Χαλλούμι: Αύξηση αιγοπρόβειου γάλακτος εισηγείται σε Παπαναστασίου το Υπ. Γεωργίας
InBusinessNews 18:17 - 19 Οκτωβρίου 2023
Την αύξηση της συμμετοχής του αιγοπρόβειου γάλακτος στην παραγωγή χαλλουμιού Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) εισηγήθηκε στον Υπουργό Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, το Υπουργείο Γεωργίας Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος (ΥΓΑΑΠ), εκτιμώντας τα δεδομένα, που αφορούν την παραγωγή αιγοπρόβειου και αγελαδινού γάλακτος για το 2022.
Σύμφωνα με ανακοίνωση, βάσει των δηλώσεων των τυροκόμων σχετικά με τις ποσότητες ανά είδος γάλακτος που επεξεργάζονται, παρέχεται η δυνατότητα αύξησης του ποσοστού του αιγοπρόβειου γάλακτος για την παραγωγή του χαλλουμιού ΠΟΠ, για την περίοδο Σεπτεμβρίου – Ιανουαρίου στο 19% από το 10% που ισχύει σήμερα, και η διατήρηση του αντίστοιχου ποσοστού για την περίοδο Φεβρουαρίου – Νοεμβρίου στο 25%.
Διαβάστε εδώ: Οι εκκρεμότητες για το χαλλούμι - Εξαντλείται η υπομονή των τυροκόμων και προειδοποιούν με μέτρα
Σημειώνεται ότι η τροποποίηση των ποσοστών γάλακτος για την παρασκευή του χαλλουμιού ΠΟΠ, αναμένεται να τεθεί σε ισχύ στις 20 Οκτωβρίου 2023 με την έκδοση σχετικού Διατάγματος από τον Υπουργό Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας με βάση την κείμενη νομοθεσία και θα έχει άμεση ισχύ.
Προστίθεται ότι για τη διασφάλιση της πιστής τήρησης των αναθεωρημένων ποσοστών γάλακτος που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή του προϊόντος, πρόθεση του ΥΓΑΑΠ είναι η εντατικοποίηση των ελέγχων που αφορούν την παραγωγή και εμπορία του προϊόντος σε όλα τα τυροκομεία που παράγουν χαλλούμι ΠΟΠ.
Αναφέρεται ότι ο στόχος του ΥΓΑΑΠ, είναι η διαφύλαξη της καταχώρησης της ονομασίας «χαλλούμι (halloumi) / hellim» ΠΟΠ, ως πρώτιστης σημασίας για την αγροτική οικονομία της Κύπρου, αφού πρόκειται για ένα μοναδικό προϊόν με ιδιαίτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά, το οποίο έχει πραγματική προστιθέμενη αξία για όλους τους εμπλεκομένους στην αλυσίδα παραγωγής και διάθεσής του.