powered by

Η εξελικτική πορεία των κυρώσεων μέσα στον χρόνο και η εφαρμογή τους από την Κύπρο

Ηχηρά ονόματα, πλούσια ενημέρωση, αναλύσεις και συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης περιλάμβανε για άλλη μια χρονιά το International Compliance Forum.

Το σπουδαίο γεγονός που παρουσίασε η Τράπεζα Κύπρου, ανέδειξε τις σημαντικότερες εξελίξεις γύρω από ζητήματα ρυθμιστικής συμμόρφωσης που αφορούν στους επαγγελματίες του τομέα, καθώς και τους μεγαλύτερους τοπικούς και διεθνείς οργανισμούς.

Οι κυρώσεις και η επόμενη μέρα αποτέλεσαν κεντρικό άξονα συζήτησης πάνελ που φιλοξένησε το συνέδριο. Σε μια άκρως ενδιαφέρουσα συζήτηση, άτομα σε θέσεις κλειδιά σκιαγράφησαν τη σημερινή κατάσταση και προχώρησαν στις δικές τους εκτιμήσεις.

«Οι κυρώσεις έχουν εξελιχθεί μέσα από τα χρόνια και έχουν γίνει ακόμη πιο στοχευμένες και αποτελεσματικές», δήλωσε η Jacqueline Brewer, Section Chief, OFAC Enforcement Division, του αμερικανικού Υπουργείο Εξωτερικών κάτι που βρήκε σύμφωνα και τα υπόλοιπα μέλη του πάνελ.

Αρχικά η αξιωματούχος προέβη σε ανασκόπηση της εφαρμογής αμερικανικών κυρώσεων μέσα από τα χρόνια, λέγοντας ότι πρώτα επιβλήθηκαν κατά της Κούβας, μετά κατά της Βόρειας Κορέας και πως σήμερα οι κυρώσεις αφορούν στην Ρωσία εξαιτίας του πολέμου κατά της Ουκρανίας. «Οι κυρώσεις είναι πιο αποτελεσματικές και στοχευμένες από το παρελθόν», είπε χαρακτηριστικά σχολιάζοντας την εξέλιξη τους από το χθες στο σήμερα.

Ο Giles Thomson, director of the Office of Financial Sanctions Implementation (OFSI) and Economic Crime, από το βρετανικό Υπουργείο Οικονομικών, εξέφρασε τη θέση πως, παλαιότερα οι επιχειρήσεις δυσκολεύονταν να εφαρμόσουν τις κυρώσεις σε μεγαλύτερο βαθμό. «Είδαμε επιχειρήσεις να δυσκολεύονται πολύ με την εφαρμογή των κυρώσεων στις αρχές που ήταν μεγάλος ο όγκος της δουλειάς», εξήγησε.

Συζήτησε το θέμα της διαφάνειας και των δικαιοδοσιών, ενώ για την ανάγκη εναρμόνισης των κανόνων μεταξύ των κρατών, είπε πως «δεν μπορούμε πάντα να εκδίδουμε κοινούς κανόνες εφαρμογής» και πως τα ίδια τα κράτη μέλη πρέπει να κάνουν προσπάθειες. «Διανύσαμε μεγάλο δρόμο, αλλά δεχόμαστε πως υπάρχουν πολλά που πρέπει να κάνουμε αλλά και περιορισμοί στο τι μπορούμε να κάνουμε», είπε.

Ο Κωνσταντίνος Τρικούπης, assistant director, head AML/CFT & Financial Conduct Department της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου (ΚΤΚ), σχολίασε με τη σειρά το γεγονός ότι υπήρξε εξέλιξη στην μορφή των κυρώσεων.

«Συγκρίνοντας τα μέτρα του 2014 με το σήμερα, μπορούμε να δούμε τη διαφορά». «Η Κύπρος έχει συμμορφωθεί με τις κυρώσεις», τόνισε, ενώ μίλησε για τη σημασία όπως οι διεθνείς κυρώσεις εναρμονιστούν όσο είναι εφικτό, ώστε να είναι αποτελεσματικές.

Για το γεγονός ύπαρξης πολλών regulator στην Κύπρο, ο κ. Τρικούπης είπε πως πράγματι υπάρχουν πολλοί, ωστόσο «ο ένας συμπληρώνει τον άλλον».

Ο συντονιστής του συνεδρίου και της εν λόγω συζήτησης-πάνελ, Μάριος Σκανδάλης, chief compliance Officer-Bank of Cyprus Group και πρόεδρος του Cyprus Integrity Forum εξέφρασε την ικανοποίησή του για το πώς η Κύπρος χειρίζεται το θέμα και πως η χώρα στέλνει θετικό και ηχηρό μήνυμα στους συμμάχους ότι είναι εδώ για να συμμορφωθεί πλήρως στην προσπάθεια πάταξης του οικονομικού εγκλήματος.

Κάτι που κατά τον κ. Σκανδάλη είναι σημαντικό όχι μόνο για την Κύπρο, αλλά και τον υπόλοιπο κόσμο. «Ο τραπεζικός τομέας ηγήθηκε αυτής της προσπάθειας», επεσήμανε.

Δειτε Επισης

Έργο για μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου στο λιμάνι Λεμεσού-Οι συνεργάτες της κοινοπραξίας
Φιλανθρωπική φωτογραφική έκθεση «Λεμεσός Αγάπη Μου» από Totalserve και PGE&Co
Μωρά Θαύματα: Το όραμα που έγινε πραγματικότητα και οι επόμενοι στόχοι του Συνδέσμου
ΙδΕΚ: Δυναμική κυπριακή παρουσία στο φεστιβάλ καινοτομίας SLUSH 2024
Tο ασημένιο γούρι «Δέντρο της Ζωής» του Καραϊσκάκειου Ιδρύματος
Ημερίδα «20 χρόνια ανίχνευσης ακοής» από το Κέντρο Προληπτικής Παιδιατρικής «Αμερίκος Αργυρίου»
Έρχεται ο δέκατος εθνικός διαγωνισμός για ανάδειξη του καλύτερου οινοχόου της Κύπρου
Διεκδικεί επανεκλογή στο συμβούλιο του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού η Κύπρος-Το μήνυμα Χατζημανώλη
Η συνταγή τριών κορυφαίων επιχειρηματικών ηγετών για πετυχημένη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού
Μνημόνιο συνεργασίας CMMI και NIMRD σε ερευνητικούς τομείς-«Σηματοδοτεί ένα σημαντικό ορόσημο»