Εξήγγειλε τρίωρη στάση εργασίας στην Ελληνική η ΕΤΥΚ-Οι ισχυρισμοί της συντεχνίας

Σε τρίωρη στάση εργασίας στην Ελληνική Τράπεζα την Δεύτερα 6 Νοεμβρίου κατέρχεται η ΕΤΥΚ, όπως η συντεχνία ενημερώνει τα μέλη της με εγκύκλιο που κυκλοφόρησε την Παρασκευή.

Όπως ισχυρίζεται η συντεχνία, αποφάσισε να προχωρήσει στη λήψη απεργιακών μέτρων για να προασπίσει τα δικαιώματα, αλλά και την αξιοπρέπεια των μελών της, ενώ προειδοποιεί μάλιστα με κλιμάκωσή τους μέχρι το τέλος του χρόνου.

Η ΕΤΥΚ, ως προς τους λόγους οι οποίοι την οδήγησαν στην απόφασή της αυτή, αναφέρει πως είναι αρκετοί και πολλοί από αυτούς χρονίζουν.

Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της συντεχνίας, η διοίκηση της Ελληνικής Τράπεζας αρνείται να συμμορφωθεί με τις υφιστάμενες συμβατικές υποχρεώσεις της επικαλούμενη διάφορες προφάσεις και τεχνάσματα για να επιβάλει τις μακροχρόνιες επιδιώξεις της.

Μεταξύ άλλων, όπως υποστηρίζει η ΕΤΥΚ:

  1. Αρνείται να εφαρμόσει αποφάσεις του Υπουργείου Εργασίας όπου διαπιστώθηκε εξόφθαλμη παραβίαση των υφιστάμενων συλλογικών συμβάσεων.
  2. Με διάφορα τεχνάσματα κάθε φορά που καταλήγουν σε συμφωνία για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης, αυτή τορπιλίζεται εκ των έσω χωρίς ουσιαστικά να παρουσιάζεται η ολοκληρωμένη πρόταση στο Διοικητικό Συμβούλιο, και αυτό συνέβηκε τόσο με τον τότε πρόεδρο κ. Ευριπίδη Πολυκάρπου όσο και με τον τότε Ανώτατο Εκτελεστικό Διευθυντή κ. Oliver Gatzke, αλλά και πρόσφατα με τον Μεταβατικό Ανώτατο Εκτελεστικό Διευθυντή κ. Αντώνη Ρούβα.

Και συνεχίζει στην εγκύκλιο της, η οποία παρατίθεται αυτούσια, η ΕΤΥΚ:

Μέσα από τη μη υπογραφή της συμφωνίας «δίνεται» η ευκαιρία στην τράπεζα να συνεχίσει την εκμετάλλευση των συναδέλφων που προέρχονται από τα ΣΠΙ που τους καθηλώνει σε πολύ χαμηλά ωφελήματα-δικαιώματα π.χ.:

α) Διατήρησή τους σε χαμηλές κλίμακες που τους είχαν καθηλώσει οι συμφωνίες της ΣΕΚ και ΠΕΟ.

β) Η μη αμοιβή τους με βάση τη σημερινή αξία των καθηκόντων όπως συμβαίνει με τους υπόλοιπους συνάδελφους.

Διατηρεί το Ταμείο Προνοίας των πρώην Συνεργατιστών στο 7% και επικαλείται την μη ύπαρξη οικονομικής ευχέρειας ενώ για το 2023 τα ΚΕΡΔΗ τους θα ξεπεράσουν τα €300,000,000.

γ) Προσλαμβάνει άτομα με συμβόλαια έξω από τις συμφωνίες με την ΕΤΥΚ.

δ) Δεν συμπληρώνει την Οργανική Διάρθρωση με βάσει τις συμφωνίες μας (33%) με αποτέλεσμα πολλοί συνάδελφοι να ασκούν υπεύθυνα καθήκοντα χωρίς να απολαμβάνουν την ανάλογη αμοιβή.

Αυτή η ενέργεια της τράπεζα θυματοποιεί, τόσο τους υπαλλήλους της ίδια της Ελληνικής Τράπεζας όσο και αυτούς που προήλθαν από τα ΣΠΙ, αφού με βάση τους υπολογισμούς μας τουλάχιστον 600 υπάλληλοι στερούνται του δικαιώματος προαγωγής / αναβάθμισης.

ε) Συνεχίζει την αδικία εις βάρος των υπαλλήλων της πρώην Κεντρικής Συνεργατικής Τράπεζας που ως γνωστό έχουν υποστεί διπλή θυσία για τη σωτηρία της Τράπεζας τους.

Ως γνωστό έχουν υποστεί ΟΛΕΣ τις μειώσεις που είχε κάνει ΟΛΟΣ ο Τραπεζοϋπαλληλικός κόσμος (συμφωνία ΕΤΥΚ – Σύνδεσμος Τραπεζών) και μετά με το γνωστό διάταγμα του τότε Υπουργού Οικονομικών κ. Χάρη Γεωργιάδη τους επιβλήθηκαν εντελώς απαράδεκτα και νέες μειώσεις.

Σ’ όλους τους συναδέλφους της πρώην Κεντρικής Συνεργατικής Τράπεζας (ΚΕΔΙΠΕΣ-ALTAMIRA) έγινε αποκατάσταση των μισθών τους ενώ η Ελληνική Τράπεζα αρνείται να το πράξει.

Επίσης πρέπει σ’ όλους να υπενθυμίσουμε ότι στη συμφωνία πώλησης του Συνεργατισμού στην Ελληνική Τράπεζα που ήταν γενικά ΥΠΕΡ-ευνοϊκή για την Ελληνική Τράπεζα συμφωνήθηκε μια έκπτωση 20 εκατομμυρίων, που θα ήταν το κόστος εξομοίωσης των μισθών του Συνεργατισμού με την Ελληνική Τράπεζα.

Φυσικά ούτε και εδώ ανταποκρίθηκε στις υποχρεώσεις της.

Ενώ επικαλείται η Ελληνική Τράπεζα χίλιες προφάσεις για να μην προσφέρει στο προσωπικό της αυτό που οφείλει, σε μερίδα ανώτερων στελεχών με αδιαφάνεια παραχώρησε μέχρι και πρόσφατα (έξω από τις συμβάσεις) τεράστια ποσά αυξήσεων στους μισθούς παρ’ όλο που η συμφωνία (ΕΤΥΚ-Ελληνικής Τράπεζας) που έγιναν οι μειώσεις μισθών ΑΠΑΓΟΡΕΥΕ την παραχώρηση μπόνους και άλλων αυξήσεων χωρίς τη συμφωνία με την ΕΤΥΚ.

Αυτοί είναι μερικοί από τους σημαντικούς λόγους που η οργάνωσή μας αποφάσισε να προχωρήσει στη λήψη απεργιακών μέτρων για να προασπίσει τα δικαιώματα αλλά και την αξιοπρέπεια των μελών της.

Ως πρώτο μέτρο πίεσης η οργάνωσή μας αποφάσισε την τρίωρη στάση εργασίας που θα γίνει τη Δευτέρα, 6 Νοεμβρίου 2023.

Αν παρ΄όλα αυτά η Διοίκηση της Ελληνικής Τράπεζας συνεχίσει την τακτική της αυτή, τα μέτρα θα κλιμακώνονται μέχρι το τέλος του χρόνου.

Γνωρίζουμε ότι κάποιοι θέλουν να παραδώσουν το προσωπικό της Ελληνικής Τράπεζας «απροστάτευτο» στην EUROBANK, αλλά αυτό δεν πρόκειται να το επιτρέψουμε, απεναντίας αν έρθει εκείνη η στιγμή οι συνάδελφοι θα είναι ακόμα πιο ισχυροί και προστατευμένοι.

Η οργάνωσή μας θα συνεχίσει τον αγώνα της μέχρι το σημείο που ΟΛΟΙ οι συνάδελφοι θα απολαμβάνουν ΟΛΑ τα δικαιώματα που προβλέπουν οι συμφωνίες ΕΤΥΚ-Τραπεζών.

Δειτε Επισης

Νέα εποχή στις οικονομικές σχέσεις Κύπρου-Γαλλίας με νέα συμφωνία αποφυγής διπλής φορολογίας
Bean Bar: Νέο κατάστημα στην Κολωνακίου στη Λεμεσό
Prodea: Αποκτά τον έλεγχο Parklane, Aphrodite Hills και The Landmark Nicosia
Η μεγάλη ανάπτυξη της Μητρόπολης Λεμεσού με στόχο την προσέλκυση εταιρειών υψηλής τεχνολογίας
O Head of Startup Business Development της AWS αποκλειστικά στο InBusinessNews
Βασίλης Φουρλής: Πολύ σημαντική αγορά για τον όμιλο Fourlis η Κύπρος-Είμαστε σε φάση ισχυροποίησης
Χριστιάνα Ερωτοκρίτου: Έκλεισε μια ανοιχτή πληγή δέκα ετών για τις εκποιήσεις
H αξία των κυπριακών ομολόγων στον ισολογισμό του Ευρωσυστήματος
Το κληρονομικό δίκαιο στην Κύπρο... Η διαθήκη, τα καταπιστεύματα και η σειρά των κληρονόμων
ΠτΔ: Επιβεβαιώνεται η πορεία προόδου-Οι οίκοι αξιολόγησης αναγνωρίζουν τον κυβερνητικό σχεδιασμό