Powered by

Δαπάνες $13 δισ. για παραγωγή τσιπ προγραμματίζει η Ιαπωνία

Δαπάνες ύψους 2 τρισεκατομμυρίων γιεν (13 δισεκατομμυρίων δολαρίων) για την ενίσχυση της εγχώριας παραγωγής των στρατηγικά σημαντικών ημιαγωγών (τσιπ) και της γενετικής τεχνολογίας της τεχνητής νοημοσύνης, προγραμματίζει η Κυβέρνηση της Ιαπωνίας.

Οι προγραμματισμένες δαπάνες θα περιλαμβάνουν 700 δισεκατομμύρια γιεν (4,6 δισεκατομμύρια δολάρια) για την υποστήριξη της κατασκευής ενός εργοστασίου της Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) στο Κουμαμότο, το δεύτερο εργοστάσιο της εταιρείας στη νότια ιαπωνική περιοχή, δήλωσε στο AFP ο αξιωματούχος του Υπουργείου Εμπορίου της Ιαπωνίας Μοτόκι Κουρίτα.

Η TSMC ελέγχει περισσότερο από το ήμισυ της παγκόσμιας παραγωγής μικροτσίπ, τα οποία χρησιμοποιούνται, από τα έξυπνα κινητά (smartphones), μέχρι αυτοκίνητα και πυραύλους.

Ο κ. Κουρίτα είπε ακόμη ότι η Κυβέρνηση της Ιαπωνίας θα δαπανήσει επίσης 650 δισεκατομμύρια γιεν (4,3 δισεκατομμύρια δολάρια) για τη στήριξη της ιαπωνικής νεοφυούς εταιρείας Rapidus, η οποία στοχεύει στην ανάπτυξη μικροτσίπ νέας γενιάς.

Το Υπουργικό Συμβούλιο του Πρωθυπουργού Φούμιο Κισίντα ενέκρινε την Παρασκευή το νομοσχέδιο συμπληρωματικού προϋπολογισμού για τις επιδοτήσεις που σχετίζονται με τα τσιπ και την τεχνητή νοημοσύνη, στο πλαίσιο ενός πακέτου τόνωσης της οικονομίας, ύψους άνω των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων το οποίο ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα.

Το νομοσχέδιο για το τρέχον οικονομικό έτος θα υποβληθεί τώρα στο κοινοβούλιο προς έγκριση.

Η κίνηση αυτή έρχεται καθώς οι διαταραχές που προκάλεσε στις μεταφορές η πανδημία και οι εντάσεις με την Κίνα έχουν αυξήσει τις ανησυχίες, σε παγκόσμιο επίπεδο, σχετικά με τους κινδύνους για τις υπάρχουσες αλυσίδες εφοδιασμού τσιπ.

Η Γαλλία, το Ισραήλ και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επίσης επιδιώξει να δώσουν κίνητρα για εγχώρια παραγωγή τσιπ ή να αναλάβουν μεγαλύτερο έλεγχο της παραγωγής.

Δειτε Επισης

Στο 100% του ΑΕΠ το βρετανικό δημόσιο χρέος-Για πρώτη φορά από τη δεκαετία ‘60
Bundesbank: Προειδοποιεί για συρρίκνωση της γερμανικής οικονομίας το τρέχον τρίμηνο
Brexit: Ο «έντονος και συνεχιζόμενος αποπνικτικός αντίκτυπος» στη βρετανική οικονομία
Σταθερά στο 50% τα επιτόκια στη Τουρκία-Για έκτο συνεχόμενο μήνα
Αμετάβλητο στο 5% το επιτόκιο της Τράπεζας της Αγγλίας-Πάνω από το στόχο του 2% ο πληθωρισμός
Πτώση των πωλήσεων ηλεκτρικών οχημάτων στη Γερμανία-Σκιά στην ευρωπαϊκή αγορά αυτοκινήτου
Πάουελ: Αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα μετά τη μεγάλη περικοπή επιτοκίων
Απειλή για shutdown στις ΗΠΑ-Η Βουλή δεν παρατείνει τον προϋπολογισμό για έξι μήνες
Fed: Μείωσε τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης μετά από τέσσερα χρόνια
Η Tupperware ξεκίνησε διαδικασία πτώχευσης-Εδώ και χρόνια η οικονομική κατάσταση της επιχείρησης είχε επηρεαστεί