Powered by

Ιταλία: Στοχεύει σε περίπου 21 δισ. μέσω πώλησης κρατικών περιουσιακών στοιχείων

Η Ιταλία στοχεύει να συγκεντρώσει τουλάχιστον 1% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) ή περίπου 21 δισεκατομμύρια ευρώ, μέσω πώλησης κρατικών περιουσιακών στοιχείων, μεταξύ 2024 και 2026, αναφέρει το ιταλικό Υπουργείο Οικονομικών σε οικονομικό και δημοσιονομικό έγγραφο (DEF) που δημοσιεύθηκε το Σάββατο.

Το σχέδιο αποτελεί μέρος των προσπαθειών της Ιταλίδας Πρωθυπουργού Τζόρτζιας Μελόνι να διατηρήσει υπό έλεγχο το δεύτερο μεγαλύτερο δημόσιο χρέος της Ευρωζώνης, ως ποσοστό του ΑΕΠ, την στιγμή που οι επενδυτές παρακολουθούν πολύ στενά τα προβληματικά δημόσια οικονομικά της Ρώμης.

Ο δείκτης χρέους της Ιταλίας προς ΑΕΠ αναμένεται να μειωθεί στο 139,6% το 2026, από 140,2% φέτος.

Στους νέους στόχους περιλαμβάνονται τα έσοδα από τις πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων που αναμένονται τα επόμενα τρία χρόνια, σύμφωνα με το DEF, το οποίος με αυτό τον τρόπο καταδεικνύει ότι χωρίς τα σχέδια πώλησης περιουσιακών στοιχείων το ύψους του χρέους πιθανότατα θα αυξανόταν.

Ο Υπουργός Οικονομίας Τζανκάρλο Τζορτζέτι δήλωσε στο έγγραφο ότι οι πωλήσεις μεριδίου μετοχών θα αφορούν εταιρείες που υπόκεινται σε δεσμεύσεις ιδιωτικοποίησης οι οποίες έχουν ήδη συμφωνηθεί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Πρόκειται για μια αναφορά στην τράπεζα Monte dei Paschi di Siena (MPS), η οποία διασώθηκε το 2017 με κόστος 5,4 δισ. ευρώ για τους φορολογούμενους.

Το Υπουργείο Οικονομικών της Ιταλίας αναμένεται να προσλάβει συμβούλους για τη διαδικασία επανιδιωτικοποίηση της τράπεζας, δήλωσαν τραπεζίτες, αν και ο Ιταλός Υπουργός περιόρισε πρόσφατα με δηλώσεις του την προοπτική γρήγορης δράσης λέγοντας ότι η Κυβέρνηση δεν έχει επείγουσα ανάγκη για κεφάλαια.

Η Ιταλία θα πουλήσει επίσης μετοχές σε εταιρείες στις οποίες η συμμετοχή του Υπουργείου Οικονομικών "υπερβαίνει το αναγκαίο ποσοστό για τη διατήρηση της κατάλληλης συνοχής και της ενότητας της στρατηγικής κατεύθυνσης", πρόσθεσε ο κ. Τζορτζέτι, χωρίς να παράσχει περαιτέρω λεπτομέρειες.

Ωστόσο, η Κυβέρνηση της Ιταλίας έχει στο μητρώο της ιστορικό χαμένων στόχων ιδιωτικοποιήσεων που χρονολογείται πριν από την πανδημία COVID-19, η οποία πυροδότησε μια μακρά περίοδο επεκτατικής δημοσιονομικής πολιτικής που δεν έχει ακόμη τερματιστεί.

Το 2018, ο τότε Πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε υποσχέθηκε να συγκεντρώσει περίπου 18 δισ. ευρώ από πωλήσεις κρατικών περιουσιακών στοιχείων μέχρι το τέλος του επόμενου έτους για να συμβάλει στη μείωση του χρέους και να καθησυχάσει τους επενδυτές, αλλά το σχέδιο δεν είχε αποτέλεσμα.

Δειτε Επισης

Στο 100% του ΑΕΠ το βρετανικό δημόσιο χρέος-Για πρώτη φορά από τη δεκαετία ‘60
Bundesbank: Προειδοποιεί για συρρίκνωση της γερμανικής οικονομίας το τρέχον τρίμηνο
Brexit: Ο «έντονος και συνεχιζόμενος αποπνικτικός αντίκτυπος» στη βρετανική οικονομία
Σταθερά στο 50% τα επιτόκια στη Τουρκία-Για έκτο συνεχόμενο μήνα
Αμετάβλητο στο 5% το επιτόκιο της Τράπεζας της Αγγλίας-Πάνω από το στόχο του 2% ο πληθωρισμός
Πτώση των πωλήσεων ηλεκτρικών οχημάτων στη Γερμανία-Σκιά στην ευρωπαϊκή αγορά αυτοκινήτου
Πάουελ: Αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα μετά τη μεγάλη περικοπή επιτοκίων
Απειλή για shutdown στις ΗΠΑ-Η Βουλή δεν παρατείνει τον προϋπολογισμό για έξι μήνες
Fed: Μείωσε τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης μετά από τέσσερα χρόνια
Η Tupperware ξεκίνησε διαδικασία πτώχευσης-Εδώ και χρόνια η οικονομική κατάσταση της επιχείρησης είχε επηρεαστεί