Powered by

Τρίτη η Κύπρος στο πένταθλο της οικονομίας του Economist-Τρία χρυσά και δύο αργυρά

Με τρία χρυσά και δύο αργυρά, η Κύπρος έρχεται τρίτη στο πένταθλο της οικονομίας, σύμφωνα με το Economist, το οποίο υπολόγισε πως αποδίδουν οι 27 ευρωπαϊκές οικονομίες στις πέντε μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν και συγκεκριμένα, ζήτηση/πληθωρισμός, χρέος, δημογραφικό, απανθρακοποίηση και οικονομική απεξάρτηση από τις απολυταρχίες.

Όπως αναφέρει το Economist  σε δημοσίευμά του στον ιστότοπό του, με τίτλο «Ποια χώρα της ΕΕ κερδίζει το οικονομικό πένταθλο;», οι ευρωπαϊκές οικονομίες θα περάσουν δύσκολα χρόνια, σημειώνοντας πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει ανάπτυξη μόλις 0,8% για την  ΕΕ συνολικά το 2023 και λίγο περισσότερο το 2024. Ο πληθωρισμός μειώνεται αργά, ωθώντας την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) να αυξήσει ξανά τα επιτόκια στη συνεδρίασή της του Σεπτεμβρίου ενώ η επιχειρηματική εμπιστοσύνη συνεχίζει να επιδεινώνεται.

Ωστόσο, σημειώνει, δεν επηρεάζονται εξίσου όλες οι χώρες, αφού, όπως δείχνουν οι υπολογισμοί του Economist, αποδίδουν διαφορετικά στις «πέντε μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν όλες οι ευρωπαϊκές οικονομίες».

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Economist, η Κύπρος έρχεται τρίτη στο πένταθλο μεταξύ των 27 μελών της ΕΕ, με τρία χρυσά και δύο αργυρά.

Πρώτη έρχεται η Ιρλανδία με τέσσερα χρυσά και ένα αργυρό, ακολουθούμενη από τη Μάλτα με τέσσερα χρυσά και ένα χάλκινο.

Το Λουξεμβούργο στην 4η και η Δανία στην 5η, συμπληρώνουν την πρώτη πεντάδα.

Οι «φορολογικοί παράδεισοι» όπως η Ιρλανδία, η Κύπρος ή το Λουξεμβούργο, αναφέρει, έχουν υψηλό εταιρικό χρέος χωρίς αυτό να επηρεάζει πολύ την τοπική οικονομία.

Γενικά, σύμφωνα με την ανάλυση, «το να είσαι μικρός έχει σαφώς τα πλεονεκτήματά του, αν και η Δανία είναι το μόνο οικονομικό μοντέλο που θα μπορούσε να αντιγραφεί από άλλους».

Σημειώνει ότι, η καλύτερη μεγάλη οικονομία είναι η Γαλλία, με δύο χρυσά μετάλλια και τρία αργυρά.

Εξηγώντας τις πέντε κατηγορίες, αναφέρει ότι η ζήτηση θα πρέπει να μειωθεί για την καταπολέμηση του πληθωρισμού, σημειώνοντας πως τα υψηλότερα ποσοστά που θα προκύψουν για το συσσωρευμένο χρέος θα επιβαρύνουν τις δαπάνες. Επιπλέον, αναφέρει ότι, οι γηράσκουσες κοινωνίες χάνουν εργαζομένους που βγαίνουν σε σύνταξη γρηγορότερα από ότι οι νέοι εισέρχονται στην αγορά εργασίας.

Εν τω μεταξύ, η καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής απαιτεί τη βιομηχανία να μεταμορφωθεί, ενώ το εμπόριο με απολυταρχικά καθεστώτα αποτελεί ολοένα μεγαλύτερο κίνδυνο στη νέα γεωπολιτική εποχή, αναφέρει το δημοσίευμα.

Δειτε Επισης

Νίκη Ξενοφώντος: Παραμένει και θα συνεχίσει να είναι ελκυστική δικαιοδοσία για trusts η Κύπρος-Η αυξανόμενη ζήτηση
Υπερβολές από μέρους των συντεχνιών...«Λυπηρή η πρόθεση να πάρουν μέτρα εναντίον ξενοδοχειακών επιχειρήσεων»
Η μέση διάρκεια του εργασιακού βίου στην Κύπρο και στην υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση
Στο τεύχος Ιουλίου του περιοδικού GOLD: Τα 13α Invest Cyprus International Investment Awards
Γιάννης Μουρουζίδης: Οι κρίσιμες δεξιότητες για τις επιχειρήσεις και το σύγχρονο και ευέλικτο σύστημα κατάρτισης της ΑνΑΔ
Ανεύθυνος συνδικαλισμός χωρίς αναστολές παίζει κορώνα-γράμματα τον τουρισμό και την οικονομία
Εβδομαδιαία βάση κέρδη 0,9% στο ΧΑΚ
Εξαγόρασε το 100% της Stoiximan και ενισχύει περαιτέρω την ηγετική του θέση σε Ελλάδα και Κύπρο ο ΟΠΑΠ
Επαναλειτουργεί το σύστημα Tax For All στις 21 Ιουλίου...Οι νέες προθεσμίες από το Τμήμα Φορολογίας
27 κατ’ εξαίρεση πολιτογραφήσεις επί θητείας Κ. Πετρίδη ως υπουργού Εσωτερικών-Όσα κατέθεσε στο Δικαστήριο