Εκδήλωση ACEMPI: Το ηλεκτρονικό χρήμα και ο σημαντικός ρόλος του Συνδέσμου(vid)

Το παρόν, το μέλλον και οι προοπτικές του τομέα του ηλεκτρονικού χρήματος στην Κύπρο βρέθηκαν στο επίκεντρο εκδήλωσης που πραγματοποίησε την Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου 2023 στο κέντρο της Λευκωσίας, στην παρουσία του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου (ΚΤΚ) Κωνσταντίνου Ηροδότου, ο Κυπριακός Σύνδεσμος Ηλεκτρονικού Χρήματος και Ιδρυμάτων Πληρωμών (ACEMPI).

Ο ACEMPI διαδραματίζει σημαντικό ρόλο για την οικονομία, αφού προωθεί και αναπτύσσει τον τομέα του ηλεκτρονικού χρήματος στην Κύπρο, ενισχύοντας παράλληλα τη συνεργασία μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων φορέων.

Επιπλέον, στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του και της διαρκούς επαφής του με τα μέλη και τους πολίτες ευρύτερα, εξετάζει και αναλύει όλα τα θέματα που σχετίζονται με τον κλάδο και τις επιπτώσεις τους στα ιδρύματα, ατομικά και συλλογικά, επικεντρωνόμενος στην προστασία και εκπροσώπηση των δικαιωμάτων και των επαγγελματικών συμφερόντων των μελών του.

Μιλώντας στην κάμερα του INBusiness TV, o πρόεδρος του Συνδέσμου Ιωάννης Γεωργούλας ανέφερε ότι «η κύρια αποστολή του ACEMPI είναι να προφυλάσσει τα συμφέροντα των μελών του, που είναι εταιρείες αδειοδοτημένες από την Κεντρική Τράπεζα, Ηλεκτρονικά Ιδρύματα Πληρωμών, και να προωθεί τα συμφέροντά τους στην τοπική κοινωνία αλλά και διεθνώς».

Ο Μάριος Λαζάρου, Board Member, Head of Advisory της KPMG, υπέδειξε πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική θα δημιουργήσει ένα ηλεκτρονικό ευρώ που θα διακινείται μόνο ηλεκτρονικά, ώστε να συμπληρώνει, αλλά και να υποβοηθά τις εναλλακτικές παραδοσιακές μεθόδους χρηματοοικονομικών συναλλαγών. Πρόσθεσε επίσης ότι δεν αναμένεται να εξαλειφθούν οι εναλλακτικές παραδοσιακές μέθοδοι χρηματοοικονομικών συναλλαγών, αλλά σίγουρα να μειωθούν σε μεγάλο βαθμό με την εξέλιξη της τεχνολογίας.

Ο Μιχάλης Ιωαννίδης, Country Manager της Visa σημείωσε ότι οι καταναλωτές προτιμούν τις ηλεκτρονικές πληρωμές γιατί είναι ασφαλείς, αξιόπιστες, γρήγορες και προσφέρουν συνέπεια σε όλα τα κανάλια και σε όλες τις συσκευές, ενώ τόνισε ότι τους τελευταίους 12 μήνες, η Visa, παρεμπόδισε απάτες πέραν του 1,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ο Χρήστος Μακεδόνας, Partner, Digital Risk Services Leader της Grant Thornton τόνισε ότι τα EMIs κυρίως στηρίζονται στα δεδομένα των πελατών τους, επομένως, πρέπει να συμμορφώνονται με το γενικό κανονισμό προστασίας προσωπικών δεδομένων.

Σχετικά με τις ρυθμιστικές προοπτικές, ο Patrick Papsdorf, Head of Section of Payments Oversight, από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, υπογράμμισε ότι η τεχνητή νοημοσύνη και η χρήση της μπορεί πραγματικά να βοηθήσει εταιρείες ηλεκτρονικού χρήματος αλλά και άλλα ιδρύματα.

Η Χρίστια Ευαγόρου, Director, Risk, Compliance and Regulation (Fund Services) της PwC, τεκμηριώνει με παραδείγματα πως «η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την ταυτοποίηση διαφόρων προσώπων με καινοτόμες μεθόδους, όπως είναι η βιομετρική ταυτοποίηση ατόμων, μέσω σάρωσης δακτυλικών αποτυπωμάτων ή αναγνώρισης προσώπου».

Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να βοηθήσει τους οργανισμούς να αναπτύξουν προηγμένους αλγόριθμους, είτε για ανίχνευση απάτης, είτε για πρόληψη ανωμαλιών, ανέφερε ο Νεόφυτος Παναγιώτου, Commercial Manager της EBOS. Πρόσθεσε επίσης ότι η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να αυτοματοποιήσει διάφορες διαδικασίες, όπως επεξεργασία αιτήσεων για πιστοποιητικά, είτε διαχείριση κινδύνου ή διαχείριση λογαριασμών, ώστε να μειωθεί το κόστος των οργανισμών προκειμένου να γίνεται μια πιο αποτελεσματική διαχείριση των εργασιών.

Δείτε πιο κάτω τις δηλώσεις τους στην κάμερα του InBusiness TV:

Οργανωτής: Κυπριακός Σύνδεσμος Ηλεκτρονικού Χρήματος και Ιδρυμάτων Πληρωμών (ACEMPI)

Χορηγοί: eBOS, Grant Thornton Cyprus, KPMG, PWC Cyprus, VISA

Υποστηρικτές: Ecommbx, G.A.P. Vassilopoulos Group, Koronapay Europe, Profee, Revsto, Sepaga, TFI Markets, payabl.

Δειτε Επισης

Τι εκτιμούν οι αγορές... «Στοιχηματίζουν» για ακόμη πιο μεγάλες μειώσεις των επιτοκίων από ΕΚΤ οι επενδυτές
Κριστίν Λαγκάρντ: Σε επαγρύπνηση λόγω δασμών η ΕΚΤ-Ήδη βιώνουμε ένα αρνητικό σοκ στη ζήτηση
Κατέβασε εκ νέου τα επιτόκια της, αλλά δεν δεσμεύεται για την πορεία που θα ακολουθήσουν στο μέλλον η ΕΚΤ
Νέα μείωση επιτοκίου από την Τράπεζα Κύπρου με αντίκτυπο σε 12.000 δανειολήπτες-Στο 2,40% από 2,65%
Αυξήθηκαν οριακά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια τον Ιανουάριο-Στο 6,3% από 6,2% στο τέλος Δεκεμβρίου ο δείκτης
Τράπεζα Κύπρου: Απέκτησε 281.147 μετοχές στο πλαίσιο του προγράμματος επαναγοράς ιδίων μετοχών
Ελληνική Τράπεζα: Η απόλυτη εμπειρία ψηφιακής τραπεζικής εύκολα, γρήγορα και απλά
Η ΕΚΤ αποφασίζει για τα επιτόκια-Οι εκτιμήσεις και οι παράγοντες που θα σταθμιστούν
Ενεργός συμμετοχή στην Παγκόσμια Εβδομάδα Χρήματος για τον ΣΕΛΚ-Το φετινό θέμα και ο στόχος των διαφόρων δράσεων
Με ποσοστό 2,013% ανεπιτυχής η δημόσια πρόταση…. Δεν έπιασε το 50% της Demetra η Logicom