Στεφάνου, Αννίτα και Νικόλας διασταύρωσαν τα ξίφη τους για την οικονομία

Φόρουμ Οικονομίας με τίτλο «Με το βλέμμα στο μέλλον» και παρουσία τριών πολιτικών αρχηγών, πραγματοποίησε το ΑΚΕΛ.

Στέφανος Στεφάνου, Αννίτα Δημητρίου και Νικόλας Παπαδόπουλος βρέθηκαν στο ίδιο πάνελ για να συζητήσουν τις προκλήσεις και τις προοπτικές της κυπριακής οικονομίας, να εκφράσουν τις προβλέψεις τους για το μέλλον, αλλά και τις παρατηρήσεις τους για την κυβέρνηση Χριστοδουλίδη.

Στο επίκεντρο βρέθηκαν και τα μέτρα που λήφθησαν από την Κυβέρνηση, καθώς και οι στάσεις των κομμάτων σε μεγάλα θέματα που αφορούν την στήριξη των ευάλωτων ομάδων και την προώθηση κοινωνικών πολιτικών.

Η πρόεδρος του ΔΗΣΥ, ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ και ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ άνοιξαν τα χαρτιά τους σε ό,τι αφορά και το μεταναστευτικό, ενώ αναφορά έγινε και στο Κυπριακό και το πώς θα ήταν η οικονομία σε περίπωση επίλυσής του.

Στεφάνου: Οικονομία που να υπηρετεί την κοινωνική ευημερία

Ο Στέφανος Στεφάνου, σχολίασε τη μέχρι σήμερα πορεία της παρούσας κυβέρνησης, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «δεν είμαστε ευχαριστημένοι με αυτά τα δείγματα γραφής». «Θα δώσουμε πιο σύγχρονη προσέγγιση για το τι είναι η αντιπολίτευση. Δεν θα δείχνουμε αδυναμίες αλλά θα καταθέτουμε προτάσεις για να ανοίγουμε δρόμους», ειπε σχετικά με την στάση που επιδιώκει να τηρήσει το ΑΚΕΛ.

Τόνισε, λίγο πριν, πως το ζήτημα είναι να έχουμε βάθος και προοπτική της οικονομίας και «να δούμε τι τελικά καταλήγει στην κοινωνία και ευημερία των ανθρώπων.» «Η οικονομία να υπηρετεί την ευημερία της κοινωνίας», είπε για να συμπληρώσει πως «αν έγιναν όσα έγιναν τα τελευταία χρόνια, σήμερα θα είχαμε φθηνότερη ενέργεια», ακόμη κι αν στους λόγους συγκαταλέγονται εξωγενείς συνθήκες σε ό,τι αφορά το υψηλό κόστος. «Δεν επενδύσαμε στην υποδομή. Άρα πρέπει να γίνονται στην ώρα τους οι μεταρρυθμίσεις, χρειάζονται επενδύσεις σωστές και βάθος», προσθέτει.

«Το κράτος δικαίου ελέγχεται από δομές και υποδομές και όχι από τις εξαγγελίες προγραμμάτων», ήταν η χαρακτηριστική δήλωσή του.

Υπενθύμισε ότι το ΑΚΕΛ κατέθεσε προτάσεις κοστολογημένες από πού και πώς το κράτος μπορεί να βρει τα απαραίτητα μέσα για ολοκληρωμένο σχεδιασμό ώστε ο πολίτης να βρίσκει προσιτή στέγη και ιδίως τα νεαρά ζευγάρια. Η απουσία ενιαίου στεγαστικού φορέα είναι ένα ζήτημα, συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς αν το ΑΚΕΛ θα εγκρίνει τον προϋπολογισμό, ο κ. Στεφάνου είπε πως το κόμμα θα τον μελετήσει και στην κατάλληλη ώρα θα παρθεί η απόφαση.

Για το κυπριακό, είπε πως εάν ήταν λυμένο θα υπήρχαν πολύ περισσότερες ευκαιρίες και λύσεις σε ενεργειακά και όχι μόνο ζητήματα. «Να μάθουμε να είμαστε προμηθείς και όχι επιμηθείς, με όρους οφέλους για την κοινωνία μας και τον τόπο μας», ήταν ένα από τα πολλά μηνύματά του.

Η θέση του Γ.Γ. του ΑΚΕΛ για το μεταναστευτικό είναι πως πρόκειται για ένα μεγάλο, δύσκολο ζήτημα. Η Κύπρος δεν θα παύσει να δέχεται μεταναστευτικές ροές λόγω της γεωγραφικής της θέσης. «Αδυνατεί όμως να τις διαχειριστεί επειδή δεν έχει ολοκληρωμένη πολιτική που σημαίνει ότι έπρεπε ήδη να είχε έτοιμες δομές, υποδομές και γρήγορες διαδικασίες», τόνισε ο Γ.Γ του κόμματος.

Αννίτα: Όχι σε οριζόντιες προσεγγίσεις

Η Αννίτα Δημητρίου παρουσίασε αρχικά την γενική εικόνα η οποία χαρακτηρίζεται από αβεβαιότητα λέγοντας ότι η Κύπρος πέρασε από πολλές φουρτούνες αλλά μέσα από γέφυρες συνεργασίας αντιμετωπίζονται οι προκλήσεις. «Χρειάζεται να είμαστε προνοητικοί ώστε να μην τρέχουμε πίσω από τις εξελίξεις» είπε, ενώ σχολιάζοντας τα οικονομικά μέτρα που χρειάζεται να ληφθούν, η Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε πως «πρέπει να αλλάξουμε τα πράγματα προς το καλύτερο και στην κοινωνική οικονομία της αγοράς και αντικατοπτρίζει και την ίδια την Ευρώπη, για μια πραγματική συνοχή».

Στις επιτυχίες του Συναγερμού σημείωσε, πίσω στο 2013 την εφαρμογή πολιτικών ΓεΣΥ, την επέκταση άδειας μητρότητας κ.α. Ως τις δύο βασικές αρχές, η Αννίτα Δημητρίου θέτει τη δημοσιονομική πειθαρχεία, και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

«Δεν συμφωνούμε με οριζόντιες προσεγγίσεις ούτε μόνιμα οριζόντια μέτρα. Δεν συμφωνούμε με τη φορολογική επιβάρυνση. Χρειαζόμαστε ταχύτητα και ανθεκτικότητα», ήταν τα βασικά μηνύματα που έστειλε εκ μέρους του κόμματος.

Για τη θέση του Νικόλα Παπαδόπουλου που αφορά στην βελτίωση των οικονομικών δεικτών επί διακυβέρνησης Χριστοδουλίδη, η κ. Δημητρίου είπε πως «δεν μπορεί μια κυβέρνηση σε έξι μήνες να επιφέρει αξιοπιστία.

Έγιναν πολιτικές από ΔΗΣΥ τις προηγούμενες χρονιές που συντέλεσαν στην αξιοπιστία της χώρας» Κάλεσε όπως δοθούν κίνητρα όσο αφορά το στεγαστικό ιδίως για νέα ζευγάρια που δεν μπορούν να εξασφαλίσουν δανεισμό. Συνέστησε αυστηρή διαχείριση με συγκεκριμένες προσεγγίσεις που δεν θα εκτροχιάσουν όσα έχουν εξασφαλιστεί και κίνητρα για στεγαστικές κατοικίες και παραχωρήσεις, ειδικά για τα νεαρά ζευγάρια.

«Η οικονομική πολιτική πρέπει να ταυτίζεται με κοινωνική πολιτική και τα προγράμματα να προχωρήσουν μακριά από οριοθέτηση οριζόντιων μέτρων που θα εκτροχιάσουν την οικονομία», επανέλαβε.

Για το κυπριακό συμφώνησε με τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς, πως μπορεί να είναι «η μεγαλύτερη επένδυση».

Όσο για τη θέση της στο μεταναστευτικό, βασική γραμμή ήταν ότι είναι ζήτημα που «μας επηρεάζει πάρα πολύ» και πως «πρέπει να γίνουν πράγματα καθώς χρειάζεται ολοκληρωμένη πολιτική».

Νικόλας: Χρυσή τομή μέσα από τα εξαγγελθέντα μέτρα

Ο Νικόλας Παπαδόπουλος έθεσε το πλαίσιο της γενικής κατάστασης, διεθνώς, διαπιστώνοντας πως οι προκλήσεις για την κυπριακή οικονομία παραμένουν και είναι σημαντικές, σε μια περίοδο υψηλού κόστους στην ενέργεια, υψηλά επιτόκια, και πιέσεις από πολέμους Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ, τα νοικοκυριά και ιδιαίτερα οι ευάλωτες ομάδες, πλήττονται εξαιτίας των πιο πάνω.

«Η κυβέρνηση Χριστοδουλίδη πήρε μέτρα», δήλωσε κάνοντας αναφορά στην ΑΤΑ, την οποία χαρακτήρισε σημαντικό μέτρο αντιμετώπισης των πληθωριστικών πιέσεων. Παραδέχτηκε ωστόσο, πως πρέπει να εξεταστούν κάποιες πτυχές της.

Στη συνέχεια παρουσίασε κι άλλα σχέδια και επιδοτήσεις της κυβέρνησης για ελαφρύνσεις και στήριξη του πληθυσμού. «Για να μπορέσει να τα κάνει η κυβέρνηση Χριστοδουλίδη έπρεπε να κερδίσει την αξιοπιστία της Κύπρου στις ξένες αγορές και κερδίσαμε το στοίχημα», είπε. Έκανε λόγο για πλεονασματικό προϋπολογισμό που μέχρι το 2026 «θα μας οδηγήσει στο να πετύχουμε τα κριτήρια Μάαστριχτ». ΄

Τα μέτρα που ανακοινωθήκαν πετυχαίνουν τη χρυσή τομή μέσα από την οποία υπάρχει δημοσιονομική πειθαρχεία, τόνισε ο κ. Παπαδόπουλος.

Υπάρχει αύξηση στις κοινωνικές παροχές, στήριξη πολυτέκνων, οι φοιτητές περιλαμβάνονται στα εξαρτώμενα τέκνα, όπως επίσης και αύξηση επιδομάτων για χαμηλοσυνταξιούχους. «Πρέπει πρώτα όμως να έχουμε μια εύρωστη οικονομία»,διεμήνυσε.

Η λύση του κυπριακού θα έχει οικονομικό όφελος είπε λίγο αργότερα, εκφράζοντας την μεγάλη επιθυμία όπως αυτή επέλθει το συντομότερο.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στη μεταναστευτική ροή. Επι τούτου ενθάρρυνε τη συνέχιση των ορθών πολιτικών. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνει τη ψήφιση νομοθεσίας για υφυπουργείο μετανάστευσης, σχετικά με το οποίο το ΔΗΚΟ δηλώνει έτοιμο να συμβιβαστεί ώστε να προχωρήσει η διαδικασία.

Είπε ακόμη πως για χρόνια ακολουθήθηκαν λανθασμένες πολιτικές και πως η πολιτική των επιστροφών και απελάσεων είναι η μόνη που έχει φέρει το αποτελέσματα και πως για πρώτη φορά «φεύγουν περισσότεροι απ’ όσους έρχονται».

Τη συζήτηση των πολιτικών αρχηγών συντόνισε η Γωγώ Αλεξανδρινού, Public Affairs Consultant.

Δειτε Επισης

Στην Κύπρο αποστολή της ΕΤΕπ με επικεφαλής τον Κυριάκο Κακουρή-Οι συμφωνίες δανείου που θα υπογραφούν
Εισαγωγή γραμματίων δημοσίου, 13 εβδομάδων και αξίας €25 εκ. στο ΧΑΚ
Το έργο του την επόμενη πενταετία και τι ζητά από τον Κώστα Καδή η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
Αμελητέα κέρδη κατέγραψε την Τρίτη το ΧΑΚ
Στα μέσα Οκτωβρίου προς ψήφιση τα νομοσχέδια για πάταξη αδήλωτης εργασίας
Κώστας Καδής: Η Κύπρος παίρνει ένα σημαντικό χαρτοφυλάκιο που έχει ένα τεράστιο πεδίο δράσης
Το αναβαθμισμένο χαρτοφυλάκιο στην Κ.Δ. και οι πολιτικές που θα κληθεί να διαχειριστεί ο Κώστας Καδής
Επίτροπος για θέματα Αλιείας και Ωκεανών ο Κώστας Καδής-«Εξαιρετική τιμή, αλλά και τεράστια ευθύνη»
Πρόσωπα με συνδέσεις σε Κύπρο και Ελλάδα στη λίστα κυρώσεων των ΗΠΑ-Σχετίζονται με την κοινοπραξία Intellexa
Προκαταρκτική έγκριση €152 εκατ. από τον Μηχανισμό Ανάκαμψης-Πράσινο σε 37 από τα 38 ορόσημα