Powered by

Ξανά σε θέσεις μάχης για τον κατώτατο μισθό εργοδότες και συντεχνίες

Ξανά σε θέσεις μάχης με φόντο την έναρξη της συζήτησης για αναθεώρηση του εθνικού κατώτατου μισθού στην Επιτροπή Αναπροσαρμογής μπαίνουν οι κοινωνικοί εταίροι, με τις συντεχνίες-επικαλούμενες τις πληθωριστικές πιέσεις και το ισχύον χαμηλό του, όπως υποστηρίζουν, ύψος, να αξιώνουν αναθεώρησή του προς τα πάνω.

Την ίδια ώρα από την άλλη, οι εργοδοτικές οργανώσεις κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις αρνητικές επιπτώσεις που θα προκύψουν στην οικονομία από μια τέτοια εξέλιξη και διαμηνύουν πως δεν πρόκειται να αποδεχθούν κάτι τέτοιο.

Υπενθυμίζεται ότι ο κατώτατος μισθός τέθηκε σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου και προνοεί την καταβολή 885 ευρώ για νέους υπαλλήλους, ενώ μετά τους έξι μήνες απασχόλησης ανεβαίνει στα 940 ευρώ. Mε την εξέλιξη αυτή, η Κύπρος έγινε το 22ο κράτος μέλος της Ε.Ε. που θέσπισε εθνικό κατώτατο μισθό και, σύμφωνα με την Eurostat, βρίσκεται περίπου στη μέση της σχετικής κατάταξης.

Η Επιτροπή Αναπροσαρμογής, η οποία αποτελείται από τρεις εκπροσώπους των εργοδοτών, τρεις των συνδικαλιστών και από τρεις τεχνοκράτες (ακαδημαϊκούς ή εγνωσμένου κύρους εμπειρογνώμονες) αναμένεται να συνεδριάσει στις επόμενες μέρες.

Ακολούθως, θα δοθεί χρόνος για να λάβει υπόψη και να αξιολογήσει όλες τις παραμέτρους, ώστε να καταθέσει εισήγηση στο Εργατικό Συμβουλευτικό Σώμα. Το περιθώριο για κατάληξη της διαδικασίας είναι μέχρι τέλος του χρόνου, καθώς τον Ιανουάριο του 2024 θα εκδοθεί το νέο διάταγμα, ενώ η επόμενη αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού θα γίνει μετά από δύο χρόνια.

Επισημαίνεται ότι τον τελικό λόγο για τον κατώτατο μισθό τον έχει ο υπουργός Εργασίας, καθώς θεσπίζεται μέσω διατάγματος. Αυτό σημαίνει ότι ο αρμόδιος υπουργός μπορεί να εκδώσει διάταγμα ακόμη και αν δεν υπάρχει ομοφωνία ανάμεσα στα εμπλεκόμενα μέρη.

ΟΕΒ: Δεν πρέπει να υπάρχουν αυξήσεις σε δύσκολες περιόδους

Μιλώντας στο InBusinessNews, η διευθύντρια εργασιακών σχέσεων της ΟΕΒ, Λένα Παναγιώτου, υπογράμμισε ότι λαμβάνοντας υπόψη τα οικονομικά δεδομένα σήμερα, δεν θα πρέπει να υπάρξουν αυξήσεις σε τέτοιες δύσκολες περιόδους.

«Από την 1η Ιανουαρίου 2024 αυξάνονται και οι υποχρεώσεις μας στο ταμείο κοινωνικών ασφαλίσεων, κάτι που σημαίνει επιπλέον κόστος για τις επιχειρήσεις», συμπλήρωσε.

Ερωτηθείσα αν οι επιχειρήσεις μπορούν να αντέξουν αυξήσεις μισθολογίου, η κ. Παναγιώτου ανέφερε πως οτιδήποτε γίνεται αυτόματα, χωρίς να συνδέεται με τα δεδομένα κάθε επιχείρησης, οδηγεί σε επιπτώσεις που σε πολλές φορές δεν είναι διαχειρίσιμες.

«Αυτό είναι το πρόβλημα με τους αυτοματισμούς. Δεν λαμβάνουν υπόψη την κάθε επιχείρηση. Οπότε μια οριζόντια αναπροσαρμογή θα επιφέρει αλυσιδωτές επιπτώσεις», είπε, μεταξύ άλλων.

Η κ. Παναγιώτου υπογράμμισε επίσης ότι η ΟΕΒ, σχετικά με τον εθνικό κατώτατο μισθό, ακόμη και πριν από τη θέσπισή του έχει ζητήσει όπως οτιδήποτε καθοριστεί ως εθνικός κατώτατος μισθός, θα πρέπει να συνοδεύεται με την έκθεση αντικτύπου, ώστε να εξετάζεται κατά πόσο θα επηρεάζει την οικονομία, τις επιχειρήσεις και τους μισθούς που είναι παραπλήσιοι του.

«Ο ΟΕΒ στη συνεδρία θα πάει με εισηγήσεις, θέσεις και στοιχεία, για να συμβουλέψει τον υπουργό για πιθανή αναθεώρησή του. Να πούμε ότι, σύμφωνα με το διάταγμα, η αναπροσαρμογή μπορεί να είναι προς τα πάνω, προς τα κάτω ή ακόμη και μηδενική. Για εμάς το πιο σημαντικό όμως είναι η έκθεση αντικτύπου», είπε καταληκτικά.

ΚΕΒΕ: Δεν τίθεται θέμα αναπροσαρμογής

Δεν τίθεται θέμα αναπροσαρμογής τους εθνικού κατώτατου μισθού προς τα πάνω, ανέφερε με τη σειρά του ο διευθυντής εργασιακών σχέσεων του ΚΕΒΕ, Αιμίλιος Μιχαήλ.

Μιλώντας στο InBusinessNews, ο κ. Μιχαήλ ανέφερε ότι σήμερα οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να επιβαρυνθούν με επιπλέον κόστος, καθώς είναι αντιμέτωπες με τον πληθωρισμό, το κόστος ενέργειας και τα αυξημένα επιτόκια. Έτσι, όπως ο ίδιος τόνισε, το ΚΕΒΕ δεν ευνοεί αύξηση του εθνικού κατώτατου μισθού.

«Αν συμβεί κάτι τέτοιο, είναι σαν να ωθούμε τις επιχειρήσεις να λάβουν άλλα μέτρα για να μειώσουν το κόστος τους, κάτι το οποίο δεν θέλουμε να συμβεί», διαμήνυσε.

Εξηγώντας περαιτέρω, ο κ. Μιχαήλ, είπε ότι για τα θέματα που θα συζητηθούν στην Επιτροπή Αναπροσαρμογής, θα πρέπει να εξεταστούν και να ληφθούν υπόψη όλα τα στοιχεία, όπως το ΑΕΠ, το κόστος των επιχειρήσεων και άλλοι βασικοί οικονομικοί δείκτες.

ΣΕΚ: Δεν μπορεί ο κατώτατος να είναι κάτω από 1000 ευρώ

Από την άλλη, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα της ΣΕΚ, Ανδρέα Μάτσα, επιβάλλεται η ουσιαστική βελτίωση του εθνικού κατώτατου μισθού στη βάση κατευθύνσεων της Ε.Ε.

Μιλώντας στο InBusinessNews, o κ. Μάτσας υπογράμμισε ότι η αναθεώρηση προς τα πάνω είναι απαραίτητη, διευκρινίζοντας ότι ο αναθεωρημένος κατώτατος δεν μπορεί να είναι κάτω από 1000 ευρώ, καθώς οι εργαζόμενοι επιβαρύνονται καθημερινά από τις πληθωριστικές πιέσεις.

Τόνισε επίσης την αξία του να αποδοθεί και στην ωριαία βάση, για να μην υπάρχει-όπως υποστήριξε- εκμετάλλευση εργαζομένων.

Ανέφερε επίσης ότι ο εθνικός κατώτατος μισθός αποτελεί μία ανάγκη η οποία προκύπτει από το γεγονός ότι στον ιδιωτικό τομέα δεν υπάρχει διευρυμένη η εφαρμογή του θεσμού των συντεχνιών, προσθέτοντας ότι μέχρι να επιτευχθεί αυτό, ο ρόλος του εθνικού κατώτατου μισθού είναι ιδιαίτερα σημαντικός και επιβεβλημένος.

ΠΕΟ: Κατώτατος που να αναπροσαρμόζεται με βάση την ΑΤΑ

«Για εμάς υπάρχει ζήτημα και ως προς το ύψος του κατώτατου μισθού και ως προς τη διασύνδεσή του με την ΑΤΑ», τόνισε με τη σειρά της η γενική γραμματέας της ΠΕΟ, Σωτηρούλα Χαραλάμπους, σε δηλώσεις της στο InBusinessNews.

Σύμφωνα με την κ. Χαραλάμπους, η ΠΕΟ θα θέσει το θέμα αναπροσαρμογής του εθνικού κατώτατου μισθού, λαμβάνοντας υπόψη τρία βασικά ζητήματα:

  1. Το ύψος του εθνικού κατώτατου μισθού.
  2. Ο κατώτατος μισθός πρέπει να αναπροσαρμόζεται με βάση την ΑΤΑ, αυτόματα και όχι να είναι ένας από τους παράγοντες που να λαμβάνεται υπόψη.
  3. Να καθοριστεί για πόσες ώρες είναι αυτός ο κατώτατος μισθός.

«Για να είμαστε συγκεκριμένοι και με αριθμούς χρειαζόμαστε κάποια στοιχεία τα οποία τρέχουν. Για παράδειγμα περιμένουμε τον τιμάριθμο αυτού του μήνα», διευκρίνισε.

Δειτε Επισης

Με αμελητέες ζημιές έκλεισε την Τρίτη το ΧΑΚ
Συνεχίζεται η Εβδομάδα Εμπορίου της Πράσινης Γραμμής-Tι αναφέρει η Infopoint της Ε.Ε.
Η δέσμη των τροποποιητικών νόμων για τα νοσηλευτήρια... Γιατί κρούει τον κώδωνα του κίνδυνου η ΟΕΒ
Πράσινο από το Συμβούλιο της Ε.Ε. για τροποποιήσεις του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Κύπρου
Σε πορεία υλοποίησης το ΣΑΑ: Η Ανθούλα Σαββίδη για τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα και τα επόμενα βήματα (vid)
Με απώλειες έκλεισε το Χρηματιστήριο τη Δευτέρα
Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών: Λήξαν το θέμα με 348 φοιτητές, θα λάβουν τις χορηγίες
Α. Σαββίδη: Στόχος η Κύπρος να μην απωλέσει ούτε ένα ευρώ από τα κονδύλια του ΣΑΑ (vid)
Η παρέμβαση Μαρίας Παναγιώτου στη Διεθνή Διάσκεψη Υπουργών Γεωργίας-Στήριξη στο κοινό ανακοινωθέν
Στο Βερολίνο η Μαρία Παναγιώτου για το Παγκόσμιο Συνέδριο για τα Τρόφιμα και τη Γεωργία