Προειδοποιήσεις επί προειδοποιήσεων για τις εκποιήσεις που δεν... ξεπαγώνουν

Ανήσυχη ηρεμία επικρατεί στο μέτωπο των εκποιήσεων την ώρα που τα χρονικά περιθώρια που έδωσε η κοινή συναινέσει αναστολή των εκποιήσεων, για πολλοστή φορά, εκπνέουν σήμερα. Με τις πληροφορίες ωστόσο, να δείχνουν επέκταση της αναστολής μέχρι το τέλος του χρόνου.

Υπενθυμίζεται πως τα κυβερνώντα κόμματα θα επεξεργάζονταν τουλάχιστον δύο νομοσχέδια. Το ένα σχετικά με τη σύσταση ειδικής δικαιοδοσίας εντός των επαρχιακών δικαστηρίων αποκλειστικά σε σχέση για την εκδίκαση υποθέσεων εκποιήσεων και το άλλο σε σχέση με την επέκταση των εξουσιών του Ενιαίου Φορέα Εξώδικης Επίλυσης Διαφορών Χρηματοοικονομικής Φύσης.

Τα συγκεκριμένα νομοσχέδια φαίνεται πως ακόμα δεν τέθηκαν προς συζήτηση με τους άμεσα εμπλεκόμενους, δηλαδή τις τράπεζες και τις εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων, οι οποίες δεν έχουν τύχει κάποιας ενημέρωσης ακόμη, πόσο μάλλον να γίνει και η σχετική διαβούλευση.

Τις επιφυλάξεις και τις προειδοποιήσεις που εξέφρασαν τους τελευταίους μήνες φορείς όπως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η ΕΚΤ και οι οίκοι αξιολόγησης, υπερθεμάτισε κατά την παρουσία του στη Βουλή την περασμένη Δευτέρα ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κωνσταντίνος Ηροδότου.

Σημείωσε πως απαιτείται η συνέχιση και διατήρηση ενός σταθερού και ολοκληρωμένου νομοθετικού πλαισίου το οποίο να περιλαμβάνει ως ύστατο εργαλείο τις εκποιήσεις ώστε να δημιουργεί τα κατάλληλα κίνητρα για την οριστική επίλυση των Μη Εξυπηρετούμενων Χορηγήσεων.

«Το νομικό πλαίσιο που διέπει τους εξωδικαστικούς πλειστηριασμούς έχει αποδειχθεί στην πράξη ως καταλύτης για τη μείωση του υπέρμετρου κινδύνου στους ισολογισμούς των τραπεζών, την ενίσχυση της δυνατότητας των τραπεζών να παρέχουν δανεισμό στην οικονομία και την ενίσχυση της χρηματοοικονομικής σταθερότητας.

Δεν διαφεύγει βέβαια της προσοχής μας ότι οι εν λόγω εξελίξεις έχουν μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο για τους πιστωτές των τραπεζών, γεγονός που αποτελεί πρόσθετο ενισχυτικό παράγοντα για την χρηματοοικονομική σταθερότητα», σχολίασε ο Διοικητής.

Υπενθύμισε παράλληλα ότι η αρμόδια Αρχή για την εποπτεία των συστημικών κυπριακών τραπεζών είναι η ΕΚΤ μέσω του ενιαίου εποπτικού μηχανισμού και το ίδιο πλαίσιο εποπτείας εφαρμόζεται στις λιγότερο σημαντικές κυπριακές τράπεζες. Ένα μήνυμα που ενδεχομένως να σημαίνει πως οι όποιες αποφάσεις παρθούν σε πολιτικό επίπεδο, θα πρέπει να έχουν τη σύμφωνο γνώμη και της ΕΚΤ.

Πάντως, παρά την πολύμηνη αναστολή των εκποιήσεων οι διαδικασίες αναδιάρθρωσης και επίλυσης περιπτώσεων μη εξυπηρετούμενων δανείων συνεχίστηκαν από τις τράπεζες και τις εταιρείες εξαγοράς δανείων μέσω στοχευμένων δράσεων και ειδικών σχεδίων αναδιάρθρωσης.

Ενδεικτική η περίπτωση της Themis, της μεγαλύτερης εταιρείας εξαγοράς και διαχείρισης ΜΕΔ σήμερα στην Κύπρο, η οποία διαθέτει στο χαρτοφυλάκιο της ΜΕΔ πέραν των €5 δισ. εκ των οποίων το €1.5 δισ. σχετίζεται με κύριες κατοικίες. Το τελευταίο σχέδιο της εταιρείας το οποίο ακόμα βρίσκεται σε ισχύ, αφορά περιπτώσεις δανείων με εξασφάλιση πρώτη κατοικία αξίας έως €350.000.

Σύμφωνα με πληροφορίες το σχέδιο τυγχάνει ευρείας αποδοχής από τους δανειολήπτες που εμπίπτουν στα σχετικά κριτήρια. Το Σχέδιο ολοκληρώνεται στις 15 Νοεμβρίου και η λύση της Themis περιλαμβάνει και μερική διαγραφή οφειλών. Σύμφωνα με στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας, στις αναδιαρθρώσεις €200 εκατ. που υλοποιήθηκαν μέχρι στιγμής, περιλήφθηκαν και διαγραφές ύψους €50 εκατ.

Ακόμα υψηλά τα επίπεδα ΜΕΔ

Τα στοιχεία της European Banking Authority (EBA) καταδεικνύουν πως παρόλο που τα ΜΕΔ στην Κύπρο έχουν μειωθεί, εντούτοις, παραμένουν πάνω από τον μέσο όρο της ευρωζώνης και στην πέμπτη υψηλότερη θέση συνολικά.

Κι αυτό ενώ η τεράστια πλειοψηφία των ΜΕΔ έχει μεταφερθεί εκτός τραπεζικού συστήματος στις εταιρείες εξαγοράς δανείων. Ωστόσο, το βαρίδι παραμένει στην ικανότητα ανάπτυξης της οικονομίας και στο συνολικό αξιόχρεο της χώρας.

Δειτε Επισης

Φωνές από συγκυβερνώντες για ειδικό δικαστήριο και εξώδικη επίλυση διαφορών-Ενστάσεις ΔΗΠΑ και ΕΔΕΚ
Αργή και σταδιακή η μείωση των επιτοκίων στην Κύπρο-Οι εκτιμήσεις Τάσου Γιασεμίδη και Γιώργου Συρίχα
Έφεση Γενικού Εισαγγελέα σε νέα απόφαση δικαστηρίου για αποζημιώσεις σε κουρεμένους καταθέτες
Παράταση ενός έτους σε κίνητρα και ελαφρύνσεις προς ώθηση των αναδιαρθρώσεων δανείων
Απόρριψη από το Δικαστήριο νέας αγωγής για το κούρεμα-Το σκεπτικό της απόφασης
Πρόγραμμα χρηματοοικονομικού αλφαβητισμού από το JA Cyprus και τον Σύνδεσμο Τραπεζών
Eurobank Κύπρου: Πιστοποιήθηκε με το Πρότυπο Περιβαλλοντικής Διαχείρισης ISO 14001:2015
Καταθετικά προϊόντα με αποδόσεις μέχρι 4% από την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος (Κύπρου)
Έδωσε από τη Λευκωσία το στίγμα πορείας της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ ο πρόεδρος της Bundesbank
Οι καταθέσεις και τα δάνεια επιχειρήσεων και νοικοκυριών-Τι λένε οι αριθμοί