Οι σχεδιασμοί για εισαγωγή υδρογόνου στο ενεργειακό μείγμα της Κύπρου

Οι προοπτικές της Κύπρου ως βάση τεχνογνωσίας για παραγωγή, αποθήκευση και μεταφοράς Πράσινης Ενέργειας και συγκεκριμένα του υδρογόνου, απασχόλησαν ημερίδα που διοργάνωσαν το ΕΤΕΚ και το ΤΕΠΑΚ, το Σάββατο, στη Λεμεσό, με τίτλο «Cyprus Energy Vision 2030».

Εκ μέρους του Υπουργού Ενέργειας, Γιώργου Παπαναστασίου, η λειτουργός Α’ Λειτουργός, Νάσια Καλαϊκα, αναφέρθηκε στο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα για τα έτη 2021-230, το οποίο επεξεργάζεται πέντε διαστάσεις της Ενεργειακής Ένωσης και θέτει τους εθνικούς στόχους καθώς και τις πολιτικές και αναγκαία μέτρα για την επίτευξη των εθνικών ενεργειακών και κλιματικών υποχρεώσεων για το 2030.

Υπενθύμισε δε ότι, σε μια προσπάθεια ανάπτυξης Εθνικής Στρατηγικής για το υδρογόνο και την εισαγωγή του στο ενεργειακό μείγμα, το Υπουργείο Ενέργειας εξασφάλισε, τον Μάιο του 2022, τεχνική υποστήριξη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ η μελέτη που προέκυψε παρουσιάζει μια επισκόπηση των προοπτικών για την ανάπτυξη υδρογόνου στο κυπριακό ενεργειακό σύστημα, αντανακλώντας την ισχυρή υποστήριξη της Στρατηγικής Υδρογόνου της ΕΕ και την πρωτοβουλία REPowerEU,  λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες της Κύπρου.

Για τη διευκόλυνση της Πράσινης Μετάβασης της Κύπρου, συνέχισε, έχει δημιουργηθεί ένα εθνικό σύστημα διακυβέρνησης για την παρακολούθηση της προόδου και τη λήψη αποφάσεων για τα απαραίτητα μέτρα, ενώ στο πλαίσιο αυτό, λειτουργεί τεχνική επιτροπή, της οποίας προεδρεύει η Υπηρεσία Ενέργειας του Υπουργείου, η οποία έχει επιφορτιστεί με τον καθορισμό μέτρων για την προώθηση της χρήσης υδρογόνου στην Κύπρο.

Η κ. Καλαϊκα εξέφρασε τη βεβαιότητα της πως, μόλις διαμορφωθούν τα απαραίτητα δεδομένα, το Υπουργείο θα βρίσκεται σε θέση να προχωρήσει το γρηγορότερο στους σχεδιασμούς για εισαγωγή υδρογόνου στο ενεργειακό μείγμα της χώρας.

Τέλος, υπέδειξε ότι ήδη βρίσκονται υπό αξιολόγηση αρκετές προτάσεις εταιρειών για πιλοτικά έργα παραγωγής υδρογόνου από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειες και ιδιαίτερα ηλιακής ενέργειας.

Χαιρετισμό απηύθυνε, μεταξύ άλλων, η Υφυπουργός Ναυτιλίας, Μαρίνα Χατζημανώλη, η οποία ανέφερε ότι «η σταθερή δέσμευσή μας στη βιώσιμη ανάπτυξη μας οδήγησε να χαράξουμε μια τολμηρή πορεία, που όχι μόνο ανοίγει το δρόμο για μια πιο πράσινη ναυτιλιακή βιομηχανία, αλλά στοχεύει επίσης να τοποθετήσει την Κύπρο ως κόμβο γνώσης για την παραγωγή, αποθήκευση και μεταφορά πράσινων καυσίμων και ιδιαίτερα υδρογόνου».

Σημείωσε πως, το προνόμιο που φέρνει η μεγάλη ναυτική κληρονομιά και η συνεισφορά της ναυτιλιακής βιομηχανίας στην οικονομία του τόπου,  συνεπάγεται μια ακόμη μεγαλύτερη ευθύνη, αφού πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι θαλάσσιες δραστηριότητές μας ευθυγραμμίζονται με ένα βιώσιμο μοντέλο μεταφορών.

«Η επείγουσα ανάγκη αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής και οι εκτεταμένες επιπτώσεις της στον πλανήτη μας δεν μπορούν να υπερεκτιμηθούν», είπε η κ.Χατζημανώλη, προσθέτοντας ότι «η ναυτιλιακή βιομηχανία ευθύνεται για λιγότερο από το 3% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, ωστόσο η συμβολή της παίζει καθοριστικό ρόλο στον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής, με τον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό να στοχεύει να μειώσει τις εκπομπές της ναυτιλίας κατά 40% έως το 2030 και να φτάσει σε μηδενικές εκπομπές έως το 2050».

Ο φιλόδοξος στόχος για την Πράσινη Μετάβαση, συνέχισε, περιλαμβάνει καινοτόμες τεχνολογίες, ρυθμιστικές μεταρρυθμίσεις και σταθερή δέσμευση για τα ανανεώσιμα καύσιμα πλοίων, με το υδρογόνο να πρωταγωνιστεί, καθώς θεωρείται πολλά υποσχόμενο για την ναυτιλιακή βιομηχανία και μια από τις μελλοντικές επιλογές για καύσιμο στα πλοία.

Το όραμα μας εκτίνεται πέρα από την χρήση υδρογόνου στα υπό κυπριακής σημαία πλοία, είπε η Υφυπουργός, σημειώνοντας ότι στόχος  είναι να μετατραπεί η Κύπρος σε έναν παγκόσμιο πρωταγωνιστή στην παραγωγή, αποθήκευση και μεταφορά πράσινων καυσίμων.

Χαιρετισμό απηύθυναν επίσης εκπρόσωπος της ΡΑΕΚ και του ΕΤΕΚ καθώς και ο Δήμαρχος Λεμεσού Νίκος Νικολαΐδης, ενώ ακολούθησαν παρουσιάσεις για θέματα παραγωγής και αποθήκευσης υδρογόνου.

Δειτε Επισης

Γιώργος Παπαναστασίου: Θα πρέπει να οικοδομηθεί μια σχέση εμπιστοσύνης με την Chevron
Ο οδικός χάρτης της ΕΥΚ για ένα υπεράκτιο ενεργειακό οικοσύστημα στην Κύπρο
Πυρά ΣΑΗ κατά Κ.Δ.-«Ενεργεί κατά της ανταγωνιστικής αγοράς ηλεκτρισμού και του ιδιωτικού τομέα»
ΡΑΕΚ: Περίπου 8% το μερίδιο των ανεξάρτητων παραγωγών και προμηθευτών στην αγορά ηλεκτρισμού
Αινιγματικός ο επικεφαλής της Chevron για την Κύπρο-Σφίγγα για το «Αφροδίτη», μίλησε για συνέργειες
Γιώργος Παπαναστασίου: Παράλληλες διαβουλεύσεις και θετικότητα με Chevron για το «Αφροδίτη»
Αναζητεί win-win λύση για το «Αφροδίτη» η Chevron-Παράταση μέχρι 1η Δεκεμβρίου
Γιώργος Παπαναστασίου: Στόχος η ενεργειακή αυτονομία της Κύπρου-Η στρατηγική της Κυβέρνησης
Αισιοδοξία για σχέδιο κοινής αποδοχής με Chevron για το «Αφροδίτη»-Προχωρά με τον «Κρόνο 2» η ENI
Νίκος Χριστοδουλίδης: Πιο κοντά στη δημιουργία του αγωγού EastMed με τις ανακαλύψεις της Eni