Powered by

Αννίτα Δημητρίου: Εξαιρετικά ανθεκτική στις διαδοχικές κρίσεις η κυπριακή οικονομία

"Το μέλλον της Ευρώπης είναι ένας οδικός χάρτης που πρέπει να μας καθοδηγήσει στις προκλήσεις της εποχής μας. Πρόκειται για μια δέσμευση στην πολυμέρεια, την ενότητα, τη διπλωματία και τις αξίες που καθορίζουν την κοινή μας ταυτότητα, όπως η διαμεσολάβηση σε συγκρούσεις, η τήρηση των διεθνών κανόνων και η αναζήτηση αμοιβαία επωφελών σχέσεων που προάγουν τη σταθερότητα και τη συνεργασία".

Με αυτά τα λόγια η Πρόεδρος της Βουλής, Αννίτα Δημητρίου, καλωσόρισε το κοινό του 14ου Limassol Economic Forum, στη Λεμεσό.

Η Κύπρος, ως μέλος αυτής της μεγάλης ευρωπαϊκής οικογένειας, είναι έτοιμη να συμβάλει στην υλοποίηση αυτού του σχεδίου, τόνισε, καθώς «μέσω της συνεργασίας, του διαλόγου και της κοινής ευθύνης, μπορούμε να αναδειχθούμε ισχυρότεροι και πιο ενωμένοι», είπε χαρακτηριστικά.

Στην αρχική τοποθέτησή της είπε πως βρισκόμαστε σε μια εποχή συνεχών αλλαγών, όπου οι κίνδυνοι, οι αβεβαιότητες και οι διαδοχικές κρίσεις αφθονούν. Σε αυτή την εποχή πρωτοφανούς παγκόσμιας αβεβαιότητας, η Ευρώπη αντιμετωπίζει πλήθος γεωπολιτικών προκλήσεων που απαιτούν την ανθεκτικότητα και την οραματική ηγεσία μας.

Η Κύπρος βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι, αντιμέτωπη με ένα πλήθος παγκόσμιων προκλήσεων, δηλαδή δυσανάλογες μεταναστευτικές ροές, κλιματική αλλαγή, ενεργειακή μετάβαση, ψηφιακό μετασχηματισμό και αυξήσεις των επιτοκίων και του πληθωρισμού, οι οποίες συρρικνώνουν το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών, είπε για να τονίσει πως οι εν λόγω προκλήσεις απαιτούν άμεσες, συλλογικές και στρατηγικές απαντήσεις.

Χαρακτήρισε εξαιρετικά ανθεκτική την κυπριακή οικονομία, καθ' όλη τη διάρκεια των διαδοχικών κρίσεων.

«Ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων μειώθηκε δραστικά και η πιστοληπτική ικανότητα της Κύπρου έχει αποκατασταθεί σε επίπεδο επενδυτικής βαθμίδας σύμφωνα με όλους τους μεγάλους οίκους αξιολόγησης.

Πρέπει να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να συνεχίσουμε στην ίδια θετική πορεία. Δεν υπάρχουν περιθώρια για πισωγυρίσματα», είπε ωστόσο.

Αναφέρθηκε στο Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Κύπρου ως το βασικό μας εργαλείο για την υλοποίηση του μετασχηματισμού της χώρας μας σε όλους τους τομείς, συμπεριλαμβανομένων των στόχων μας να γίνουμε ένα πράσινο και ψηφιακό νησί, επομένως πρέπει να αξιοποιήσουμε πλήρως τις δυνατότητές του.

Έμφαση έδωσε στις στρατηγικές συνεργασίες που έχει αναπτύξει η Βουλή με άλλα κοινοβούλια και στη δυναμική συμμετοχή της σε διεθνείς κοινοβουλευτικούς οργανισμούς.

Στο σημείο αυτό μίλησε για το κυπριακό καλώντας σε «μια συνολική λύση στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, με πολιτική ισότητα, όπως προβλέπεται από τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Έμφαση έδωσε στην Ε.Ε. εν μέσω ενός παγκοσμιοποιημένου οικονομικού περιβάλλοντος, όπου θα πρέπει να καταβάλει «κάθε δυνατή προσπάθεια για την άρση όλων των εμποδίων και τη μείωση της γραφειοκρατίας στο ελάχιστο, ενισχύοντας και ενδυναμώνοντας έτσι τις επιχειρηματικές ευκαιρίες».

Πρόσθεσε: «Δεδομένων των επιπτώσεων της παγκοσμιοποίησης στην οικονομία και του αυξημένου ανταγωνισμού από άλλες δικαιοδοσίες εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πρέπει να εξαλειφθεί κάθε περιττή και μη αναγκαία κανονιστική επιβάρυνση, ώστε να μειωθεί το κόστος, να επιταχυνθούν οι διαδικασίες και να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα της ενιαίας αγοράς Το όραμά μας θα πρέπει να είναι να καταστήσουμε την Ευρωπαϊκή Ένωση κορυφαίο ελκυστικό επενδυτικό προορισμό και παγκόσμιο ηγέτη στην καινοτομία, τις ψηφιακές και καθαρές τεχνολογίες».

Ταυτόχρονα, είπε πως «πρέπει να διασφαλίσουμε ότι τα οφέλη των πολιτικών μας θα τα απολαμβάνουν και οι Ευρωπαίοι πολίτες, διασφαλίζοντας την κοινωνική συνοχή και ένταξη. Πρέπει να εφαρμοστούν ειδικές πολιτικές ώστε οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις να μπορούν να εισέλθουν δίκαια στον ανταγωνισμό και να απολαμβάνουν ίσες ευκαιρίες με τις μεγάλες εταιρείες».

Μίλησε ακόμη για το ζήτημα της μετανάστευσης και της ασφάλειας. Η θέση της Προέδρου της Βουλής ήταν πως: «Ως Ευρωπαίοι, έχουμε ηθική υποχρέωση να αντιμετωπίσουμε αυτό το ζήτημα με συμπόνια και ανθρωπιά.

Ωστόσο, πρέπει επίσης να κατανοήσουμε τις εύλογες ανησυχίες των πολιτών μας σχετικά με τη διαχείριση της μετανάστευσης-ιδίως της παράτυπης. Οι προκλήσεις είναι πολλαπλές και για το σκοπό αυτό πρέπει να βρούμε μια ισορροπία μεταξύ των ανθρωπιστικών μας ευθυνών και της ανάγκης προστασίας των κοινωνιών μας».

Για να αντιμετωπίσουμε αυτό το πολύπλοκο ζήτημα, κάλεσε στην υιοθέτηση μιας πολύπλευρης προσέγγισης. Mεταξύ άλλων πρότεινε γρήγορη αντίδραση της Ευρώπης και συνολικής προσέγγισης που θα λαμβάνει υπόψη επιχειρησιακά, νομικά, οικονομικά και διπλωματικά μέτρα.

Η Άννιτα Δημητρίου μίλησε και για την κλιματική κρίση, η οποία, είπε, αποτελεί μια κρίση που ξεπερνά σύνορα, ιδεολογίες και πολιτικές τοποθετήσεις.

Δειτε Επισης

Άνοδο κατέγραψε τη Δευτέρα το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου
Αναστέλλουν τη στάση εργασίας που είχαν προκηρύξει για την Τρίτη στον Δήμο Λάρνακας οι συντεχνίες
ΥΠΕΣ για δήμους: «Οτιδήποτε θα αποφασιστεί θα ισχύει από την επόμενη πενταετία»
Κ. Ιωάννου: Αυξημένη χορηγία προς τους δήμους στον προϋπολογισμό του ΥΠΕΣ για το 2025 και την περίοδο 2025 - 2027
ΚΕΒΕ: Πέραν των 60 διμερών επιχειρηματικών συναντήσεων στο Επιχειρηματικό Φόρουμ Κύπρου - Αυστρίας
Αναβάθμιση με ώθηση από ΑΞΕ και headquartering-Η συμβολή του Invest Cyprus και τι δηλώνει ο Ευγένιος Ευγενίου
Νίκος Χριστοδουλίδης: Η δημοσιονομική υπευθυνότητα από πλευράς της Κυβέρνησης φέρνει αποτελέσματα
Θετική και διευρυνόμενη η άνοδος του ΣΠΟΔ τον Οκτώβριο-Ετήσια αύξηση 1,8%
Η οικονομία, οι αναβαθμίσεις και ένας Πρόεδρος στη δίνη του μηδενισμού και του αφορισμού
Επί τάπητος οι προϋπολογισμοί Υπουργείου Εσωτερικών, Υφυπουργείου Ναυτιλίας και Υφυπουργείου Μετανάστευσης