. Με κάθε ευκαιρία, σε συνέδρια, σε διεθνή φόρουμ, εκθέσεις και διαλέξεις, χρειάζεται να προβάλλεται η χώρα μας ως ένας ελκυστικός επενδυτικός προορισμός.

Είναι αναγκαίο να δοθούν κίνητρα για στροφή του επιχειρηματικού κόσμου στην ανάπτυξη του τομέα της εκπαίδευσης και ιδιαίτερα της τριτοβάθμιας. Χρειάζεται να αξιοποιήσουμε το αυξημένο ενδιαφέρον που υπάρχει από φοιτητές του εξωτερικού για σπουδές στη χώρα μας, καθώς ο τόπος μας θα έχει πνευματικά, πολιτιστικά, οικονομικά και κοινωνικά οφέλη.

Το ίδιο ισχύει και για την προώθηση και ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού. Η Κύπρος, με την αναδιάρθρωση των υπηρεσιών υγείας και την εφαρμογή του ΓεΣΥ, έχει όλα τα εχέγγυα για να παρέχει υψηλού επιπέδου ιατροφαρμακευτικές υπηρεσίες σε διεθνές επίπεδο.

Σε αυτό το πλαίσιο, εντάσσεται και η θέση μου ότι το κράτος χρειάζεται να αντιμετωπίσει άμεσα τις όποιες στρεβλώσεις αφορούν το Γενικό Σύστημα Υγείας, το οποίο το ΚΕΒΕ υποστήριξε εξ αρχής. Για να διασφαλιστεί η βιωσιμότητά του ΓΕΣΥ για τις επόμενες γενιές του τόπου μας, οφείλουμε να εργαστούμε συλλογικά προς την ενίσχυσή του ελέγχου και της εποπτείας του Συστήματος.

Οι κρατικοί αξιωματούχοι, οι πρέσβεις της Κύπρου και οι εμπορικοί ακόλουθοι χρειάζονται να είναι αρωγοί στις προσπάθειες και τις κινήσεις του επιχειρηματικού κόσμου

Ποιας μορφής συνεργασία θα επιδιώξετε με το συνδικαλιστικό κίνημα;
Στις περιπτώσεις που υπήρξε στενή συνεργασία του κράτους με τις εργοδοτικές οργανώσεις και τις συντεχνίες, η οικονομία μας παρουσίασε θεαματικά αποτελέσματα.

Γι’ αυτό, προσβλέπω σε αγαστή συνεργασία με το συνδικαλιστικό κίνημα προς όφελος όλων. Μέσου του διαλόγου, πιστεύω ότι μπορεί να πετύχουμε πολλά.

«Έκλεισε ο κύκλος της ΑΤΑ»

Πώς τοποθετείστε σε βασικά εργασιακά θέματα, όπως η ΑΤΑ, ο κατώτατος μισθός, οι συλλογικές συμβάσεις και η απασχόληση προσωπικού από τρίτες χώρες;
Η ΑΤΑ είναι ένας αναχρονιστικός θεσμός, ο οποίος έχει καταργηθεί στις πλείστες χώρες, καθώς αναπαράγει πληθωρισμό και μεγαλώνει το άνοιγμα της ψαλίδας μεταξύ των υψηλόμισθων και των χαμηλόμισθων, προκαλώντας στρεβλώσεις στην οικονομία.

Έχει κλείσει ο κύκλος της χρησιμότητας της ΑΤΑ και πρέπει να αντικατασταθεί με σύγχρονες μεθόδους αμοιβής των εργαζομένων, οι οποίες να βασίζονται στην παραγωγικότητα και την ικανότητα κάθε εργαζομένου. Προσβλέπω ότι μέσα από τον διάλογο και σε συνεργασία με το κράτος και τις συντεχνίες, θα μπορέσουμε να εφαρμόσουμε πιο σύγχρονες μεθόδους αμοιβής των εργαζομένων.

Η ελευθερία των εθελοντικών συλλογικών συμβάσεων κατοχυρώνεται από το Σύνταγμά μας και εναπόκειται στους εργοδότες και τους εργοδοτούμενους να συνομολογήσουν συμβάσεις σε επίπεδα κλάδου ή επιχείρησης. Η υποχρεωτική εφαρμογή των συλλογικών συμβάσεων σ’ όλες τις επιχειρήσεις, θα δημιουργήσει σοβαρές στρεβλώσεις στην οικονομία, ενώ μια τέτοια νομοθεσία θα παραβιάζει το Σύνταγμα.

Ο καθορισμός του κατώτατου μισθού χρειάζεται μεγάλη προσοχή εκ μέρους του κράτους, καθώς μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην απασχόληση. Θα πρέπει να είναι προϊόν και αποτέλεσμα των διαβουλεύσεων του κράτους με τις εργοδοτικές οργανώσεις.

Από την άλλη, είναι γεγονός ότι οι συνθήκες πλήρης απασχόλησης που υπάρχουν στον τόπο μας δημιουργούν αυξημένες ανάγκες για απασχόληση προσωπικού από τρίτες χώρες, οι οποίες χρήζουν προσεκτικής αξιολόγησης για να μπορέσει η οικονομία μας να αναπτύσσεται.

Δειτε Επισης

Πιο αισιόδοξες από πέρσι οι επιχειρήσεις της Λεμεσού-Αγκάθι η έλλειψη προσωπικού, κύρια ανησυχία η αύξηση κόστους
Απώλειες κατέγραψε τη Δευτέρα το ΧΑΚ
Συνεισφέρει κατόπιν πρότασης Μάκη Κεραυνού 7,16 εκατ. ευρώ ως δωρήτρια χώρα στο IDA η Κύπρος
Δεκτή από την Ολομέλεια η αναπομπή του νόμου για περιορισμό συναλλαγών σε μετρητά-«Σωστά αναπέμφθηκε»
Θετική εικόνα, αλλά διαρθρωτικές αδυναμίες...Η ανάγνωση του Δημοσιονομικού Συμβουλίου για την οικονομία το 2024
Α. Αντωνίου: Οι οδυνηρές αστοχίες του 2024 και οι προκλήσεις του 2025-«Να μην σκοτώσουμε την επιχειρηματικότητα»
Χαιρετίζει τα νέα μέτρα των τραπεζών για στήριξη της κοινωνίας το ΚΕΒΕ-Θα ενισχυθεί η ανάπτυξη και η οικονομία
Ομόφωνα αποδεκτή από την Επιτροπή Θεσμών η αναπομπή του νόμου για περιορισμό συναλλαγών σε μετρητά
Έκτακτη Ολομέλεια για το όριο στις συναλλαγές μεγάλων ποσών σε ρευστά-Αποφασίζει για την αναπομπή του Προέδρου
Ευγένιος Ευγενίου: Η έναρξη του rebranding και ο στόχος για καθιέρωση της Κύπρου ως κορυφαίου επενδυτικού προορισμού