Χορηγία Κατηγορίας Οικονομία

Πόθεν έσχες: Σε δύο εβδομάδες αναθεωρημένη πρόταση που κλείνει τα παραθυράκια

Στις δύο επόμενες εβδομάδες αναμένεται αναθεωρημένη πρόταση νόμου για το Πόθεν Έσχες, είπε ο Δημήτρης Δημητρίου, Βουλευτής του ΔΗΣΥ και Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών, η οποία συνήλθε την Τετάρτη για να συνεχίσει τη συζήτηση για τα νομοθετήματα που αφορούν το Πόθεν Έσχες.

Συγκεκριμένα, ο κ. Δημητρίου είπε ότι συζητήθηκαν τα νομοθετήματα που αφορούν το πόθεν έσχες και τον Νόμο 49 που αφορά τα πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα, τους βουλευτές, τους Υπουργούς και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Νόμο 50 που αφορά τα δημόσια εκτεθειμένα πρόσωπα. 

«Κάνουμε ένα σημαντικό βήμα αφενός γιατί η δήλωση θα γίνεται ηλεκτρονικά και αφετέρου γιατί θα γίνεται με τόση λεπτομέρεια που στόχο θα έχει να κλείσει όσο το δυνατόν περισσότερα παραθυράκια από τα οποία θα μπορούσε κάποιος να ξεφύγει», σημείωσε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών. Ακόμη, είπε ότι ακολουθούνται οι συστάσεις της έκθεσης GRECO, προσθέτοντας ότι θα υπάρξει και δήλωση για κινητή περιουσία και τιμαλφή, δηλώσεις για εξωχώριες εταιρείες, δηλώσεις για τα κρυπτονομίσματα ή άλλα περιουσιακά στοιχεία που σήμερα δεν συμπεριλαμβάνονται με στόχο να γίνει μία όσο το δυνατόν πιο ολοκληρωμένη δήλωση Πόθεν Έσχες. 

Ο κ. Δημητρίου ανέφερε ότι θα ακολουθήσει μία συνάντηση με το Τμήμα Υπηρεσιών Πληροφορικής του Υφυπουργείου Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής και με την Επίτροπο Προσωπικών Δεδομένων για να εξεταστούν τεχνικά ζητήματα. Σημείωσε ότι αναμένεται αναθεωρημένο κείμενο πρότασης εντός των επόμενων 2 εβδομάδων ώστε η Επιτροπή Θεσμών να προχωρήσει σε κατ’ άρθρον συζήτηση στο τέλος του μήνα. 

Απαντώντας σε ερώτηση για τον φορέα συλλογής αυτών των δηλώσεων, ο κ. Δημητρίου είπε πως, σε ό,τι αφορά τον νόμο 49, την κυριότητα την έχει μια τριμελής επιτροπή της Βουλής που αποτελείται από την Πρόεδρο της Βουλής και δύο άλλα μέλη, που θα πρέπει να συνεπικουρείται από το Τμήμα Υπηρεσιών Πληροφορικής και τον Έφορο Φορολογίας. Για τον Νόμο 50, πρόσθεσε, αρμόδιο είναι το τριμελές συμβούλιο που διορίζεται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. 

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση για την αποτελεσματικότητα του ελέγχου σε περίπτωση απόκρυψης στοιχείων, ο κ. Δημητρίου ανέφερε ότι υπάρχουν πρόνοιες στη νομοθεσία για το τι συνεπάγεται η μη δήλωση ή η αποφυγή δήλωσης. Ακόμη, υπογράμμισε ότι πάσχει το ζήτημα του ελέγχου, γι’ αυτό και υπάρχει η επιθυμία να συνεπικουρείται η Τριμελής Επιτροπή από τον Έφορο Φορολογίας, προσθέτοντας ότι θα αυξηθούν τα σημεία ελέγχου για να γίνει η δήλωση του Πόθεν Έσχες όσο το δυνατόν πιο λεπτομερής.

Ερωτηθείς αν θα ψηφιστεί η νομοθεσία πριν από την επόμενη δήλωση στοιχείων, απάντησε θετικά, εξηγώντας ότι η επόμενη δήλωση για τους βουλευτές, βάσει της σημερινής νομοθεσίας, θα γίνει το καλοκαίρι του 2024. 

Δειτε Επισης

Πέρασε ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός του ΧΑΚ-Ανάγκη ολοκλήρωσης των εργασιών για ιδιωτικοποίηση
Άνοιξε τον δρόμο για προσέλκυση ταλέντων η Βουλή-Αλλάζει το πλαίσιο για τις πολιτογραφήσεις
Με ημερήσια κέρδη και μηνιαία άνοδο έκλεισε το ΧΑΚ
Άνοδος δείκτη κύκλου εργασιών στις υπηρεσίες το τρίτο τρίμηνο 2023
Συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις για τους χαμηλόμισθους του δημοσίου-Το μοναδικό θέμα διαφωνίας
Πλεόνασμα Γενικής Κυβέρνησης 3,1% του ΑΕΠ στο δεκάμηνο 2023
Αυξάνεται το επίδομα ενοικίου για εκτοπισθέντες και παθόντες
Πότε καταβάλλονται μισθός, σύνταξη και 13ος στους δημοσίους υπαλλήλους
Τροποποιήσεις στον προϋπολογισμό - Ανακοινώθηκε η δημιουργία Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου
Γιώργος Γεωργίου: Ο AMCHAM, οι αμερικανικές επενδύσεις, η βίζα και οι απευθείας πτήσεις με ΗΠΑ