Σε επαγρύπνηση η ΕΚΤ για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή-«Πολύ νωρίς για να εξαχθούν συμπεράσματα»

Ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Ιρλανδίας Γκαμπριέλ Μακλούφ δήλωσε την Τρίτη στη Λευκωσία ότι η κρίση στη Μέση Ανατολή αποτελεί πρόκληση όχι μόνο για την Κύπρο αλλά και για την Ευρώπη και ολόκληρο τον κόσμο. Τόνισε επίσης ότι η ΕΚΤ παρακολουθεί στενά την κατάσταση και είπε ότι είναι πολύ νωρίς για να εξαχθούν συμπεράσματα.

Ο κ. Μακλούφ που επισκέπτεται την Κύπρο ύστερα από πρόσκληση του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου (ΚΤΚ) Κωνσταντίνου Ηροδότου, συναντήθηκε την Τρίτη στη Λευκωσία με τον Υπουργό Οικονομικών Μάκη Κεραυνό και τον Διοικητή της ΚΤΚ.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση, ο κ. Μακλούφ τόνισε τη σημασία της στενής παρακολούθησης των εξελίξεων λόγω των πιθανών οικονομικών τους επιπτώσεων.

«Είναι φυσικά, πρώτα και κύρια, μια ανθρώπινη τραγωδία. Παρακολουθούμε όμως τις εξελίξεις, πολύ στενά γιατί είναι βέβαιο ότι θα έχουν οικονομικές επιπτώσεις για εμάς σε κάποιο βαθμό. Οπότε αυτός θα είναι ένας τομέας εστίασης για εμάς», είπε.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τις πιθανές επιπτώσεις της κρίσης στη Μέση Ανατολή στη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ, τόνισε ότι είναι πολύ νωρίς για να προσδιοριστούν οι ακριβείς συνέπειες. Τόνισε ότι οι διοικητές των κεντρικών τραπεζών και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής παρακολουθούν στενά την κατάσταση για να κατανοήσουν καλύτερα τις επιπτώσεις της.

Παράλληλα είπε ότι δεν θα πρέπει να εξάγονται πρόωρα συμπεράσματα, καθώς η κρίση επηρεάζει την οικονομική δραστηριότητα σε κάποιο βαθμό, αλλά η έκταση και η φύση των επιπτώσεών της παραμένουν αβέβαιες.

«Σε κάποιο βαθμό είναι βέβαιο ότι θα έχει αντίκτυπο γιατί επηρεάζει, σαφώς την οικονομική δραστηριότητα με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Αλλά το ερώτημα είναι πόσο από αυτό θα συμβεί και δεν σημαίνει απαραίτητα αυτόματα ότι θα έχει σημαντική επίπτωση», είπε.

Πρόσθεσε ότι η ΕΚΤ είναι επί του παρόντος δεσμευμένη στον πρωταρχικό της στόχο να επαναφέρει τον πληθωρισμό στα επίπεδα-στόχους της. Όπως είπε, αυτή η εστίαση ήταν κεντρική στις προσπάθειες της ΕΚΤ τους τελευταίους μήνες και θα συνεχιστεί και στο μέλλον.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση σχετικά με τις πιθανές επιπτώσεις της τρέχουσας κρίσης στα τραπεζικά συστήματα της Κύπρου και της Ιρλανδίας, ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Ιρλανδίας, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι τα χρηματοπιστωτικά συστήματα και των δύο χωρών είναι πολύ πιο ανθεκτικά σε σύγκριση με προηγούμενες κρίσεις.

Απέδωσε αυτή την αυξημένη ανθεκτικότητα στις αλλαγές στο διεθνές ρυθμιστικό σύστημα και στις ιδιωτικές προσπάθειες του τραπεζικού τομέα για ενίσχυση της αποδοτικότητας και της αποτελεσματικότητας.

Αν και αναγνώρισε ότι οι κίνδυνοι υπάρχουν πάντα, ο κ. Μακλούφ τόνισε ότι, επί του παρόντος, τα χρηματοπιστωτικά συστήματα είναι πολύ πιο εύρωστα. Είπε επίσης ότι η διατήρηση αυτής της ανθεκτικότητας είναι ζωτικής σημασίας, προσθέτοντας ότι δεν βλέπει για την ώρα ενδείξεις που θα μπορούσαν να αποτελέσουν σημαντική πρόκληση για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα των τραπεζικών συστημάτων.

Ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Ιρλανδίας,, είπε ότι κατά την επίσκεψη συμμετείχε σε συζητήσεις για την κατάσταση στην Κύπρο και την ευρωζώνη. Ανέφερε ακόμα ότι είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με εκπροσώπους επιχειρήσεων, να συνομιλήσει με φοιτητές από πανεπιστήμια στην Κύπρο και να συμμετάσχει σε συζητήσεις με την ανώτερη ομάδα του διοικητή της Κεντρικής ΚΤΚ.

 Επιπλέον, ο κ. Μακλούφ ανέφερε ότι ο ίδιος και ο Κύπριος ομόλογός του προετοιμάζονται για να συμμετάσχουν στην επερχόμενη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ που έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί την Πέμπτη στην Αθήνα.

Από πλευράς του ο Υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός ανέφερε ότι με τον Ιρλανδό Διοικητή αντάλλαξαν απόψεις για τις γεωπολιτικές εξελίξεις, για τις εξελίξεις της οικονομίας στην ευρωζώνη καθώς και για τις οικονομίες της Κύπρου και της Ιρλανδίας.

«Εκφράσαμε τις ανησυχίες μας για τις γεωπολιτικές εξελίξεις και την κρίση στο Ισραήλ και έχουμε εκφράσει την ευχή ότι σύντομα θα τελειώσουν αυτές οι κρίσεις που επηρεάζουν με πολλούς τρόπους και την οικονομία και τις κοινωνίες μας και την ΕΕ, όπου και η Κύπρος και η Ιρλανδία είναι ισότιμα κράτη-μέλη», είπε.

Πρόσθεσε ότι αντάλλαξαν και κάποιες απόψεις όσον αφορά τη νομισματική πολιτική και τις εξελίξεις γύρω από αυτή.

Ο Διοικητής της ΚΤΚ Κωνσταντίνος Ηροδότου εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για την επίσκεψη του Ιρλανδού Διοικητή στην Κύπρο. Σημείωσε ότι με τον Ιρλανδό ομόλογό του διερευνούν ενεργά μεθόδους για την επισημοποίηση και ενίσχυση της τεχνικής συνεργασίας μεταξύ της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου και της Κεντρικής Τράπεζας της Ιρλανδίας. Αυτό, όπως είπε, είναι ένα θετικό αποτέλεσμα, ενισχύοντας την ισχυρή σχέση συνεργασία μεταξύ των δύο Διοικητών.

Δειτε Επισης

Το ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων που κατέχουν οι εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων
Καμπανάκι Λαγκάρντ για την αδράνεια της Ευρώπης στην ενοποίηση των κεφαλαιαγορών
Eurobank: Μνημόνιο συνεργασίας με J.P. Morgan Asset Management-Ο στόχος της πρωτοβουλίας
Στα €44.175.002,2 το εκδομένο μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας Κύπρου-Τι ανακοίνωσε το ΧΑΚ
Στουρνάρας: Η ΕΚΤ θα πρέπει να μειώνει τα επιτόκια σε κάθε συνεδρίαση μέχρι να φτάσει το 2%
Σχέδιο pronomia της Τράπεζας Κύπρου: Ταξιδιωτικό «προνόμιο» σε 125 τυχερούς
Morningstar DBRS: Θετική η επιτάχυνση μείωσης των DTC από ελληνικές τράπεζες
Κερδίζει το στοίχημα για πιο long term επενδυτές η Τρ. Κύπρου-Τι δείχνει η είσοδος Wellington στην μετοχική της δομή
Έτσι διαμορφώνεται χωρίς την πρώην Λαϊκη η μετοχική σύνθεση της Τρ. Κύπρου-Οι επενδυτές με συμμετοχή πέραν του 3%
Τα τρωτά σημεία και οι ανησυχίες της ΕΚΤ για την οικονομία της Ευρωζώνης-Παραμένει εύθραυστη η ανάπτυξη