Ξεκρέμαστες από την έλλειψη προσωπικού οι επιχειρήσεις-Κραυγή απόγνωσης λιανεμπόρων

Τον μεγαλύτερο βραχνά, τόσο του λιανικού εμπορίου όσο και των υπόλοιπων κλάδων της οικονομίας, αποτελεί η έλλειψη εργατικού δυναμικού, πρόβλημα το οποίο επιδεινώνεται, προκαλώντας αλυσιδωτές επιπτώσεις στις επιχειρήσεις, αλλά και στην κυπριακή οικονομία.

Την κραυγή απόγνωσης από τους λιανέμπορους μεταφέρει μέσω του InBusinessNews ο γενικός γραμματέας του ΠΑΣΥΛΕ Μάριος Αντωνίου, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν υπάρχει άλλη λύση από την αδειοδότηση της απασχόλησης ξένου προσωπικού για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών.

Το πρόσφατο διάταγμα του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Γιάννη Παναγιώτου δίνει πρόσβαση των αιτητών ασύλου στην αγορά εργασίας εννέα μήνες από την ημερομηνία κατάθεσης της αίτησής τους για παραχώρηση διεθνούς προστασίας.

Ουσιαστικά, αποτελεί την αντίστροφη μέτρηση για ενδεχόμενη απέλαση, σε περίπτωση που οι αιτητές δεν εξασφαλίσουν το καθεστώς πολιτικού πρόσφυγα για παραμονή και απασχόλησή τους στην κυπριακή αγορά. Βέβαια, στο διάταγμα διευκρινίζεται ότι σε ό,τι αφορά τα συμβόλαια απασχόλησης των αιτητών ασύλου που βρίσκονται σε ισχύ κατά την έναρξη ισχύος του διατάγματος εξακολουθούν να ισχύουν.

Κατά χιλιάδες απασχολούνται οι αιτητές ασύλου
Ξεκαθαρίζοντας ότι οι λιανέμποροι δεν αντιτίθενται στην κυβερνητική πολιτική για ταχεία εξέταση των αιτήσεων, εντούτοις ο γ.γ. του ΠΑΣΥΛΕ εξηγεί ότι επί του παρόντος οι αιτητές ασύλου εργοδοτούνται κατά χιλιάδες σε διάφορους τομείς οικονομικής δραστηριότητας, όπως κατασκευές, εστίαση, ξενοδοχεία και λιανεμπόριο.

«Η σοβαρή έλλειψη προσωπικού δημιουργεί τεράστια προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία των επιχειρήσεων και ταυτόχρονα το μεγαλύτερο εμπόδιο στην ανάπτυξή τους με όλες τις συνεπακόλουθες αλυσιδωτές επιπτώσεις στην οικονομία», υπογραμμίζει σχετικά, διευκρινίζοντας ότι η ζήτηση για εργατικό δυναμικό δεν μπορεί να ικανοποιηθεί από την προσφορά, λόγω της έλλειψης εγχώριου ή κοινοτικού προσωπικού και των συνθηκών πλήρους απασχόλησης που επικρατούν».

«Δεν είναι φτηνό εργατικό δυναμικό»
Τονίζοντας την ανάγκη για εξεύρεση ξένου προσωπικού και απαντώντας στις επικρίσεις για φτηνό εργατικό δυναμικό, ο Μάριος Αντωνίου εξηγεί: «Μόνο για φτηνό εργατικό δυναμικό δεν πρόκειται, καθώς οι επιχειρήσεις που θα εργοδοτήσουν τους εν λόγω εργαζόμενους θα επωμιστούν έξοδα, όπως εξεύρεση κατοικίας, αεροπορικά εισιτήρια, ατζέντηδες (γραφεία εξευρέσεως εργασίας), ένταξη του ξένου προσωπικού σε συγκεκριμένα εκπαιδευτικά προγράμματα για ταχεία προσαρμογή στην κουλτούρα και νοοτροπία της Κύπρου».

Με νέα ανοίγματα και μεγάλες επεκτάσεις στον κλάδο του λιανεμπορίου να βρίσκονται στα σκαριά, αλλά και τις υφιστάμενες επιχειρήσεις να παλεύουν να κρατήσουν τους εργαζομένους, η έλλειψη εργατικού δυναμικού μόνο δεινά δημιουργεί στο επιχειρείν και στην κυπριακή οικονομία, αποτελώντας τροχοπέδη στην ανάπτυξη.

Δειτε Επισης

Hellenic Bank Mobile App: Τα πάντα από το κινητό, ακόμα και οι αιτήσεις δανείου
Επεκτείνεται δυναμικά ο όμιλος PHC...Εγκαινιάζει νέα καταστήματα Pizza Hut και KFC στην Μεσόγη
Ο περιορισμός συναλλαγών με μετρητά για ποσά άνω των 10.000 ευρώ και γιατί πρέπει να εξαιρεθεί το καζίνο
Εξήγαγε 5,4 εκατ. και εισήγαγε τέσσερα εκατ. αυτοκίνητα η Ε.Ε. το 2024-Στα €89,3 δισ. το εμπορικό πλεόνασμα
Περαιτέρω επιβράδυνση και πλησιάζει τον στόχο της ΕΚΤ για 2% ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη
Κώστας Κουμής: Τι δείχνουν τα πρώτα στοιχεία για τον τουρισμό το 2025-Ο στόχος του Υφυπουργείου Τουρισμού
Τα μερίδια αγοράς το 2024 και το ντέρμπι Τράπεζας Κύπρου και Ελληνικής για την πρωτιά στον ασφαλιστικό τομέα
Η Ειρήνη Ψάλτη στο Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας Κύπρου
Χρονιά με την σφραγίδα της αγοράς διαμερισμάτων το 2024-Ξεπέρασαν τα €2 δισ. οι πωλήσεις καινούργιων κατοικιών
Πέτρος Σολωμού: Γιατί η Primetel αποτελεί τον τεχνολογικό συνεργάτη της σύγχρονης επιχείρησης