Χρ. Ψηλογένη: Το Smart Tour αναβαθμίζει την τουριστική ταυτότητα της Κύπρου
InBusinessNews 13:42 - 13 Οκτωβρίου 2023
Για το Smart Tour, ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα με προϋπολογισμό 1.600.000 ευρώ, στο οποίο συμμετέχει η Κύπρος, αναλαμβάνοντας από το 2021 μια σειρά από σημαντικές δράσεις με στόχο την αναβάθμιση της τουριστικής μας ταυτότητας και του τουριστικού μας προϊόντος, μιλά σε συνέντευξή της στο InBusinessNews η γενική διευθύντρια του Συνδέσμου Τουριστικών Επιχειρήσεων Κύπρου(ΣΤΕΚ), Χρυσαίμιλη Ψηλογένη.
Όπως εξηγεί η κ. Ψηλογένη, το πρόγραμμα περιλαμβάνει μια σειρά από πολύ σημαντικές δράσεις μέσα από τις οποίες η Κύπρος έχει ήδη επωφεληθεί, όπως
μέσα από καινοτόμες μεθοδολογίες, την ανάπτυξη πρότυπων στρατηγικών αξιοποίησης της ψηφιακής τεχνολογίας για την προβολή της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της, αλλά και τη βελτίωση της τουριστικής ελκυστικότητάς της.
Σύμφωνα με την γενική διευθύντρια του ΣΤΕΚ, ιδιαίτερα σημαντική είναι επίσης η ανταλλαγή τεχνογνωσίας στην αξιοποίηση καινοτόμων προσεγγίσεων και σύγχρονων μέσων πληροφορικής και επικοινωνίας, η ανάπτυξη δεσμών συνεργασίας για επίλυση κοινών προβλημάτων, όπως και η ευκαιρία που δίνεται για τουριστική αξιοποίηση της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς με τη βοήθεια σύγχρονων μέσων.
«Όλα αυτά», τονίζει, «ήδη συμβάλλουν σημαντικά στην επίτευξη του στόχου μας που δεν είναι άλλος από την αναβάθμιση της τουριστικής μας ταυτότητας και του τουριστικού μας προϊόντος, καθιστώντας τα περισσότερο ελκυστικά και ανταγωνιστικά, ώστε να
μπορέσουμε να προσελκύσουμε περισσότερους επισκέπτες, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα τα ψηφιακά πλεονεκτήματα αλλά και τα πλεονεκτήματα που έχουμε ως προορισμός».
Τι είναι η Πράξη Smart Tour και με ποιο τρόπο συμβάλλει στην αναβάθμιση της τουριστικής μας ταυτότητας;
Αρχικά να αναφέρω ότι η Πράξη SMART TOUR είναι ενταγμένη στο Πρόγραμμα Συνεργασίας INTERREG V-A «Ελλάδα-Κύπρος 2014-2020» και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και από Εθνικούς Πόρους της Ελλάδας και της Κύπρου.
Ουσιαστικά, αντικείμενο του Προγράμματος είναι η αναβάθμιση της τουριστικής ταυτότητας και του «τουριστικού προϊόντος» των περιοχών αναφοράς μέσω της ανάδειξης των κοινών τους χαρακτηριστικών καθιστώντας τις περισσότερο ελκυστικές, αναδεικνύοντας τη δυνατότητα να προσφέρουν με «αειφόρο τρόπο» πληθώρα βιωματικών εμπειριών στον επισκέπτη σε σύντομο χρονικό διάστημα και σε μικρές αποστάσεις, υπερκεράζοντας το συνήθως προσφερόμενο τουριστικό προϊόν «ήλιος-θάλασσα», και προσθέτοντας σε αυτό σημαντικές και αξιοζήλευτες εμπειρίες που σχετίζονται με τον αρχαίο και σύγχρονο πολιτισμό, την ιστορία και τη ναυτική παράδοση.
Να σημειώσω επίσης ότι η Περιφέρεια Κρήτης αποτελεί τον Κύριο Δικαιούχο της πράξης και τον κύριο συντονιστή. Οι υπόλοιποι δικαιούχοι του προγράμματος είναι η Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής και ο ΣΤΕΚ.
Πρόσφατα πραγματοποιήθηκε με επιτυχία και το Εργαστήρι Smart Tour, στο οποίο συμμετείχε και ο Υφυπουργός Τουρισμού. Ποιος ακριβώς ήταν ο στόχος του;
Πράγματι, είχαμε τη χαρά πριν από μερικές μέρες να διοργανώσουμε στη Λάρνακα το εργαστήρι Πρωτοβουλίας και συνεργασίας, της πράξης «Νησιά – Ελκυστικοί Προορισμοί της Μεσογείου» με ακρωνύμιο SMART TOUR, μαζί με τους εταίρους μας από την Ελλάδα και την ευκαιρία για ανταλλαγή εμπειριών και τεχνογνωσίας ούτως ώστε να καταφέρουμε να παράξουμε κάτι πραγματικά χρήσιμο για τον τουρισμό των περιοχών μας.
Το εργαστήρι ήταν βασισμένο στο πρόγραμμα Διαπεριφερειακής Συνεργασίας και στόχος του ήταν η προώθηση και ανάδειξη των εναλλακτικών μορφών τουρισμού μέσα από την ανταλλαγή τουριστικής τεχνογνωσίας μεταξύ φορέων, επιστημονικής κοινότητας και επιχειρηματιών του τουριστικού κλάδου, για ανάληψη κοινών διαπεριφερειακών και διακρατικών δράσεων.
Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου, ακούστηκαν ενδιαφέρουσες απόψεις και εμπειρίες οι οποίες σίγουρα θα μας βοηθήσουν ώστε να μπορέσουμε και μέσα από το πρόγραμμα αλλά και μέσα από μελλοντικές δράσεις και συνεργασίες να αναδείξουμε και να εμπλουτίσουμε το τουριστικό μας προϊόν παράλληλα με την επέκταση της τουριστικής περιόδου, καθιστώντας τις δυο χώρες πιο ανταγωνιστικές.
Στο εργαστήρι μας έκανε την τιμή να συμμετέχει και ο Υφυπουργός Τουρισμού Κώστας Κουμής, ο οποίος έδωσε συγχαρητήρια στον ΣΤΕΚ για την πρωτοβουλία του τονίζοντας και ο ίδιος αυτό το οποίο πιστεύουμε και εμείς, ότι «η διασυνοριακή συνεργασία, με φορείς που εδρεύουν σε άλλες χώρες είναι πάντοτε ωφέλιμη για τον κυπριακό τουρισμό.
Πότε ολοκληρώνεται το πρόγραμμα και ποιες είναι οι προϋποθέσεις υλοποίησής του;
Η πράξη SMART-TOUR έχει ξεκινήσει την εφαρμογή της το 2021 και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τον Οκτώβριο του 2023. Ανάμεσα στα αποτελέσματα ξεχωρίζουν η ανάπτυξη Στρατηγικής προβολής, επικοινωνίας και ανάδειξης νησιωτικών τουριστικών προορισμών Ελλάδας και Κύπρου στην ψηφιακή εποχή, η εξειδίκευση στην ανάδειξη και προώθηση των τουριστικών μας προϊόντων, όπως επίσης και η δημιουργία Θεματικών χαρτών, τουριστικών διαδρομών, μνημείων φυσικής-πολιτιστικής κληρονομιάς και οικοδιαδρομών.
Πολύ σημαντική θεωρούμε επίσης την ανάπτυξη Portal διαδραστικών εικονικών περιηγήσεων, την ανάπτυξη Καινοτόμων εφαρμογών προβολής IoT και εργαλείων επαυξημένης πραγματικότητας και την υλοποίηση Προγραμμάτων κατάρτισης και εκπαίδευσης τουριστικών επιχειρήσεων για την στρατηγική προώθησης του τουρισμού στην ψηφιακή εποχή.
Επιπρόσθετα, στα αποτελέσματα συγκαταλέγονται επίσης η διεξαγωγή Εργαστηρίων πρωτοβουλίας και συνεργασίας για την ανταλλαγή τεχνογνωσίας και την ανάληψη κοινών διαπεριφερειακών και διακρατικών τουριστικών δράσεων, όπως αυτό που προαναφέραμε, και η επιχειρησιακή ανάπτυξη στρατηγικής ψηφιακής προβολής και προώθησης νησιωτικών τουριστικών προορισμών, τα οποία είναι εξίσου σημαντικά.
Το Πρόγραμμα υλοποιείται μέσα από έξι Πακέτα Εργασίας, τα οποία αποτελούνται από συγκεκριμένα παραδοτέα για κάθε δικαιούχο, και καθορίζουν τις ενέργειες προς υλοποίηση με σκοπό την επιτυχή ολοκλήρωση της πράξης.
Πόσο θα λέγατε ότι έχει επωφεληθεί η Κύπρος ως δικαιούχος του εν λόγω προγράμματος, με συνολικό προϋπολογισμό 1.600.000;
Το Πρόγραμμα έχει συνολικό προϋπολογισμό €1.600.000, συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και από εθνικούς πόρους της Ελλάδας και της Κύπρου και όπως έχω αναφέρει περιλαμβάνει μια σειρά από πολύ σημαντικές δράσεις μέσα από τις οποίες η χώρα μας σαφώς και έχει ήδη επωφεληθεί.
Για παράδειγμα, επωφελούμαστε μέσα από καινοτόμες μεθοδολογίες, την ανάπτυξη πρότυπων στρατηγικών αξιοποίησης της ψηφιακής τεχνολογίας για την προβολή της φυσικής και πολιτιστικής μας κληρονομιάς αλλά και τη βελτίωση της τουριστικής ελκυστικότητας της Κύπρου.
Ιδιαίτερα σημαντική είναι επίσης η ανταλλαγή τεχνογνωσίας στην αξιοποίηση καινοτόμων προσεγγίσεων και σύγχρονων μέσων πληροφορικής και επικοινωνίας, η ανάπτυξη δεσμών συνεργασίας για επίλυση κοινών προβλημάτων όπως επίσης και η ευκαιρία που μας δίνεται για τουριστική αξιοποίηση της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς με τη βοήθεια σύγχρονων Μέσων.
Όλα αυτά ήδη συμβάλλουν σημαντικά στην επίτευξη του στόχου μας που δεν είναι άλλος από την αναβάθμιση της τουριστικής μας ταυτότητας και του τουριστικού μας προϊόντος, καθιστώντας τα περισσότερο ελκυστικά και ανταγωνιστικά, ώστε να μπορέσουμε να προσελκύσουμε περισσότερους επισκέπτες, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα τα ψηφιακά πλεονεκτήματα, αλλά και τα πλεονεκτήματα που έχουμε ως προορισμός.