Καλά νέα από Κωνσταντίνο Ηροδότου-«Δεν θα πρέπει να αναμένεται νέα αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ»

Δεν θα πρέπει να αναμένεται νέα αύξηση των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην επόμενη της συνεδρία, αφού στη βάση των πιο πρόσφατων οικονομικών στοιχείων, τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ έχουν φτάσει στο επίπεδο, που αν παραμείνουν εκεί, θα συμβάλουν στην επιστροφή του πληθωρισμού στον μεσοπρόθεσμο στόχο του 2%, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Διοικητής της ΚΤΚ και μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ, Κωνσταντίνος Ηροδότου.

Μιλώντας στο ΚΥΠΕ ενόψει της συνεδρίας της ΕΚΤ για θέματα νομισματικής πολιτικής στις 26 Οκτωβρίου στην Αθήνα, ο κ. Ηροδότου ανέφερε ότι όπως είναι γνωστό, κύριος στόχος της ΕΚΤ είναι η σταθερότητα των τιμών η οποία έχει καθοριστεί ως ρυθμός πληθωρισμού 2%.

Η ΕΚΤ, πρόσθεσε ο κ. Ηροδότου μετέβη από την απόλυτη στάση διευκόλυνσης των προηγούμενων ετών, που στόχο είχε την τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης και την αντιμετώπιση των οικονομικών κρίσεων στη ζώνη του ευρώ, σε ουδέτερο επίπεδο και ακολούθως εισήλθε σε περιοριστικό κύκλο, προκειμένου να τιθασεύσει τον πληθωρισμό ο οποίος αν αφηνόταν ανεξέλεγκτος θα έπληττε ακόμα περισσότερο τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, η ΕΚΤ από τον Ιούλιο του 2022 προέβη σε δέκα διαδοχικές αυξήσεις ανεβάζοντας τα βασικά της επιτόκια κατά 450 μονάδες βάσης.

«Θεωρώ ότι μετά την τελευταία αύξηση (των επιτοκίων) τον Σεπτέμβριο και στη βάση των πιο πρόσφατων οικονομικών στοιχείων που έχουμε, είναι λογικό να αναμένει κάποιος ότι φτάσαμε στο επίπεδο, που αν διατηρηθούν εκεί τα επιτόκια, θα επανέλθει η σταθερότητα των τιμών στο επίπεδο του 2% μεσοπρόθεσμα», τόνισε.

Υπογραμμίζοντας τη σημασία της συνεχούς εξέτασης νέων στοιχείων, ο κ. Ηροδότου σημείωσε, ωστόσο, πως υπάρχουν εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, η επίδραση των οποίων, πέρα από τα τραγικά ανθρωπιστικά ζητήματα και την απώλεια ζωών, πρέπει να εξετάζεται και στην οικονομία και τα εισερχόμενα στοιχεία.

«Αλλά, επαναλαμβάνω, με βάση τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα οικονομικά στοιχεία, θα ήταν λογικό να μην αναμένεται απόφαση για αύξηση επιτοκίων στην προσεχή συνεδρία του Οκτωβρίου», τόνισε, υπογραμμίζοντας ότι η στάση της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ καθορίζεται στη βάση οικονομικών στοιχείων.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Διοικητής της ΚΤΚ είπε ότι με βάση τις αποφάσεις της ΕΚΤ που έχουν ληφθεί, υπάρχει σημαντική μετάδοση της νομισματικής πολιτικής που ακόμη δεν έχει εισήλθε στην οικονομία της Ευρωζώνης και βρίσκεται σε εξέλιξη. Υπενθύμισε ότι υπάρχει μια χρονοκαθυστέρηση στην πλήρη μετάδοση των αποφάσεων νομισματικής πολιτικής που στα κράτη-μέλη της ευρωζώνης υπολογίζεται περίπου σε 18 μήνες.

Ερωτηθείς σε ποια στοιχεία θα δοθεί σημασία στην ΕΚΤ, ο κ. Ηροδότου ανέφερε πως το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ εξετάζει τρία βασικά κριτήρια για τον καθορισμό της στάσης νομισματικής πολιτικής.

Όπως εξήγησε, πρόκειται για την προοπτική του πληθωρισμού στη βάση των εισερχόμενων στοιχείων, τη δυναμική του υποκείμενου πληθωρισμού και την ισχύ της μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής.

«Συνεπώς οι αποφάσεις λαμβάνονται επί των οικονομικών στοιχείων στη βάση αυτών των κριτηρίων», είπε.

Απαντώντας σε ερώτηση αν εξετάζεται η ισοτιμία του ευρώ έναντι του δολαρίου αν και αυτή δεν βρίσκεται στους όρους εντολής της ΕΚΤ, ο κ. Ηροδότου σημείωσε πως η ΕΚΤ προτού καταλήξει στις αποφάσεις της, εξετάζει όλα όσα επηρεάζουν και τα τρία βασικά κριτήρια.

Βλέπουμε, είπε, τις εξελίξεις των κύριων οικονομιών του κόσμου και άλλες βασικές αγορές για να εξετάσουμε πως επηρεάζουν την οικονομία της ευρωζώνης και κατ’ επέκταση πώς επηρεάζουν τα τρία κριτήρια που αναφέρονται πιο πάνω.

«Όμως δεν στοχεύουμε την ισοτιμία του ευρώ, δεν είναι μέρος της πολιτικής, αλλά η ισοτιμία έχει επίδραση στον πληθωρισμό και συνεπώς κοιτάζουμε πώς αυτή επηρεάζει και εισέρχεται μέσα στην αξιολόγηση των κριτηρίων. Αλλά εξετάζεται η επίδραση της ισοτιμίας. Συνεπώς δεν στοχεύουμε στην ισοτιμία του ευρώ», τόνισε.

Τέλος σε ερώτηση πόσο σημαντικός είναι ο συντονισμός της δημοσιονομικής πολιτικής και της νομισματικής πολιτικής, προκειμένου η νομισματική πολιτική να μεταδίδεται αποτελεσματικά, ο κ. Ηροδότου ανέφερε πως τόσο σε δηλώσεις της ΕΚΤ όσο και σε δικές του αναφορές έχει τονιστεί ότι ο συντονισμός της δημοσιονομικής και της νομισματικής πολιτικής «είναι πολύ σημαντικός».

«Και όταν λέμε συντονισμό εννοούμε ότι η δημοσιονομική πολιτική δεν πρέπει να έχει οριζόντια μέτρα τα οποία είναι πληθωριστικά» είπε.

«Ναι, να υπάρχει στοχευμένη βοήθεια προς ευάλωτα νοικοκυριά και αυτούς που το έχουν ανάγκη. Τα οριζόντια μέτρα, που αγγίζουν όλο τον πληθυσμό, ακόμη και αυτούς που δεν το έχουν ανάγκη, είναι πληθωριστικά», κατέληξε ο κ. Ηροδότου.

Δειτε Επισης

Τα νέα γραφεία της EY Κύπρου-Σημείο αναφοράς για το μέλλον της εργασίας (pics)
«Παγωμένη» με τον ΔΗΣΥ για την αποπαγοποίηση θέσεων η Κυβέρνηση
Μηνύματα στη Βουλή από το Προεδρικό για τις εκποιήσεις- «Ευελπιστούμε ότι…»
Λιγότερες, αλλά με μεγαλύτερη αξία οι άδειες οικοδομής το πρώτο ενιάμηνο
Ενδιαφέρον από επενδυτικά ταμεία κρατών της περιοχής για τον Euroasia
Πολλαπλά οφέλη για τη γεωργία από την εγκατάσταση αγροφωτοβολταϊκών
Οι εξωφρενικές τιμές σπρώχνουν ξένους αγοραστές στα κατεχόμενα, όχι ο πόλεμος στο Ισραήλ
Σε νέες βάσεις ο Χρηματοοικονομικός Αλφαβητισμός στην Κύπρο
Cyprus Airways: Ξεκινά πτήσεις προς Βρυξέλλες-Όλες οι πληροφορίες
Τα 10+3 έργα που θα αναβαθμίσουν και θα αναζωογονήσουν τη Λεμεσό