Οι εργασιακές σχέσεις, το... δικαίωμα της απεργίας και οι διαφωνίες των κοινωνικών εταίρων

Τα εργασιακά δικαιώματα και οι εργασιακές σχέσεις βρέθηκαν στο επίκεντρο συζήτησης του Φόρουμ Οικονομίας που πραγματοποίησε το ΑΚΕΛ στη Λευκωσία.

Επικεφαλής των συνδικαλιστικών οργανώσεων του τόπου, πήραν θέσεις και εξέφρασαν απόψεις για βασικά ζητήματα εργασίας.

Πρόκειται για τους Σωτηρούλα Χαραλάμπους, Γενική Γραμματέα της ΠΕΟ, Χρίστο Καρύδη, Υπεύθυνο Τμήματος Οικονομικών Μελετών του Κινήματος και Γραμματέα του Σωματείου Εργαζομένων Καταναλωτών, ΣΕΚ, Αντώνη Αντωνίου, Πρόεδρο της ΟΕΒ και Αιμίλιο Μιχαήλ Διευθυντή Εργασιακών Σχέσεων, Κοινωνικής Πολιτικής και Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού του ΚΕΒΕ.

Διαφωνία εκφράστηκε σχετικά με τις απεργίες που γίνονται και τη λήψη ή όχι μέτρων, καθώς και τη νομιμότητά τους.

Διαφορετικές απόψεις εκφράστηκαν και σχετικά με τις συλλογικές συμβάσεις και για το κατά πόσο είναι ή όχι επαρκής η προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Ο κατώτατος μισθός πρέπει να αυξηθεί ώστε να υπάρχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον από τους πολίτες για να εργαστούν εκεί όπου υπάρχουν ελλείψεις ήταν μία συναντίληψη, όπως και το να ενώσουν δυνάμεις οι εμπλεκόμενοι φορείς και συνδικαλιστικές οργανώσεις.

Ο Χρίστος Καρύδης, Υπεύθυνος Τμήματος Οικονομικών Μελετών του Κινήματος και Γραμματέας του Σωματείου Εργαζομένων Καταναλωτών, ΣΕΚ εξήρε τη σημασία της διεκδίκησης και της αξιοπρέπειας στην εργασία. Η αξιοπρέπεια, ξεκαθάρισε, ωστόσο θα πρέπει να μετουσιώνεται σε πράξη μέσα από συναρμολόγηση συλλογικής σύμβασης. Κάλεσε το ΑΚΕΛ σε συνάντηση με θέμα την ΑΤΑ και να σταματήσει η δαιμονομοποίησή της.

Ο Αιμίλιος Μιχαήλ Διευθυντής Εργασιακών Σχέσεων, Κοινωνικής Πολιτικής και Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού του ΚΕΒΕ είπε πως οι επιχειρήσεις καλούνται να λειτουργήσουν υπό την αβεβαιότητα, την αύξηση του ενεργειακού κόστους και ακρίβειας.

Οι εργασιακές σχέσεις έχουν επίδραση στη συγκράτηση της παραγωγής είπε και πως η έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού και τα νομικα ζητήματα στην παροχή αδειών για άτομα απο τρίτες χώρες, προκαλεί καθυστερήσεις για τις επιχειρήσεις.

Η Σωτηρούλα Χαραλάμπους, Γενική Γραμματέας της ΠΕΟ είπε πως ενώ η οικονομία αναπτύσσεται με θετικούς ρυθμούς. Ο πληθωρισμός ωστόσο διαβρώνει την αγοραστική δύναμη των μισθών, σχολίασε. Οι συμβάσεις εργασίας δεν καλύπτουν μεγάλο αριθμό εργαζομένων, είπε, καλώντας σε αξιοπρεπές πλαίσιο δικαιωμάτων για όσους δεν καλύπτονται από αυτές. Λήφθηκαν όλα τα μέτρα κατά την διάρκεια των απεργιών, ήταν η απάντησή της στη θέση του κ. Μιχαήλ.

"Να μην στηριζόμαστε σε φθηνό εργατικό δυναμικό" είπε σχετικά με τη λύση πρόσληψης εργατικού δυναμικού από τρίτες χώρες.

Ο Αντώνης Αντωνίου, Πρόεδρος της ΟΕΒ παραδέχτηκε πως ρυθμίσεις στην πορεία των αλλαγών δεν είναι πλέον επίκαιρες και άρα θέλουν διόρθωση. Οι όποιες αλλαγές, όμως, πρέπει να τυγχάνουν συζητήσεων και να τηρούνται τα συμφωνηθέντα, είπε αφού σε κάποιες περιπτώσεις «δεν το εισπράττουμε», κάνοντας αναφορά σε αυθαίρετες απεργίες με πιο πρόσφατη αυτήν στα δημόσια νοσηλευτήρια. Είπε επίσης ότι δεν πρέπε να δαιμονοποιούνται εργοδότες που δεν έχουν συλλογικές συμβάσεις.

Η Μαρία Χαμπή, Δημοσιογράφος και Αρχισυντάκτρια της StockWatch συντόνισε το πάνελ.

Δειτε Επισης

Στην Κύπρο αποστολή της ΕΤΕπ με επικεφαλής τον Κυριάκο Κακουρή-Οι συμφωνίες δανείου που θα υπογραφούν
Εισαγωγή γραμματίων δημοσίου, 13 εβδομάδων και αξίας €25 εκ. στο ΧΑΚ
Το έργο του την επόμενη πενταετία και τι ζητά από τον Κώστα Καδή η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
Αμελητέα κέρδη κατέγραψε την Τρίτη το ΧΑΚ
Στα μέσα Οκτωβρίου προς ψήφιση τα νομοσχέδια για πάταξη αδήλωτης εργασίας
Κώστας Καδής: Η Κύπρος παίρνει ένα σημαντικό χαρτοφυλάκιο που έχει ένα τεράστιο πεδίο δράσης
Το αναβαθμισμένο χαρτοφυλάκιο στην Κ.Δ. και οι πολιτικές που θα κληθεί να διαχειριστεί ο Κώστας Καδής
Επίτροπος για θέματα Αλιείας και Ωκεανών ο Κώστας Καδής-«Εξαιρετική τιμή, αλλά και τεράστια ευθύνη»
Πρόσωπα με συνδέσεις σε Κύπρο και Ελλάδα στη λίστα κυρώσεων των ΗΠΑ-Σχετίζονται με την κοινοπραξία Intellexa
Προκαταρκτική έγκριση €152 εκατ. από τον Μηχανισμό Ανάκαμψης-Πράσινο σε 37 από τα 38 ορόσημα