Γιώργος Παντελή: Μελέτη από ξένους εμπειρογνώμονες για εξορθολογισμό του κρατικού μισθολογίου
InBusinessNews 12:38 - 01 Νοεμβρίου 2023
Με τη συμφωνία για το θέμα των χαμηλόμισθων υπαλλήλων στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα, «διευθετείται μια πρόκληση που είχαμε ενώπιον μας, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, τόσο για το δημόσιο όσο και για τους εργαζόμενους», δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών Γιώργος Παντελή.
Ταυτόχρονα, ο κ. Παντελή εξηγεί τους πρακτικούς τρόπους που θα πρέπει να ενεργήσουν οι οργανισμοί για εφαρμογή της συμφωνίας, ενώ ανακοίνωσε πως αρχές του 2024 θα είναι έτοιμη η μελέτη από εμπειρογνώμονες για εξορθολογισμό του κρατικού μισθολογίου στο σύνολο του.
Συγκεκριμένα, κληθείς να σχολιάσει τη συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ ΥΠΟΙΚ και συντεχνιών ΠΑΣΥΔΥ, ΟΗΟ - ΣΕΚ και ΣΗΔΗΚΕΚ – ΠΕΟ για το θέμα των χαμηλόμισθων υπαλλήλων, που βρίσκονται στις συνδυασμένες κλίμακες Α2-Α5-Α7(ii), ο κ. Παντελή είπε ότι «έγινε μια συμφωνία σε σχέση με την ανέλιξη του προσωπικού που βρίσκεται στις κλίμακες, επί της ουσίας Α2-Α5, η οποία διασφαλίζει μια λογική ετήσια προσαύξηση για τον κάθε εργαζόμενο σε αυτές τις κλίμακες» τόσο του δημόσιου όσο και του ευρύτερου δημόσιου τομέα.
Εξηγώντας πώς θα γίνει πρακτικά η εφαρμογή της συμφωνίας, ο κ. Παντελή είπε, σε σχέση με τον δημόσιο τομέα, ότι «μέσω του κρατικού προϋπολογισμού, θα πρέπει να ενσωματωθεί αυτή η ρύθμιση για να έχει νομοθετική ισχύ».
«Κάτι ανάλογο θα πρέπει να κάνουν και οι οργανισμοί του ευρύτερου δημόσιου τομέα», ανέφερε και εξήγησε πως «μέσω του προϋπολογισμού τους, θα πρέπει να εισάξουν την πρόνοια που θα συνοψίζει τη συμφωνία που επιτεύχθηκε το βράδυ της Τρίτης για τον τρόπο ανέλιξης εντός της κλίμακας Α2-Α5, μέσω νομοθετικής ρύθμισης».
Πρόσθεσε ότι οι οργανισμοί πρέπει να ενσωματώσουν αυτή την πρόνοια στους προϋπολογισμούς του 2024 για να ψηφιστεί από τη Βουλή αυτή η νέα ρύθμιση.
Σε παρατήρηση ότι οι προϋπολογισμοί του 2024 έχουν ήδη κατατεθεί στην Βουλή, ο ΓΔ του ΥΠΟΙΚ είπε ότι «για αυτούς τους οργανισμούς που δεν προλαβαίνουν να το πράξουν αυτό, επειδή έχουν ήδη καταθέσει τον προϋπολογισμό τους για το 2024 στη Βουλή, υπάρχουν δύο τρόποι».
«Ή θα καταθέσουν συμπληρωματικό προϋπολογισμό εντός του 2024 όταν θα είναι εφικτό ή θα καταθέσουν τροπολογία πριν την τελική ψήφιση του προϋπολογισμού τους ενώπιον της Βουλή, αν προλαβαίνουν», υπογράμμισε.
Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κ. Παντελή είπε ότι θα πρέπει η πρόνοια αυτή να εγκριθεί από τη Βουλή και μετά να εφαρμοστεί η συμφωνία.
Ερωτηθείς αν θα έχει αναδρομική ισχύ, ο κ. Παντελή είπε ότι «από την ημέρα που θα εγκριθεί (από την Βουλή η πρόνοια αυτή) τότε θα έχει ισχύ».
Σε ερώτηση αν αυτή η συμφωνία περιλαμβάνει και τους εργαζόμενους αορίστου χρόνου που βρίσκονται στην κλίμακα Α2-Α5-Α7, ο κ. Παντελή είπε ότι «θα έχουν την ίδια μεταχείριση».
Άρχισε η μελέτη εξορθολογισμού του κρατικού μισθολογίου
Επιπλέον, ο κ. Παντελή είπε στο ΚΥΠΕ ότι «υπάρχει κατ΄ αρχήν συμφωνία ότι θα προχωρήσουμε άμεσα με εξορθολογισμό όλου του κρατικού μισθολογίου, στο σύνολο του, που θα διασφαλίζει μια δίκαιη καταβολή των απολαβών, διασφαλίζοντας παράλληλα τη βιωσιμότητα του κρατικού μισθολογίου».
Και αυτό, όπως εξήγησε, «γιατί δεν θέλουμε να καταλήξουμε στις, προ κρίσης, πρακτικές που οδηγούμαστε χρόνο με τον χρόνο σε σημαντικούς ρυθμούς αύξησης, καθιστώντας το μισθολόγιο επιβαρυντικό για τα δημόσια οικονομικά».
Σε σχέση με τον εξορθολογισμό του κρατικού μισθολογίου, ο Γενικός Διευθυντής του ΥΠΟΙΚ είπε ακόμη ότι έχουν ξεκινήσει με ξένους εμπειρογνώμονες για να γίνει μελέτη σε σχέση με τον εξορθολογισμό, η οποία «θα τεθεί ενώπιον των συντεχνιών για διαπραγμάτευση και κατάληξη», προσθέτοντας ότι η μελέτη θα τεθεί ενώπιον των συντεχνιών αρχές του 2024.