Σημαντικός πυλώνας της κυπριακής οικονομίας ο τομέας της κρουαζιέρας-Μια ραγδαία ανερχόμενη βιομηχανία
Δόνα Καπαρτή 14:13 - 01 Νοεμβρίου 2023
Ουσιαστική είναι η συνδρομή των εσόδων από τα κρουαζιερόπλοια στους λιμένες της κυπριακής οικονομίας, όπως αναδείχθηκε από Συνέδριο που πραγματοποίησε το Υφυπουργείο Τουρισμού.
Με τα πλούσια ατζέντα γύρω από την ραγδαία ανερχόμενη βιομηχανία και σημαντικούς ομιλητές, καθώς και εμπλεκόμενους φορείς, το Συνέδριο προέβη σε επισκόπηση της σημερινής κατάστασης, των προκλήσεων και των προοπτικών.
Σε χαιρετισμό του, ο Γενικός Διευθυντής του Υφυπουργείου, Κώστας Κωνσταντίνου, δήλωσε ότι η αύξηση των κρουαζιερόπλοιων στην Κύπρο συμβάλλει ουσιαστικά στην τοπική οικονομία, μέσω των τουριστικών δαπανών και της ενίσχυσης των τοπικών επιχειρήσεων.
Το τουριστικό ρεύμα ενισχύεται ακόμη περισσότερο από τη διακίνηση και φιλοξενία επιβατών απ' όλο τον κόσμο, ΗΠΑ, Λατινική Αμερική, Ασία και Αυστραλία.
Τα δρομολόγια των εταιρειών κρουαζιέρων εμπλουτίζουν το τουριστικό προϊόν και τις υπηρεσίες και συμβάλλουν στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου.
Έτσι, ο τουρισμός κρουαζιέρας εξελίσσεται σε σημαντικότατη μορφή τουρισμού για την κυπριακή οικονομία και καθοριστικό παράγοντα ευημερίας και ανάπτυξης της χώρας, διεμήνυσε επίσης στην εισαγωγική του ομιλία.
Ο Λάζαρος Χαραλάμπους, Commercial and Business Development Manager του Limassol Port, DP World Limassol πραγματοποίησε αργότερα παρουσίαση των δομών και υπηρεσιών του λιμανιού της Λεμεσού. Μεταξύ άλλων, είπε πως στη Λεμεσό οι κρουαζιέρες είναι ένας από τους πιο σημαντικούς πυλώνες.
Ανέφερε ακόμη ότι από τους 300,000 ταξιδιώτες περίπου 20% αναμένεται να επιστρέψουν στο νησί για μία ή δύο εβδομάδες την επόμενη χρονιά. Μίλησε για την πρόοδο που γίνεται στον τομέα, καθώς και τις σημαντικότερες προκλήσεις, με τις γεωπολιτικές να βρίσκονται στην κορυφή.
Ο Πάρης Δημητρίου, Larnaka Port General Manager, Kition Ocean Holdings μίλησε για το λιμάνι Λάρνακας, κάνοντας σύγκριση του χθες και του σήμερα. Αναφέρθηκε στις εμπειρίες που προσφέρει η Λάρνακα και τα ιστορικά της μνημεία, καθώς και τις φυσικές της ομορφιές. Κάλεσε τους εμπλεκόμενους φορείς να ενώσουν δυνάμεις και να είναι ένα βήμα μπροστά στις εξελίξεις.
Ακολούθησε η Maria Delighiani, National Director, Eastern Mediterranean, Cruise Lines International Association (CLIA) με θέμα «Key trends & priorities for the cruise sector». Η κ. Delighiani παρουσίασε δεδομένα σχετικά με τους πιο δημοφιλείς προορισμούς λέγοντας πως οι αυτοί είναι η Καραϊβική και η Μεσόγειος. Υπέδειξε ακόμη ότι η βιομηχανία κρουαζιέρας αυξάνεται δραματικά σχολιάζοντας ότι για φέτος η ανάπτυξή της εκτιμάται στο 6%.
Στη συνέχεια ο Andy Harmer, Managing Director United Kingdom & Ireland, Cruise Lines International Association (CLIA) μίλησε για το εξής: «Cruise destination experiential itineraries». Μεταξύ άλλων, δήλωσε πως δεν υπάρχει καλύτερο μομέντουμ από το σημερινό για την ανάπτυξη της βιομηχανίας. «Το πεδίο είναι πιο ευρύ από ποτέ, όπως επίσης και οι επιλογές που προσφέρει», είπε χαρακτηριστικά.
Για την αυθεντικότητα και τις εμπειρίες που προσφέρουν οι προορισμοί κρουαζιέρας της Κύπρου μίλησε εκ μέρους του Υφυπουργείου Τουρισμού η Κάτια Δημητρίου, Senior Assistant Officer A’. Κατά την κ. Δημητρίου, η επένδυση στις κρουαζιέρες αποτελεί επένδυση και για τους προορισμούς τους.
Μίλησε εκτενώς για το έργο «Heartland of legends» και τις μοναδικές επειρίες που προσφέρει, στο πλαίσιο των οποίων προωθείται η πλούσια παράδοση της κυπριακής κουλτούρας.
Η Αγγέλα Κατσικίδου, Senior Assistant Officer μίλησε κυρίως για την ψηφιοποίηση και το κατά πόσο υπάρχουν γλωσσικά όρια κατά την επαφή με τους ξένους επισκέπτες. «Στη Λεμεσό δεν υπάρχουν όρια γιατί μιλάμε σε πολλές γλώσσες» είπε, ενώ για την ενημέρωση ανέφερε:
«Ο κόσμος πάντα επιθυμεί πληροφορίες τοπικά ακόμη κι αν έχει την πρόσβαση σε ψηφιακή μορφή. Πολλοί προτιμούν να είναι μόνοι και να χρησιμοποιούν δημόσια συγκοινωνία και να απολαύσουν τα όσα προσφέρει η Κύπρος, από τοπικό φαγητό μέχρι μια βόλτα σε τουριστικά αξιοθέατα», είπε. Ιδιαίτερη προτίμηση δείχνουν στα χωριά και στο να γνωρίζουν ντόπιους κατοίκους.
Η Μαρία Μυλωνά, Tourism Officer A’ του Υφυπουργείου Τουρισμού κλήθηκε να αναφέρει μερικά προβλήματα που παρατηρούνται, τα οποία αφορούν κυρίως στην συμφόρηση σε κλειστούς χώρους και την καθυστέρηση λόγω των αυξημένων επισκεπτών.
Εισηγήθηκε στα ταξιδιωτικά γραφεία τον εμπλουτισμό των itineraries και την εισαγωγή χρόνου για διάλειμμα, καθώς έτσι η εμπειρία των πελατών θα είναι ακόμη καλύτερη. "Με την συνεργασία όλων τα όποια προβλήματα πάντα επιλύονται", εξήγησε.
Το Συνέδριο ολοκληρώθηκε με κυπριακό brunch.