Powered by

«Η προσφορά και το έργο του ΚΟΑΠ από την ίδρυση του μέχρι σήμερα»

Σήμερα η Κύπρος μπορεί να περηφανεύεται ότι διαθέτει ένα σύγχρονο, ευέλικτο και αποτελεσματικό Οργανισμό Πληρωμών, «που είμαι βέβαιος ότι όπως και στις τρεις προηγούμενες Προγραμματικές Περιόδους θα καταφέρει και στη Νέα Προγραμματική Περίοδο 2023 – 2027, να μεγιστοποιήσει και να βελτιώσει τη γεωργική παραγωγή, αντλώντας και το σύνολο των κονδυλίων που προβλέπονται», είπε ο Επίτροπος Αγροτικών Πληρωμών, Ανδρέας Κυπριανού, μιλώντας την Παρασκευή σε Διάσκεψη Τύπου με θέμα: «Η προσφορά και το έργο του ΚΟΑΠ από την ίδρυση του μέχρι σήμερα».

Ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Πέτρος Ξενοφώντος, σε χαιρετισμό του για τα 20χρονα του Κυπριακού Οργανισμού Αγροτικών Πληρωμών, εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας, επεσήμανε ότι ο ΚΟΑΠ στα 20 έτη λειτουργίας του διαχειρίστηκε συνολικά ένα χρηματικό ποσό που πλησιάζει τα δύο δισεκατομμύρια ευρώ, από το οποίο το 60% εκταμιεύθηκε από τα ταμεία της Ε.Ε.

«Η επιτυχία, εκτός από τους αριθμούς, έγκειται και στο γεγονός ότι και στις τρεις προηγούμενες προγραμματικές περιόδους έγινε κατορθωτή η απορρόφηση στο 100% των ευρωπαϊκών κονδυλιών», πρόσθεσε.

Η εκδήλωση για τα 20 χρόνια λειτουργάς του ΚΟΑΠ ξεκίνησε με παρουσίαση βίντεο για τον Οργανισμό.

Ο Επίτροπος Αγροτικών Πληρωμών, Ανδρέας Κυπριανού, στην ομιλία του είπε ότι ο Κυπριακός Οργανισμός Αγροτικών Πληρωμών υλοποιεί τις πολιτικές αποφάσεις που λαμβάνονται τόσο σε εθνικό αλλά και ευρωπαϊκό επίπεδο για τη στήριξη της αγροτικής οικονομίας.

Όπως είπε, στα 20 αυτά χρόνια και περνώντας μέσα από πολλές δυσκολίες η κυπριακή αγροτική οικονομία επιδοτήθηκε μέσω του ΚΟΑΠ, με ποσό που υπερβαίνει τα δύο δισεκατομμύρια ευρώ.

Σημείωσε ότι η στήριξη αυτή στόχο και σκοπό είχε και έχει τη βιωσιμότητα του πρωτογενούς τομέα, τον εκσυγχρονισμό της γεωργικής και κτηνοτροφικής παραγωγής, την ανάπτυξη της μεταποίησης παραδοσιακών προϊόντων, τις φιλοπεριβαλλοντικές δράσεις στο γεωργικό και κτηνοτροφικό τομέα, την ασφάλεια των τροφίμων, τη στήριξη του τομέα μέσα από προγράμματα για νέους γεωργούς, την ενίσχυση αγροτικών κοινοτήτων και πληθώρα άλλων δράσεων και προγραμμάτων όπως αυτά αποφασίζονται από την εκάστοτε Κυβέρνηση μέσα από τον Στρατηγικό Σχεδιασμό ο οποίος υποβάλλεται και εγκρίνεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση για κάθε προγραμματική περίοδο.

«Επιπρόσθετα, ανάλογα με τις ιδιαίτερες και έκτακτες ανάγκες, εφαρμόζει και Αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου όπως τα Έκτακτα Μέτρα Στήριξης που επιδοτήσαμε για την πανδημία του κορωνοϊού, για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, καθώς και τη στήριξη του τομέα της αιγοπροβατοτροφίας για την αύξηση των ποσοτήτων αιγοπρόβειου γάλακτος και τη παραγωγή χαλουμιού ΠΟΠ», πρόσθεσε.

Όπως ανέφερε, με ένα σύνολο αιτητών που ξεπερνά τις 33.000 και με πληθώρα διαφορετικών Μέτρων, Σχεδίων, Καθεστώτων και Παρεμβάσεων «αντιλαμβάνεστε ότι η εργασία που απαιτείται για διεκπεραίωση, έγκριση ή απόρριψη των αιτήσεων είναι τεράστια».

Ο κ. Κυπριανού τόνισε ότι ξεκινώντας πριν 20 χρόνια, χωρίς μόνιμο προσωπικό, με Αναδόχους, Συμβούλους, χωρίς γραφεία, χωρίς κανένα μηχανογραφικό εξοπλισμό, με τους αιτητές να υποβάλλουν χειρόγραφα τις αιτήσεις τους και να συνωστίζονται έξω από τα σημεία υποβολής των αιτήσεων, ο Κυπριακός Οργανισμός Αγροτικών Πληρωμών κατόρθωσε να είναι σήμερα ένας από τους πλέον σύγχρονους και ευέλικτους Οργανισμούς Πληρωμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Κατάφερε να συμμετέχει ισότιμα, αποτελεσματικά και με άποψη σε όλα τα αρμόδια Ευρωπαϊκά Όργανα και να ξεπερνά με επιτυχία τη πληθώρα ελέγχων από τους μηχανισμούς ελέγχων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το εκάστοτε Όργανο Πιστοποίησης, αλλά και την Κυπριακή Ελεγκτική Υπηρεσία», συμπλήρωσε.

Είπε, παράλληλα, ότι «καλούμαστε λοιπόν όλοι να λειτουργήσουμε σε ένα δυναμικό και μεταβαλλόμενο περιβάλλον που απαιτεί γρήγορη και αποτελεσματική υιοθέτηση των αλλαγών που πρέπει να εφαρμόσουμε».

«Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική 2023 – 2027, μέσα από την οποία η κυπριακή αγροτική οικονομία θα επιδοτηθεί με ποσό που θα ξεπερνά τα 450 εκατομμύρια ευρώ. Το πολυδιάστατο Στρατηγικό Σχέδιο που υποβλήθηκε από το Υπουργείο Γεωργίας και εγκρίθηκε το Δεκέμβριο του 2022 περιλαμβάνει σωρεία νέων Μέτρων και Παρεμβάσεων για τα οποία ο Οργανισμός καλείται να αναπτύξει νέες λογισμικές εφαρμογές αλλά και με επιτυχία να ολοκληρώσει την εξέταση των αιτήσεων που θα υποβληθούν με την προκήρυξη των νέων Μέτρων και Παρεμβάσεων», πρόσθεσε.

Απαιτείται ακόμα, είπε ο κ. Κυπριανού, ο Οργανισμός να συλλέξει με επάρκεια τα δεδομένα που χρειάζονται για την υποχρέωση της Κύπρου από το έτος 2024 να παρουσιάζει ετήσια έκθεση επιδόσεων (APR) μέσα από την οποία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα αξιολογεί τους στόχους που έχουν τεθεί από την Κυπριακή Δημοκρατία.

Σημείωσε ότι σημαντικότατη θα είναι η εφαρμογή του AMS (Area Monitoring System), όπως αυτό επιβάλλεται πλέον μέσα από τις Ευρωπαϊκές οδηγίες.

Ο Επίτροπος ανέφερε ότι προβλήματα υπήρχαν, υπάρχουν και θα συνεχίζουν να υπάρχουν.

Όπως είπε, η κυπριακή γεωργία στηρίζεται πάνω στον μικροκαλλιεργητή, ο οποίος δυστυχώς καλείται να ανταγωνιστεί τον Ευρωπαίο συνάδελφό του μέσα από διαφορετικά και άνισα δεδομένα.

Ο μέσος όρος της γης που κατέχει ο Κύπριος αιτητής – αγρότης, συνέχισε ο κ. Κυπριανού,  είναι κοντά στα πέντε δεκάρια ενώ για παράδειγμα στη Σουηδία, όπως λέχθηκε στο πρόσφατο συνέδριο των Διευθυντών Οργανισμών Πληρωμών είναι τα 500 δεκάρια.

«Αν λάβει κάποιος υπόψη και την μορφολογία του εδάφους της κυπριακής υπαίθρου, αντιλαμβάνεστε πόσο δύσκολο είναι να πετύχει ο γεωργός μας ή ο κτηνοτρόφος μας ανταγωνιστική γεωργία και κτηνοτροφία αφού σαφέστατα είναι δύσκολο να δημιουργηθούν οικονομίες κλίμακος. Συνεπώς, είναι εξαιρετικά σημαντική η προσπάθεια επικέντρωσης στην ποιότητα των προϊόντων που παράγονται αλλά και στα παραδοσιακά προϊόντα της Κύπρου που είναι εξαιρετικά και σίγουρα μπορούν να έχουν τη θέση τους, μετά από την ανάλογη πιστοποίηση, στις αγορές της Ευρώπης και όχι μόνο», συμπλήρωσε.

Ο Επίτροπος υπογράμμισε ότι σήμερα η Κύπρος μπορεί να περηφανεύεται ότι διαθέτει ένα σύγχρονο, ευέλικτο και αποτελεσματικό Οργανισμό Πληρωμών, «που είμαι βέβαιος ότι όπως και στις τρεις προηγούμενες Προγραμματικές Περιόδους θα καταφέρει και στη Νέα Προγραμματική Περίοδο 2023 – 2027, να μεγιστοποιήσει και να βελτιώσει τη γεωργική παραγωγή αντλώντας και το σύνολο των κονδυλίων που προβλέπονται».

«Παρόλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα ο πρωτογενής τομέας, το μέλλον του είναι πολύ υποσχόμενο. Αν κάποιος δει τις αιτήσεις στο πρόγραμμα νέων γεωργών, μπορεί εύκολα να αντιληφθεί τις προοπτικές που υπάρχουν. Αρκεί να υπάρχει όραμα και διάθεση στήριξης, που γνωρίζω από πρώτο χέρι ότι τα διαθέτετε.  Γνωρίζετε επίσης πολύ καλά ότι το όραμά μας για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα μπορεί μόνο να πραγματοποιηθεί μέσα από την απόλυτη συνεργασία του Υπουργείου σας και του Οργανισμού Πληρωμών», τόνισε.

Όπως είπε ο κ. Κυπριανού, 20 λοιπόν χρόνια Κυπριακού Οργανισμού Αγροτικών Πληρωμών και δεν μπορεί παρά να είναι η ημέρα της αναγνώρισης και του ευχαριστώ.

«Ένα μεγάλο λοιπόν ευχαριστώ σε όλους όσους βοήθησαν τον Οργανισμό να περπατήσει με επιτυχία αυτή τη δύσκολη διαδρομή και να βρίσκεται σήμερα στο επίπεδο στο οποίο βρίσκεται», σημείωσε.

Ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Πέτρου Ξενοφώντος, σε χαιρετισμό του, εκ μέρους του ΠτΔ, είπε ότι φέτος, κλείνουν είκοσι χρόνια από την ίδρυση του Κυπριακού Οργανισμού Αγροτικών Πληρωμών (ΚΟΑΠ).

«Είκοσι χρόνια ουσιώδους έργου και προσφοράς προς τον αγροτικό κόσμο του τόπου μας. Στο διάστημα αυτό ο Οργανισμός, από μια μικρή ομάδα ατόμων, μεγάλωσε, στελεχώθηκε, ανέπτυξε δομές, τεχνολογία, απέκτησε εξειδίκευση και μηχανισμούς αυτοελέγχου και αυτοβελτίωσης. Κατάφερε να επιτελέσει έργο σε ένα δύσκολο μεταβαλλόμενο περιβάλλον, η διαμόρφωση του οποίου δεν εξαρτάται από την Κύπρο και τον ίδιο τον Οργανισμό αλλά από το σύνολο των είκοσι επτά κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε σχέση με την Κοινή Γεωργική Πολιτική», πρόσθεσε.

Ο κ. Ξενοφώντος είπε, παράλληλα, πως είναι γεγονός ότι η Κύπρος, παρά το ότι είναι ισότιμο μέλος της Ένωσης, εξαιτίας του μικρού μεγέθους και των τοπικών χαρακτηριστικών της, αντιμετωπίζει, ορισμένες φορές, προκλήσεις στην εφαρμογή των πολιτικών και μέτρων στον γεωργικό τομέα.

«Μέσα σε αυτό το πολύπλοκο περιβάλλον λειτουργεί και φέρει εις πέρας την αποστολή του ο ΚΟΑΠ. Όπως προκύπτει από την ευρωπαϊκή νομοθεσία, ο Οργανισμός είναι ο διαχειριστής των κονδυλίων που καταβάλλονται στους τελικούς δικαιούχους, ενώ φέρει και την ευθύνη για την πρόληψη και πάταξη ατασθαλιών», σημείωσε.

Ο Υπουργός είπε, επίσης, ότι με τη χρηματοδότηση που διοχετεύει στους δικαιούχους διασφαλίζεται η εφαρμογή της Γεωργικής Πολιτικής στην Κύπρο, η οποία διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο για την αγροτική ανάπτυξη του τόπου μας.

Στα είκοσι αυτά χρόνια, συνέχισε, ο Οργανισμός μερίμνησε για την καταβολή, στους γεωργούς, των άμεσων πληρωμών όπως οι εκταρικές και οι διάφορες οικονομικές ενισχύσεις σε συγκεκριμένους κλάδους παραγωγής.

«Μερίμνησε για την πληρωμή των δικαιούχων των Μέτρων Αγροτικής Ανάπτυξης σε διάφορες προγραμματικές περιόδους, αρχίζοντας από το Σχέδιο Αγροτικής Ανάπτυξης 2004-2006, τα Προγράμματα Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013 και 2014-2020, ενώ από φέτος διαχειρίζεται τις πληρωμές του Στρατηγικού Σχεδίου 2023-2027. Καταβάλλει επίσης τα ποσά που δικαιούνται οι συμμετέχοντες στα Μέτρα των Κοινών Οργανώσεων Αγοράς», σημείωσε.

Ο Υπουργός ανέφερε, ακόμα, ότι ο ΚΟΑΠ στα είκοσι έτη λειτουργίας του διαχειρίστηκε συνολικά ένα χρηματικό ποσό που πλησιάζει τα δύο δισεκατομμύρια ευρώ, από το οποίο το 60% εκταμιεύθηκε από τα ταμεία της Ε.Ε.

«Η επιτυχία, εκτός από τους αριθμούς, έγκειται και στο γεγονός ότι, και στις τρεις προηγούμενες προγραμματικές περιόδους έγινε κατορθωτή η απορρόφηση στο 100% των ευρωπαϊκών κονδυλιών. Μπροστά μας υπάρχουν νέες προκλήσεις και διανοίγονται νέες δυνατότητες για τη γεωργία του τόπου», συμπλήρωσε.

Ο κ. Ξενοφώντος είπε πως από τις αρχές του τρέχοντος έτους εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τέθηκε σε εφαρμογή το Στρατηγικό Σχέδιο Κοινής Αγροτικής Πολιτικής 2023-2027.

Το Σχέδιο, συνέχισε, προβλέπει συνολική χρηματοδότηση ύψους 454 εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία θα διοχετευτούν σε δράσεις που προωθούν τη βιωσιμότητα και ανταγωνιστικότητα των γεωργικών εκμεταλλεύσεων και παρέχουν κίνητρα για την τεχνολογική αναβάθμιση του γεωργικού τομέα.

«Σε συνδυασμό με δράσεις που βελτιώνουν τη θέση των γεωργών στη διατροφική αλυσίδα, φιλοδοξούμε στην ενίσχυση του γεωργικού τους εισοδήματος. Παράλληλα, το Σχέδιο στοχεύει στη βελτίωση των γεωργικών πρακτικών, ώστε να επιτευχθεί η προστασία του περιβάλλοντος, η μετάβαση στην αειφορική γεωργία με ταυτόχρονη συνεισφορά στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Πάνω από όλα, φυσικά, θέτουμε την ανθρώπινη υγεία που αποτελεί βασικό στόχο της στρατηγικής μας, και για τον σκοπό αυτό, μέσω του Στρατηγικού Σχεδίου, προωθούνται δράσεις για την παραγωγή ασφαλών τροφίμων για τον άνθρωπο», πρόσθεσε.

Όπως είπε, δεν απουσιάζει από τους στόχους τους και η ανάπτυξη των ορεινών περιοχών, για τις οποίες παρέχονται κίνητρα τα οποία θα δημιουργήσουν προϋποθέσεις για την παραμονή και εργασία των κατοίκων σε αυτές.

Ο Υπουργός Γεωργίας είπε ότι επιδίωξη της Κυβέρνησης Νίκου Χριστοδουλίδη είναι η δημιουργία ενός εύρωστου πρωτογενή τομέα, ο οποίος θα είναι έτοιμος να ανταποκριθεί στις ανησυχίες των παραγωγών και των καταναλωτών, να θρέψει τις νεότερες γενιές, αλλά και να προστατεύσει το περιβάλλον μέσα στο οποίο αρμονικά και με σεβασμό θα μπορεί να δραστηριοποιηθεί ο άνθρωπος-γεωργός.

«Το Στρατηγικό Σχέδιο Κοινής Αγροτικής Πολιτικής 2023-2027 διαμορφώθηκε με επίκεντρο τον άνθρωπο. Τον άνθρωπο-γεωργό, τον άνθρωπο-καταναλωτή, τον άνθρωπο που νοιάζεται για την προστασία του περιβάλλοντος και σέβεται την ανθρώπινη υγεία, τον άνθρωπο των ορεινών περιοχών, τον άνθρωπο που εξοικειώνεται με τις νέες τεχνολογίες, τον άνθρωπο που αναπτύσσει κουλτούρα συνεργειών και συνεργασιών», συμπλήρωσε.

Ο Υπουργός είπε ότι αυτοί είναι οι στόχοι τους, αυτό είναι το όραμα τους για την κυπριακή γεωργία.

«Είμαι σίγουρος ότι με τη συνδρομή του Οργανισμού Αγροτικών Πληρωμών και των άλλων εμπλεκόμενων φορέων της αγροτικής ανάπτυξης, όλοι μαζί, θα πετύχουμε…Δεν έχω καμιά αμφιβολία ότι η πετυχημένη πορεία του ΚΟΑΠ θα συνεχιστεί και στο μέλλον», κατέληξε.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με φιλμάκι για τα 20χρονα του ΚΟΑΠ και με απονομές τιμητικών πλακετών.

Δειτε Επισης

Άνοδο κατέγραψε τη Δευτέρα το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου
Αναστέλλουν τη στάση εργασίας που είχαν προκηρύξει για την Τρίτη στον Δήμο Λάρνακας οι συντεχνίες
ΥΠΕΣ για δήμους: «Οτιδήποτε θα αποφασιστεί θα ισχύει από την επόμενη πενταετία»
Κ. Ιωάννου: Αυξημένη χορηγία προς τους δήμους στον προϋπολογισμό του ΥΠΕΣ για το 2025 και την περίοδο 2025 - 2027
ΚΕΒΕ: Πέραν των 60 διμερών επιχειρηματικών συναντήσεων στο Επιχειρηματικό Φόρουμ Κύπρου - Αυστρίας
Αναβάθμιση με ώθηση από ΑΞΕ και headquartering-Η συμβολή του Invest Cyprus και τι δηλώνει ο Ευγένιος Ευγενίου
Νίκος Χριστοδουλίδης: Η δημοσιονομική υπευθυνότητα από πλευράς της Κυβέρνησης φέρνει αποτελέσματα
Θετική και διευρυνόμενη η άνοδος του ΣΠΟΔ τον Οκτώβριο-Ετήσια αύξηση 1,8%
Η οικονομία, οι αναβαθμίσεις και ένας Πρόεδρος στη δίνη του μηδενισμού και του αφορισμού
Επί τάπητος οι προϋπολογισμοί Υπουργείου Εσωτερικών, Υφυπουργείου Ναυτιλίας και Υφυπουργείου Μετανάστευσης