Χορηγία Κατηγορίας Οικονομία

ΕΤΕΚ: Κομβική απόφαση Ανωτάτου για Σχέδιο Υπηρεσίας Διευθυντή ΤΥΠ

Με πρόσφατη απόφασή του (19 Οκτωβρίου 2023), το Ανώτατο Δικαστήριο (Δευτεροβάθμιας Δικαιοδοσίας) έκανε αποδεκτές τις θέσεις του ΕΤΕΚ στην έφεσή του (ΕΔΔ148/2019), ανατρέποντας την πρωτόδικη απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου στην προσφυγή 40/2017 και έκρινε τελεσίδικα ότι το Σχέδιο Υπηρεσίας (ΣΥ) της θέσης Διευθυντή Τμήματος Υπηρεσιών Πληροφορικής (ΤΥΠ) είναι παράνομο λόγω του ότι δεν περιλαμβάνει ως απαιτούμενο προσόν και την εγγραφή στο αντίστοιχο μητρώο του ΕΤΕΚ ως απαιτείται εκ του άρθρου 25(1) και (4) της περί ΕΤΕΚ νομοθεσίας.

Συγκεκριμένα, η απόφαση αναφέρει πως «δεν είναι εφικτή η κατοχή της θέσης Διευθυντή στο Τμήμα Πληροφορικής διαλαμβάνουσας καθήκοντα άσκησης Μηχανικής Επιστήμης από άτομο που δεν είναι εγγεγραμμένο στο Μητρώο του ΕΤΕΚ, καθότι τούτο αντίκειται στο άρθρο 25(1)(4) του Νόμου. Κατά συνέπεια θα πρέπει να καθοριστεί στο επίδικο ΣΥ ως απαιτούμενο προσόν και η εγγραφή στο μητρώο του ΕΤΕΚ, κατ’ ακολουθία της απόφασης της Ολομέλειας του Ανωτάτου Δικαστηρίου στην Α.Ε. αρ. 63/2015», η οποία εκδόθηκε κατόπιν μακροχρόνιας και επίμονης προσπάθειας του ΕΤΕΚ.

Σημειώνεται ότι η πρόσφατη απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου είναι το αποτέλεσμα της μακράς προσπάθειας που το ΕΤΕΚ κατέβαλε τα τελευταία 20 και πλέον χρόνια, προκειμένου να πεισθούν οι αρμόδιες Αρχές για την ανάγκη εφαρμογής των προνοιών του περί Επιστημονικού Τεχνικού Επιμελητηρίου Κύπρου Νόμου του 1990 (224/1990) και των μετέπειτα τροποποιήσεων του. Με την έκδοση της απόφασης ανατρέπονται προηγούμενες αποφάσεις για αναπλήρωση της θέσης Διευθυντή ΤΥΠ από πρόσωπα που δεν ήταν εγγεγραμμένα στο Μητρώο του ΕΤΕΚ.

«Η υπό αναφορά απόφαση, επιτελεί διττό ρόλο. Αφενός, αναβαθμίζει τον ρόλο των επιστημόνων μηχανικών στην επικράτεια της Κυπριακής Δημοκρατίας και την περαιτέρω αναγνώριση του επαγγέλματος του Μηχανικού Πληροφορικής. Αφετέρου, διασφαλίζει ότι όλες οι υπηρεσίες του δημοσίου θα επιλέγουν προσοντούχους και επιστημονικά καταρτισμένους υποψήφιους προς εξυπηρέτηση του δημόσιου συμφέροντος κάτι που αποτελεί εχέγγυο επιτυχίας στην αποστολή τους», σημειώνει το ΕΤΕΚ. Ειδικά σε σχέση με το ΤΥΠ, διασφαλίζεται ως αναγκαία προϋπόθεση η αξιοποίηση προσοντούχων προσώπων προκειμένου το Τμήμα να επιτελέσει με επιτυχία τη δύσκολη και σημαντική αποστολή του για την ψηφιακή μεταμόρφωση της Δημόσιας Υπηρεσίας και την επίτευξη υψηλού επιπέδου ασφάλειας πληροφοριών.

Καταληκτικά σημειώνεται ότι διαχρονικά οι παρεμβάσεις και οι ενέργειες του ΕΤΕΚ για όλα τα θέματα που εμπίπτουν στις αρμοδιότητες του, έχουν γνώμονα το δημόσιο συμφέρον και τη νομιμότητα. Για τη συγκεκριμένη περίπτωση, το ΕΤΕΚ θεωρεί αδιανόητο να προσλαμβάνονται ή να προάγονται μη προσοντούχα πρόσωπα σε θέσεις που περιλαμβάνουν καθήκοντα άσκησης επαγγέλματος στην Πληροφορική ή και σε οποιονδήποτε άλλο κλάδο μηχανικής.

Δειτε Επισης

Πέρασε ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός του ΧΑΚ-Ανάγκη ολοκλήρωσης των εργασιών για ιδιωτικοποίηση
Άνοιξε τον δρόμο για προσέλκυση ταλέντων η Βουλή-Αλλάζει το πλαίσιο για τις πολιτογραφήσεις
Με ημερήσια κέρδη και μηνιαία άνοδο έκλεισε το ΧΑΚ
Άνοδος δείκτη κύκλου εργασιών στις υπηρεσίες το τρίτο τρίμηνο 2023
Συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις για τους χαμηλόμισθους του δημοσίου-Το μοναδικό θέμα διαφωνίας
Πλεόνασμα Γενικής Κυβέρνησης 3,1% του ΑΕΠ στο δεκάμηνο 2023
Αυξάνεται το επίδομα ενοικίου για εκτοπισθέντες και παθόντες
Πότε καταβάλλονται μισθός, σύνταξη και 13ος στους δημοσίους υπαλλήλους
Τροποποιήσεις στον προϋπολογισμό - Ανακοινώθηκε η δημιουργία Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου
Γιώργος Γεωργίου: Ο AMCHAM, οι αμερικανικές επενδύσεις, η βίζα και οι απευθείας πτήσεις με ΗΠΑ