Powered by

Ευρωαγορές: Παίρνουν προβάδισμα οι πωλητές

Συνεχίζουν τις χαμηλές πτήσεις τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια τη Δευτέρα, καθώς οι επενδυτές σταθμίζουν τη γεωπολιτική κρίση στη Μέση Ανατολή και τον ενδεχόμενο αντίκτυπό της στην παγκόσμια οικονομία, εν αναμονή των αποτελεσμάτων που θα ανακοινώσουν οι παγκόσμιοι τεχνολογικοί κολοσσοί αυτή την εβδομάδα και της συνεδρίασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τον Οκτώβριο και των αποφάσεών της για τη νομισματική πολιτική.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει απώλειες 0,4% στις 432 μονάδες, με τους κλάδους να είναι μοιρασμένοι σε θετικό και αρνητικό πρόσημο. Τα κέρδη οδηγούν οι μετοχές του εταιρειών λιανικής με άνοδο 0,6%, ενώ οι μετοχές του ενεργειακού κλάδου υποχωρούν κατά 1%.

Στα επιμέρους ταμπλό ο γερμανικός DAX διολισθαίνει κατά 0,37% στις 14.740 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 υποχωρεί κατά 0,1% στις 6.810 μονάδες, ενώ ο FTSE 100 χάνει 0,45% στις 7.365 μονάδες.

Στην περιφέρεια ο ιταλικός FTSE MIB σημειώνει οριακές απώλειες στις 27.370 μονάδες, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 κινείται βρίσκεται στο -0,7% και στις 8.965 μονάδες.

Στις επιμέρους μετοχές ο τίτλος της ολλανδικής εταιρείας τεχνολογίας της υγείας Philips υποχωρεί κατά 4% στις πρώτες συναλλαγές, παρά την ανοδική αναθεώρηση των προοπτικών της στο έτος λόγω των ισχυρών κερδών στο γ' τρίμηνο. Η Philips ξεπέρασε τις προσδοκίες των αναλυτών για τα βασικά κέρδη, αλλά ανακοίνωσε πτώση 9% στις νέες παραγγελίες, καθώς η ζήτηση στην Κίνα παραμένει υποτονική.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια έρχονται από ένα αρνητικό σερί 4 συνεδριάσεων που έστειλε τον Stoxx 600 στο χαμηλότερό του επίπεδο των τελευταίων 7 μηνών. Σε εβδομαδιαία βάση οι ευρωαγορές έχασαν 3,4%, με την επενδυτική ψυχολογία να επηρεάζεται αρνητικά και από το παγκόσμιο ράλι στις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων. Στο μεταξύ, σε χαμηλά έτους υποχώρησαν οι ασιατικές αγορές την πρώτη ημέρα της εβδομάδας.

Στο μέτωπο της σύγκρουσης Ισραήλ-Χαμάς, ο ισραηλινός στρατός προετοιμάζεται για μια χερσαία επίθεση στη Γάζα, ενώ οι IDF (Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας) ανέφεραν ότι κατά τη διάρκεια της νύχτας, η πολεμική αεροπορία του Ισραήλ έπληξε σήραγγες όπου κρύβονταν στελέχη της Χαμάς και της Ισλαμικής Τζιχάντ, στρατιωτικές τοποθεσίες, θέσεις παρατήρησης και θέσεις όλμων και αντιαρματικών κατευθυνόμενων πυραύλων.

Επιπλέον, ο ισραηλινός στρατός είπε ότι δυνάμεις πεζικού, πυροβολικού και τανκς έπληξαν μια σειρά από πυρήνες τρομοκρατών της Χαμάς στη Γάζα, συμπεριλαμβανομένου ενός που σχεδίαζε να πραγματοποιήσει επίθεση με πυραύλους στα σύνορα.

Δειτε Επισης

Στο 100% του ΑΕΠ το βρετανικό δημόσιο χρέος-Για πρώτη φορά από τη δεκαετία ‘60
Bundesbank: Προειδοποιεί για συρρίκνωση της γερμανικής οικονομίας το τρέχον τρίμηνο
Brexit: Ο «έντονος και συνεχιζόμενος αποπνικτικός αντίκτυπος» στη βρετανική οικονομία
Σταθερά στο 50% τα επιτόκια στη Τουρκία-Για έκτο συνεχόμενο μήνα
Αμετάβλητο στο 5% το επιτόκιο της Τράπεζας της Αγγλίας-Πάνω από το στόχο του 2% ο πληθωρισμός
Πτώση των πωλήσεων ηλεκτρικών οχημάτων στη Γερμανία-Σκιά στην ευρωπαϊκή αγορά αυτοκινήτου
Πάουελ: Αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα μετά τη μεγάλη περικοπή επιτοκίων
Απειλή για shutdown στις ΗΠΑ-Η Βουλή δεν παρατείνει τον προϋπολογισμό για έξι μήνες
Fed: Μείωσε τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης μετά από τέσσερα χρόνια
Η Tupperware ξεκίνησε διαδικασία πτώχευσης-Εδώ και χρόνια η οικονομική κατάσταση της επιχείρησης είχε επηρεαστεί