Powered by

Συγκρατημένη άνοδος στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Θετικά πρόσημα για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια τη Δευτέρα, με τους επενδυτές να αναμένουν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό από την Ισπανία και τη Γερμανία και να συνεχίζουν να σταθμίζουν τα εταιρικά αποτελέσματα που ανακοινώνονται και στις δύο όχθες του Ατλαντικού.

Οι ευρωαγορές προέρχονται από απώλειες 0,8% την Παρασκευή, στον απόηχο της απόφασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να κρατήσει τα επιτόκια της αμετάβλητα, ενώ στην εβδομάδα ο Stoxx 600 παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητος.

Στην έναρξη της εβδομάδας, ο πανευρωπαϊκός δείκτης κινείται ανοδικά κατά 0,5% στις 431 μονάδες, παρά την κλιμάκωση των χερσαίων επιχειρήσεων του Ισραήλ κατά της Γάζας και την αβεβαιότητα που προκαλεί στις αγορές η γεωπολιτική κρίση. Τα κέρδη οδηγούν με άνοδο 1% οι όμιλοι ΜΜΕ.

Σε μηνιαία βάση ο Stoxx 600 βρίσκεται σε τροχιά απωλειών, καθώς μέχρι σήμερα υποχωρεί κατά 4,6%.

Στα επιμέρους ταμπλό, ο γερμανικός DAX προσθέτει 0,47% στις 14.755 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 ενισχύεται κατά 0,34% στις 6.820 μονάδες και ο βρετανικός FTSE 100 σημειώνει άνοδο περίπου 0,5% στις 7.325 μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB κερδίζει επίσης 0,5% στις 24.725 μονάδες και ο ισπανικός IBEX 35 ενισχύεται κατά 0,6% στις 8.972 μονάδες.

Στο πεδίο των αποτελεσμάτων εκτίναξη καθαρής κερδοφορίας και εσόδων πέτυχε το γ’ τρίμηνο της τρέχουσας οικονομικής χρήσης η HSBC, αντλώντας ώθηση από το περιβάλλον των υψηλών επιτοκίων.

Ειδικότερα, η μεγαλύτερη τράπεζα της Ευρώπης από άποψη ενεργητικού εμφάνισε κέρδη μετά από φόρους ύψους 6,26 δισ. δολαρίων έναντι 2,66 δισ. δολαρίων τον αντίστοιχο διάστημα περύσι, σημειώνοντας "άλμα” 235%. Κατά 4,5 δισ. δολάρια υψηλότερα εκτινάχθηκαν και τα κέρδη προ φόρων της τράπεζας, που ανήλθαν στα 7,7 δισ. δολάρια.

Μεικτά πρόσημα στα χρηματιστήρια της περιοχής Ασίας-Ειρηνικού τη Δευτέρα εν αναμονή μιας σειράς ανακοινώσεων νομισματικής πολιτικής και βασικών μακροοικονομικών στοιχείων. Η μετοχή της Evergrande υποχώρησε σε ιστορικό χαμηλό με κατρακύλα 20%, λόγω της αναβολής της δικαστικής ακρόασης για την εκκαθάριση της εταιρείας ακινήτων, ενώ στη συνέχεια μάζεψε τις απώλειές της πέριξ του 10%.

Δειτε Επισης

Στο 100% του ΑΕΠ το βρετανικό δημόσιο χρέος-Για πρώτη φορά από τη δεκαετία ‘60
Bundesbank: Προειδοποιεί για συρρίκνωση της γερμανικής οικονομίας το τρέχον τρίμηνο
Brexit: Ο «έντονος και συνεχιζόμενος αποπνικτικός αντίκτυπος» στη βρετανική οικονομία
Σταθερά στο 50% τα επιτόκια στη Τουρκία-Για έκτο συνεχόμενο μήνα
Αμετάβλητο στο 5% το επιτόκιο της Τράπεζας της Αγγλίας-Πάνω από το στόχο του 2% ο πληθωρισμός
Πτώση των πωλήσεων ηλεκτρικών οχημάτων στη Γερμανία-Σκιά στην ευρωπαϊκή αγορά αυτοκινήτου
Πάουελ: Αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα μετά τη μεγάλη περικοπή επιτοκίων
Απειλή για shutdown στις ΗΠΑ-Η Βουλή δεν παρατείνει τον προϋπολογισμό για έξι μήνες
Fed: Μείωσε τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης μετά από τέσσερα χρόνια
Η Tupperware ξεκίνησε διαδικασία πτώχευσης-Εδώ και χρόνια η οικονομική κατάσταση της επιχείρησης είχε επηρεαστεί