Χαλλούμι: Αύξηση αιγοπρόβειου γάλακτος εισηγείται σε Παπαναστασίου το Υπ. Γεωργίας

Την αύξηση της συμμετοχής του αιγοπρόβειου γάλακτος στην παραγωγή χαλλουμιού Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) εισηγήθηκε στον Υπουργό Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, το Υπουργείο Γεωργίας Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος (ΥΓΑΑΠ), εκτιμώντας τα δεδομένα, που αφορούν την παραγωγή αιγοπρόβειου και αγελαδινού γάλακτος για το 2022.

Σύμφωνα με ανακοίνωση, βάσει των δηλώσεων των τυροκόμων σχετικά με τις ποσότητες ανά είδος γάλακτος που επεξεργάζονται, παρέχεται η δυνατότητα αύξησης του ποσοστού του αιγοπρόβειου γάλακτος για την παραγωγή του χαλλουμιού ΠΟΠ, για την περίοδο Σεπτεμβρίου – Ιανουαρίου στο 19% από το 10% που ισχύει σήμερα, και η διατήρηση του αντίστοιχου ποσοστού για την περίοδο Φεβρουαρίου – Νοεμβρίου στο 25%.
Διαβάστε εδώ: Οι εκκρεμότητες για το χαλλούμι - Εξαντλείται η υπομονή των τυροκόμων και προειδοποιούν με μέτρα

Σημειώνεται ότι η τροποποίηση των ποσοστών γάλακτος για την παρασκευή του χαλλουμιού ΠΟΠ, αναμένεται να τεθεί σε ισχύ στις 20 Οκτωβρίου 2023 με την έκδοση σχετικού Διατάγματος από τον Υπουργό Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας με βάση την κείμενη νομοθεσία και θα έχει άμεση ισχύ.

Προστίθεται ότι για τη διασφάλιση της πιστής τήρησης των αναθεωρημένων ποσοστών γάλακτος που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή του προϊόντος, πρόθεση του ΥΓΑΑΠ είναι η εντατικοποίηση των ελέγχων που αφορούν την παραγωγή και εμπορία του προϊόντος σε όλα τα τυροκομεία που παράγουν χαλλούμι ΠΟΠ.

Αναφέρεται ότι ο στόχος του ΥΓΑΑΠ, είναι η διαφύλαξη της καταχώρησης της ονομασίας «χαλλούμι (halloumi) / hellim» ΠΟΠ, ως πρώτιστης σημασίας για την αγροτική οικονομία της Κύπρου, αφού πρόκειται για ένα μοναδικό προϊόν με ιδιαίτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά, το οποίο έχει πραγματική προστιθέμενη αξία για όλους τους εμπλεκομένους στην αλυσίδα παραγωγής και διάθεσής του.

Δειτε Επισης

Προ των πυλών μεγάλη οικιστική ανάπτυξη από το My Mall Λεμεσού-Προς ολοκλήρωση το Leptos Limassol Park
Μάκης Κετώνης: Το ταξίδι στην αειφορία και το επόμενο κεφάλαιο μιας συναρπαστικής επαγγελματικής διαδρομής
Νίκος Χριστοδουλίδης: Βελτιώνεται η φήμη και η αξιοπιστία της Κύπρου, προσελκύουμε ποιοτικές επενδύσεις
Στο τεύχος Απριλίου του περιοδικού GOLD: Εννέα κορυφαίες εταιρείες με έδρα την Κύπρο που υιοθέτησαν εργαλεία AI
Η ενεργειακή μετάβαση της Κύπρου και ο δρόμος για ένα ανθεκτικό και βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης
Familychef: Πλάνα...διατροφής και μια εταιρεία που έχει ως στόχο οι πελάτες της να μάθουν να τρώνε σωστά
Έτσι θα διαμορφωθεί ο χώρος που δεσπόζει το ιστορικό εργοστάσιο της ΚΕΑΝ στη Λεμεσό (photos)
Αλ. Ιωσηφίδης: Ευεργετική για την κυπριακή ναυτιλία η ένταξη στη ζώνη Σένγκεν-Επιπρόσθετο κίνητρο στη φαρέτρα μας
Κατέβασε εκ νέου τα επιτόκια της, αλλά δεν δεσμεύεται για την πορεία που θα ακολουθήσουν στο μέλλον η ΕΚΤ
Νέα μείωση επιτοκίου από την Τράπεζα Κύπρου με αντίκτυπο σε 12.000 δανειολήπτες-Στο 2,40% από 2,65%