Μιχάλης Βορκάς: Οι δικηγόροι της Κύπρου να γίνουν πιο διεκδικητικοί-Η προτεραιότητα που πρέπει να θέσει ο ΠΔΣ

Το μήνυμα προς τους δικηγόρους της Κύπρου πως πρέπει να γίνουν πιο διεκδικητικοί, στέλνει ο υποψήφιος για την προεδρία του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου(ΠΔΣ), Μιχάλης Βορκάς.

Σε συνέντευξή του στο InBusinessNews, o κ. Βορκάς καλεί την πολιτεία σε συνεργασία και τονίζει πως το κράτος οφείλει να δώσει στον δικηγορικό κόσμο τα αναγκαία εφόδια, μέσα από νέες νομοθετικές ρυθμίσεις εκσυγχρονισμού, ώστε να διευκολύνει το έργο του.

«Χωρίς την συμβολή του δικηγορικού κόσμου δεν μπορεί να υπάρξει ούτε δικαιοσύνη ούτε υπηρεσίες, αλλά ούτε και ανάπτυξη στον τόπο», υπογραμμίζει, για να επισημάνει πως οι δικηγόροι αποτελούν το παράδειγμα της επιτυχίας στο θέμα της προσέλκυσης πελατών που επενδύουν στην κυπριακή οικονομία.

Αναφερόμενος στο θέμα των πρόσφατων κυρώσεων, ο Μιχάλης Βορκάς κάνει λόγο για αρνητική εικόνα που όντως δημιουργήθηκε σε βάρος των δικηγόρων, εκφράζοντας συναφώς την θέση αυτό υπήρξε και αποτέλεσμα βεβιασμένων ενεργειών και δηλώσεων που δεν αντιπροσώπευαν το Διοικητικό Συμβούλιο του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου.

Την ίδια ώρα, ξεκαθαρίζει πως ορθώς η Κύπρος επέδειξε πλήρη συμμόρφωση, υποδεικνύοντας χαρακτηριστικά πως όταν ολόκληρος ο πλανήτης καταδικάζει έναν πόλεμο και εφαρμόζει μέτρα και κυρώσεις με σκοπό την αποτροπή του, δεν έχουμε την πολυτέλεια να αποτελούμε την εξαίρεση.

Διεκδικείτε την προεδρία του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου. Ποιες θα χαρακτηρίζατε συνοπτικά τις σημαντικότερες και μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα ο κλάδος και ποιες προτεραιότητες θέτετε σε περίπτωση εκλογής σας;

Η κρίση στην οικονομία της Κύπρου και γενικότερα η κρίσιμη διεθνής οικονομική και πολιτική κατάσταση έχουν επηρεάσει τα τελευταία χρόνια αρκετούς επαγγελματικούς κλάδους στην Κύπρο, συμπεριλαμβανομένου και του δικηγορικού.

Σε αυτή την κατάσταση συγκαταλέγεται και ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεπεία του οποίου έχουν επιβληθεί διεθνείς κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, πολίτες τις οποίες για πολλά χρόνια επένδυαν στην κυπριακή οικονομία. Αποτέλεσμα όλων των πιο πάνω είναι η μείωση της δικηγορικής ύλης, τόσο στον τομέα των διοικητικών και συναφών υπηρεσιών όσο και των δικαστικών υποθέσεων.

Είναι γι’ αυτούς τους λόγους που ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος θα πρέπει να θέσει ως προτεραιότητα του την συνεργασία με τους θεσμούς και εξουσίες του κράτους για την λήψη κοινών δράσεων για άμβλυνση του προβλήματος που παρουσιάσθηκε, μέσα από την προσέλευση νέων μορφών επενδύσεων στον τόπο, την διαμόρφωση νέου οικονομικού και φορολογικού μοντέλου και κατ’ επέκταση την αναβάθμιση και επέκταση του ρόλου των δικηγόρων και των υπηρεσιών που προσφέρουν.

Σε ό,τι αφορά την μεταρρύθμιση του τομέα της Δικαιοσύνης, πώς σκοπεύετε να κινηθείτε, προκειμένου να επιτευχθεί κατά το δυνατό πιο σύντομα η πλήρης εφαρμογή της;

Η δικαιοσύνη στην Κύπρο αναβαθμίζεται. Μέχρι σήμερα έχουν επέλθει αρκετές μεταρρυθμιστικές αλλαγές, όπως η δημιουργία του νέου Εφετείου, η λειτουργία Ανώτατου Συνταγματικού και Ανώτατου Δικαστηρίου, η εισαγωγή νέων Κανονισμών Πολιτικής Δικονομίας και η εισαγωγή του i-justice.

Απομένοντας όμως αρκετά ακόμα σημαντικά μεταρρυθμιστικά μέτρα, όπως το θέμα της Διοίκησης των Δικαστηρίων, η σύσταση εμπορικού Δικαστηρίου και Ναυτοδικείου και σίγουρα η εφαρμογή μεταρρυθμιστικών μέτρων στα Πρωτόδικα Δικαστήρια με κύριο στόχο την αποφυγή των καθυστερήσεων.

Θεωρώ αναγκαία την συνέχιση της εμπλοκής του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου σε όλες τις πιο πάνω δράσεις και αλλαγές μέσα στα πλαίσια ενός παραγωγικού διαλόγου και συλλογικής δουλειάς με όλους τους ενδιαφερόμενους και εμπλεκόμενους φορείς για την γρήγορη και ομαλή μετεξέλιξη της Κυπριακής Δικαιοσύνης σε μια σύγχρονη και ανεπτυγμένη κοινωνία.

Οι κυρώσεις και η εικόνα των δικηγόρων

Το πρόσφατο-τελευταίο διάστημα, ο κλάδος σας βρέθηκε για μια ακόμη φορά στο μάτι του κυκλώνα με αφορμή τα γνωστά γεγονότα με τις κυρώσεις από ΗΠΑ και Η.Β. Θα λέγατε πως πλέον η όποια αρνητική εικόνα δημιουργήθηκε για το επάγγελμα σας έχει αποκατασταθεί;

Αποτελεί πραγματικότητα το γεγονός πως η ΗΠΑ και το Η.Β. επικαλέσθησαν την παράβαση από μέρους κάποιου δικηγορικού γραφείου των κυρώσεων που αυτές υπέβαλαν σε συγκεκριμένους Ρώσους ολιγάρχες.

Εάν πράγματι υπήρξε είτε όχι παράβαση των εν λόγω κυρώσεων και σε ποιο βαθμό είναι κάτι που δεν το γνωρίζω. Σίγουρα όμως το γεγονός αυτό δεν μπορεί να στοχοποιεί αδίκως ολόκληρο τον δικηγορικό κλάδο.

Αυτή η αρνητική εικόνα δημιουργήθηκε και εξαιτίας βεβιασμένων ενεργειών και δηλώσεων που δεν αντιπροσώπευαν το Διοικητικό Συμβούλιο του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου

Θεωρώ πως αυτή η αρνητική εικόνα δημιουργήθηκε και εξαιτίας βεβιασμένων ενεργειών και δηλώσεων που δεν αντιπροσώπευαν το Διοικητικό Συμβούλιο του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου.

Η άποψη μου είναι πως μέσα από συγκεκριμένες δράσεις και τοποθετήσεις του νέου συμβουλίου του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, η πιο πάνω δυσμενής εικόνα θα παύσει να υπάρχει.

Κρίνοντας εκ του αποτελέσματος-μερικούς μήνες αργότερα-θα λέγατε ότι τελικά, ορθώς ή όχι η Κυπριακή Δημοκρατία συμμορφώθηκε και εφάρμοσε πλήρως τις αμερικανικές και βρετανικές κυρώσεις, αν και δεν είχε μια τέτοια νομική υποχρέωση;

Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν ευρίσκεται μόνη στον κόσμο. Αποτελούμε μια διεθνώς αναγνωρισμένη και ανεπτυγμένη χώρα με δημοκρατικές αξίες και θεσμούς και ανήκουμε στον ελεύθερο κόσμο ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Όταν ολόκληρος ο πλανήτης καταδικάζει έναν πόλεμο και εφαρμόζει μέτρα και κυρώσεις με σκοπό την αποτροπή του δεν έχουμε την πολυτέλεια να αποτελούμε την εξαίρεση.

Όταν ολόκληρος ο πλανήτης καταδικάζει έναν πόλεμο και εφαρμόζει μέτρα και κυρώσεις με σκοπό την αποτροπή του δεν έχουμε την πολυτέλεια να αποτελούμε την εξαίρεση

Η πολιτεία να συνεργασθεί μαζί μας

Ως βασική συνιστώσα του ευρύτερου τομέα των επαγγελματικών υπηρεσιών, έχετε να διαδραματίσετε ως δικηγόροι καίριο ρόλο στην προσπάθεια για προσέλκυση ξένων επενδύσεων και την εδραίωση σας Κύπρου ως παγκόσμιου κύρους χρηματοοικονομικού κέντρου. Σε ό,τι σας αφορά, πώς σκοπεύετε να εξυπηρετήσετε αυτό τον διττό στόχο;

Επειδή πολύ σωστά το θέσατε πως οι δικηγόροι αποτελούν την βασική συνιστώσα του ευρύτερου τομέα των επαγγελματικών υπηρεσιών, γι’ αυτό ακριβώς το λόγο θα πρέπει η πολιτεία να συνεργασθεί μαζί μας διευκολύνοντας το έργο μας.

Το κράτος οφείλει να δώσει τα αναγκαία εφόδια μέσα από νέες νομοθετικές ρυθμίσεις εκσυγχρονισμού και αναθεώρησης, για παράδειγμα της φορολογικής νομοθεσίας, της αποφυγής καθυστερήσεων που παρατηρούνται στο Τμήμα μετανάστευσης στην προώθηση διαφορών αιτημάτων, στην παύση της αχρείαστης γραφειοκρατίας που διακατέχει το προσωπικό διαφόρων υπηρεσιών και της τάχιστης ψηφιοποίησης όλων των υπηρεσιών του κράτους.

Εμείς αποτελούμε το παράδειγμα της επιτυχίας στο θέμα της προσέλκυσης πελατών που επενδύουν στην κυπριακή οικονομία. Οι θεσμοί και οι υπηρεσίες του κράτους οφείλουν να συνεργασθούν μαζί μας και να μας διευκολύνουν στο έργο μας, το αποτέλεσμα του οποίου βοηθά στην ανάπτυξη του τόπου.

Εμείς αποτελούμε το παράδειγμα της επιτυχίας στο θέμα της προσέλκυσης πελατών που επενδύουν στην κυπριακή οικονομία

Για μια ακόμα χρονιά η έκθεση «The 2023 EU Justice Scoreboard» έχει αποτυπώσει το πρόβλημα των καθυστερήσεων στην εκδίκαση των υποθέσεων στην Κύπρο. Δεδομένου ότι η ανάπτυξη της οικονομίας της τόπου συνδέεται άμεσα και με τον ρυθμό απονομής της δικαιοσύνης, ποιες ενέργειες έχετε προωθήσει και θα προωθήσετε, εάν εκλεγείτε, για την επιτάχυνσή του;

Διάφοροι λόγοι που δεν είναι του παρόντος οδήγησαν σε αυτή την απαράδεκτη κατάσταση. Πιστεύω πως το πρόβλημα θα επιλυθεί εάν υπάρξει η αναγκαία συνεργασία, ώστε επιπρόσθετα των όσων γίνονται αυτή τη στιγμή για άμβλυνση του προβλήματος επισυνάπτουν και τα ακόλουθα:

(α) Κατόπιν νομοθετικών και συναφών ρυθμίσεων να αρχίζει να παραπέμπεται μερίδα των καθυστερημένων αγωγών σε διαιτησία, η αποτελεσματικότητα της οποίας να διασφαλισθεί με τις αναγκαίες τροποποιήσεις στην υφιστάμενη νομοθεσία που την αφορά καθιστώντας την πιο αποτελεσματική. Ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος μπορεί να αποτελέσει το Διαιτητικό Κέντρο γι’ αυτό το σκοπό.

(β) Να διορισθούν με ειδική σύμβαση συνταξιούχοι και μη δικηγόροι και δικαστές, οι οποίοι να αναλάβουν την εκδίκαση μέρους των καθυστερημένων υποθέσεων.

Η εποπτεία και η ρύθμιση

Θεωρείτε ότι ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος ασκεί επαρκώς τον εποπτικό του ρόλο όσον αφορά τα θέματα ξεπλύματος παράνομου χρήματος, αλλά και τον ρόλο του ως ρυθμιστής του δικηγορικού επαγγέλματος στην Κύπρο;

Αν και πάντοτε μπορούμε να γίνουμε καλύτεροι θεωρώ πως τα επίπεδα εποπτείας που διεξάγεται σήμερα από τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο είναι αρκετά υψηλά.

Μπορούμε να αναβαθμίσουμε ακόμα καλύτερα τον τομέα αυτό μέσα από συνεργασίες με αντίστοιχους φορείς, τόσο της Κύπρου όσο και του εξωτερικού, καθώς και με περισσότερη επιμόρφωση και καθοδήγηση των μελών μας.

Όσον αφορά τον ρόλο του Παγκυπρίου Δικηγορικού Συλλόγου ως ρυθμιστή του δικηγορικού επαγγέλματος στην Κύπρο θεωρώ πως αυτός θα πρέπει να συνεχισθεί και αναβαθμισθεί ακόμα περισσότερο για προώθηση και διασφάλιση των δικαιωμάτων και συμφερόντων του κλάδου αλλά και της δικαιοσύνης γενικότερα.

Χωρίς την συμβολή του δικηγορικού κόσμου δεν μπορεί να υπάρξει ούτε δικαιοσύνη ούτε υπηρεσίες, αλλά ούτε και ανάπτυξη στον τόπο

Καταληκτικά, ποιο μήνυμα θα θέλατε να στείλετε στον δικηγορικό κόσμο ενόψει της επερχόμενης εκλογικής διαδικασίας;

Το μήνυμα μου στους Κύπριους δικηγόρους είναι πως πρέπει να γίνουν πιο διεκδικητικοί. Αποτελούμε, όπως έχετε ήδη σωστά αναφέρει σε προηγούμενη ερώτηση σας, την βασική συνιστώσα του ευρύτερου τομέα των επαγγελματικών υπηρεσιών.

Εγώ προσθέτω και το βασικό υποστύλωμα της δικαιοσύνης στην Κύπρο. Χωρίς την συμβολή του δικηγορικού κόσμου δεν μπορεί να υπάρξει ούτε δικαιοσύνη ούτε υπηρεσίες, αλλά ούτε και ανάπτυξη στον τόπο.

Δειτε Επισης

Ιάκωβος Γαλανός: Αναγκαία τα ESG στη σύγχρονη υγειονομική περίθαλψη
Προκλήσεις της ναυτιλίας συζήτησαν Αννίτα Δημητρίου-Ένωση Πλοιοκτητών
Η αποτίμηση των πολιτών για το ΓεΣΥ πέντε χρόνια μετά την εφαρμογή του-Αποκαλυπτικά ευρήματα
Πώς θα επιτευχθεί η ποιοτική αναβάθμιση του ΓεΣΥ
Γιώργος Παμπορίδης: Τα δημόσια νοσηλευτήρια είναι το μεγαλύτερο περιουσιακό στοιχείο
Robert Yates: Αυτές είναι οι βέλτιστες πρακτικές για επιτυχημένα εθνικά συστήματα υγείας
Δρ. Χρ. Πέτρου: Το ΓεΣΥ σήμερα και οι μεγάλες προκλήσεις-Eναρκτήρια ομιλία στο 7ο Cyprus HealthCare Conference
Μιχάλης Δαμιανός: Επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις αναβαθμίζουν τον τομέα της υγείας
Ο Σύνδεσμος Κοιλιοκάκης Κύπρου τιμά τη Διεθνή Ημέρα Ευαισθητοποίησης για την Κοιλιοκάκη
Εξαπατούν το κοινό-Επιτήδειοι «χρησιμοποιούν» τον Αντικαρκινικό για να αποσπούν χρήματα με παράνομο τρόπο