Η διαβεβαίωση Γιώργου Σαββίδη, ο απολογισμός Χρίστου Κληρίδη και ο στόχος Μιχάλη Βορκά

Τη διαβεβαίωση ότι «θα υπάρχει πλήρης συνεργασία σε όλους τους τομείς» μεταξύ Νομικής Υπηρεσίας της Δημοκρατίας και νέου Συμβουλίου του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου (ΠΔΣ), έδωσε ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας και Επίτιμος Πρόεδρος του ΠΔΣ Γιώργος Σαββίδης, στο περιθώριο της Τακτικής Γενικής Συνέλευσης του Συλλόγου που έγινε το απόγευμα της Τετάρτης στο Συνεδριακό Κέντρο Φιλοξενία στη Λευκωσία.

ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΠΔΣ

«Πιστεύω ότι μαζί μπορούμε να βοηθήσουμε πολύ το δικηγορικό επάγγελμα», είπε ο κ. Σαββίδης, στο περιθώριο της ΓΣ κατά την οποία θα εκλεγεί και η νέα ηγεσία του Συλλόγου.

Αναφέροντας ότι παρίσταται στην Γενική Συνέλευση, ως Επίτιμος Πρόεδρος του ΠΔΣ, ο Γενικός Εισαγγελέας ευχήθηκε καλή ψήφο στους συναδέλφους του δικηγόρους, καλή επιτυχία σε όλους τους υποψήφιους που διεκδικούν θέση στο νέο Συμβούλιο και καλή επιτυχία στο Συμβούλιο που θα εκλεγεί.

ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΠΔΣ 1

Χρειάζονται πολλά ακόμη για μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης, λέει ο Χρίστος Κληρίδης

Ο απερχόμενος Πρόεδρος του ΠΔΣ και υποψήφιος για νέα θητεία στη θέση του Προέδρου, Χρίστος Κληρίδης είπε ότι το τελικό συμπέρασμα του απολογισμού στον οποίο προέβη είναι ότι «ο ΠΔΣ στα τελευταία τρία χρόνια, υπό την προεδρία μου, έχει αναβαθμιστεί τα μέγιστα τόσο στον τομέα της δικαιοσύνης – για τον οποίο έχει συνεισφέρει πάμπολλα – όσο και στα μάτια της κοινωνίας».

Δεν είναι, είπε, ένα επαγγελματικό συντεχνιακό Σώμα, απλώς, είναι ένα επιστημονικό Σώμα που προσφέρει την γνώση και στη Βουλή των Αντιπροσώπων και στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και στα δικαστήρια αλλά είναι και ένα κοινωνικό Σώμα με κοινωνική προσφορά.

Ανέφερε ότι ο ΠΔΣ έχει συμβάλει μεταξύ άλλων «στη δημιουργία του προγράμματος ‘δικαιοσύνη για όλους’ που προσφέρει δωρεάν νομική αρωγή σε φτωχά άτομα της κοινωνίας μας».

«Φεύγω με το κεφάλι ψηλά (και) αναμένω τώρα το αποτέλεσμα» της ψηφοφορίας, πρόσθεσε.

Κληθείς να πει αν χρειάζεται να γίνουν ακόμη πολλά για να επιτευχθεί η μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης, ο κ. Κληρίδης είπε ότι «χρειάζονται να γίνουν πολλά ακόμη, ιδιαίτερα στον τομέα των πρωτόδικων δικαστηρίων», προσθέτοντας ότι «έχει επιτευχθεί η μεταρρύθμιση στη δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια, δηλαδή στο πεδίο των εφέσεων, αλλά στα επαρχιακά δικαστήρια, που είναι η πρωτοβάθμια δικαιοδοσία έχουμε πάρα πολλές καθυστερήσεις».

«Θα πρέπει να γίνουν πολλά τα οποία ελπίζω να γίνουν την επόμενη τριετία για να αναβαθμιστεί και αυτός ο τομέας και να σταματήσουμε να είμαστε η τελευταία χώρα στην Ευρώπη όσον αφορά, ιδιαίτερα τις καθυστερήσεις», πρόσθεσε.

Επίσης, ο κ. Κληρίδης είπε ότι «πρέπει να γίνουν και πολλά άλλα που αφορούν τους όρους εισδοχής στο επάγγελμα», καθώς θα πρέπει να δίδεται μεγαλύτερη έμφαση στην πρακτική εφαρμογή του νόμου για τους νέους δικηγόρους και όχι στη θεωρία την οποία μαθαίνουν στα πανεπιστήμια».

Ανέφερε πως είναι στην ευχάριστη θέση να πει ότι «το πειθαρχικό συμβούλιο των δικηγόρων εκδίκασε πέραν των 1.000 υποθέσεων σε τρία χρόνια και έτσι έχει εξαλειφθεί και το back-lock (καθυστερημένες υποθέσεις)», προσθέτοντας ότι «πλέον μιλούμε για τον εκσυγχρονισμό της δικαιοσύνης, για την εισαγωγή της τεχνολογίας στη δικαιοσύνη, για εξ αποστάσεως ακροάσεις, για μαγνητοφώνηση των πρακτικών».

«Με αυτό τον τρόπο υπάρχει και η απόδοση της δικαιοσύνης με ταχύτερους ρυθμούς και μπαίνουμε σε μια τριετία της κουλτούρας της διαιτησίας, όπου οι διαφορές δεν θα επιλύονται μόνο στα δικαστήρια, αλλά ενώπιον διαιτητών – δικηγόρων, διορισμένων στο μητρώο του Κυπριακού Κέντρου Διαιτησίας και Διαμεσολάβησης και επίσης με διαμεσολάβηση», πρόσθεσε.

Με αυτό τον τρόπο, σύμφωνα με τον κ. Κληρίδη, «θα αποσυμφορηθούν και σε μεγάλο βαθμό τα δικαστήρια».

ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΑ ΠΔΣ

Να αναβαθμιστεί περισσότερο η δικαιοσύνη, λέει ο Μιχάλης Βορκάς

Εξάλλου, ο άλλος υποψήφιος για τη θέση του ΠΔΣ Μιχάλης Βορκάς είπε ότι «σήμερα γιορτάζει ο δικηγορικός κόσμος και η δικαιοσύνη», προσθέτοντας πραγματοποιείται η τακτικής ΓΣ του ΠΔΣ στην οποία έχουν κληθεί να παραστούν 4.500 δικηγόροι και «ακολούθως να ασκήσουν το δημοκρατικό εκλογικό τους δικαίωμα, εκλέγοντας το νέο Πρόεδρο και τα 4 αιρετά μέλη του ΠΔΣ».

Ανέφερε ότι υπάρχει και η δική του υποψηφιότητα για τη θέση του Προέδρου του Συλλόγου, καθώς και ο συνδυασμός του για τα τέσσερα μέλη του ΔΣ.

«Στόχος είναι να αναβαθμίσουμε ακόμη περισσότερο τη δικαιοσύνη στην Κύπρο, το δικηγορικό λειτούργημα και να παράσχουμε σε όλους τους δικηγόρους αυτό που πραγματικά αξίζει και συνάμα την αναβάθμιση και την εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος κάτι με το οποίο οι δικηγόροι και το δικηγορικό λειτούργημα είναι άμεσα συνδεδεμένο για σκοπούς εξυπηρέτησης της κοινωνίας και της οικονομίας του τόπου», πρόσθεσε.

Ο κ. Βορκάς είπε ότι «χωρίς τους δικηγόρους μια δημοκρατική κοινωνία δεν μπορεί να λειτουργήσει» και πρόσθεσε πως σήμερα τους χαροποιεί «το γεγονός ότι ο δικηγορικός κόσμος της Κύπρου θα δώσει μαζικά το παρών του για να εκλέξει τη νέα του ηγεσία για την επόμενη τριετία».

Δειτε Επισης

Η GDEV ενισχύει το Κοινωνικό Παντοπωλείο Λεμεσού
Ο σταθερός υποστηρικτής σε κάθε μεγάλη στιγμή του Κυπριακού Αθλητισμού
Η CNP Ασφαλιστική στηρίζει την αριστεία και επιβραβεύει την πρωτιά
Ανανεώθηκε η συλλογική σύμβαση των εργαζομένων της Nicosia Public Transport-Τι προνοεί η νέα συμφωνία
Οριστική συμφωνία για εξαγορά του SCSS Fund Management Ltd από την CPI Holdings Plc
Μ. Δημοπούλου: Οι στόχοι ESG της Philip Morris και οι στέρεες βάσεις σε θέματα βιωσιμότητας στην κυπριακή αγορά
Καταναλωτικές συνήθειες και σπατάλη τροφίμων στην Κύπρο-Η επιρροή του Waste Wisely Cyprus
Ακόμη μια πράξη ανθρωπιάς από ΕΚΟ Κύπρου-Εθελοντική αιμοδοσία εις μνήμην εκλιπόντος μέλους της εταιρείας
Έπεσαν οι υπογραφές για τη συλλογική σύμβαση στον κλάδο διανομής και ταχυμεταφορών-Όσα προβλέπει
payabl. KidIT Cyprus και PAYABL EKA AEΛ διοργανώνουν μια συναρπαστική εκδήλωση για τα παιδιά