Εκστρατεία Υπ. Εργασίας και ΓΤΠ σχετικά με νέες νομοθεσίες για τα εργασιακά δικαιώματα

Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων σε συνεργασία με το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών οργανώνει από σήμερα για για περίοδο δύο εβδομάδων εκστρατείες ενημέρωσης του κοινού για δύο νέες νομοθεσίες που ενισχύουν την προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Όπως αναφέρει ανακοίνωση του Υπουργείου, το πρώτο μέρος της εκστρατείας αφορά τον νέο εναρμονιστικό Νόμο με αρ. 25(Ι)/2023, ο οποίος είναι σε ισχύ από τις 16 Απριλίου 2023 και εναρμονίζει το εθνικό δίκαιο με την Οδηγία ΕΕ 2019/1152. Ο εν λόγω Νόμος στοχεύει στην ενίσχυση της διαφάνειας και της προβλεψιμότητας των όρων απασχόλησης των εργαζομένων.

Μερικές από τις σημαντικότερες πρόνοιες του νέου Νόμου είναι ότι μειώνεται σε 7 ημέρες ο χρόνος που παρέχεται στον εργοδότη για να ενημερώσει τον εργαζόμενο σε σχέση με τους όρους απασχόλησης (αντί 1 μήνα), θεσμοθετείται η υποχρέωση για αναφορά στα συστατικά στοιχεία της αμοιβής πέραν του βασικού μισθού, ενώ σε περιπτώσεις μη σταθερού ωραρίου, ο εργοδότης οφείλει να παρέχει στον εργαζόμενο εναλλακτικές πληροφορίες όπως είναι, μεταξύ άλλων, το πλαίσιο του ωραρίου εντός του οποίου μπορούν να κληθούν να εργαστούν οι εργαζόμενοι καθώς και εγγυημένη αμοιβή.

Το δεύτερο μέρος της εκστρατείας αφορά τον περί Προστασίας των Μισθών (Τροποποιητικό) Νόμο του 2022 (Ν. 221(Ι)/2022), με βάση τον οποίο ενισχύεται η προστασία των εργαζομένων σε σχέση με την καταβολή των μισθών τους ενώ παράλληλα αυξάνεται και η διαφάνεια της μισθοδοσίας.

 Με βάση το Νόμο η ενίσχυση της προστασίας επιτυγχάνεται μέσω της υποχρέωσης των εργοδοτών όπως καταβάλλουν τους μισθούς με έμβασμα σε λογαριασμό τράπεζας ή με επιταγή έτσι ώστε να αποδεικνύεται με πιο εύκολο τρόπο η καταβολή τους.

Όπως αναφέρεται, εξαιρέσεις από την υποχρέωση αυτή μπορούν να γίνουν μόνο κατά τη διάρκεια διαδικασίας ανοίγματος λογαριασμού και όπου εμπεριστατωμένα τα πιστωτικά ιδρύματα αρνούνται να ανοίξουν λογαριασμούς σε εργαζόμενους ή όταν οι εργαζόμενοι αμείβονται σε εβδομαδιαία βάση νοούμενου ότι κάτι τέτοιο προβλέπεται από συλλογική σύμβαση ή άλλη ενυπόγραφη συμφωνία.

Επίσης αυξάνεται η διαφάνεια λόγω της υποχρέωσης του κάθε εργοδότη για ετοιμασία και αποστολή κατάστασης μισθοδοσίας με την οποία ο εργαζόμενος μπορεί να γνωρίζει και να διεκδικεί τον μισθό και εισφορές του και να ελέγχει τις αφαιρέσεις του.

Περισσότερες πληροφορίες για τους δύο νέους Νόμους μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του Τμήματος Εργασιακών Σχέσεων http://mlsi.gov.cy/dlr όπου υπάρχουν αναρτημένοι αυτούσιοι οι Νόμοι, ενημερωτικοί οδηγοί και απαντήσεις σε συνήθεις ερωτήσεις.  

Δειτε Επισης

Στο Λουξεμβούργο για το Συμβούλιο της Ε.Ε. η Μαρία Παναγιώτου- Συζητείται απλούστευση της ΚΑΠ
Επιβεβαιώνει την αξιολόγηση της Ε.Ε. σε ΑΑΑ με σταθερή τάση ο Morningstar DBRS
Ν. Χριστοδουλίδης: Εθνική αποστολή με πανευρωπαϊκή διάσταση για την Κ.Δ. η Προεδρία της Ε.Ε. το 2026
Γ. Παπαναστασίου: Αξιόπιστο κέντρο επιχειρηματικότητας η Κύπρος-Η σημασία του Great Sea Interconnector
Γενικό Λογιστήριο: Ενίσχυση του κράτους δικαίου η σύσταση Φορέα Καταπολέμησης της Απάτης
Συμψηφίστηκαν ποσά ύψους €558,2 εκατ. μέχρι τέλος Μαρτίου από την Κυβέρνηση
Με υψηλά επίπεδα άγχους και στρες για τα οικονομικά τους οι Κύπριοι
Πλώρη για την τελική διαμόρφωση της νέας στρατηγικής για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα
Προς υπογραφή συμφωνίας αποφυγής διπλής φορολογίας με Κιργισία η Κύπρος
Με κέρδη έκλεισε την βδομάδα το ΧΑΚ-Στο 0,38% η εβδομαδιαία απόδοση