Δεσμεύσεις δισεκατομμυρίων σε Ρώσους λόγω κυρώσεων

Τις ενέργειες στις οποίες έχει προβεί μέχρι σήμερα η Κύπρος στο πλαίσιο υλοποίησης των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, προσδιόρισε με σαφήνεια ο υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης, απαντώντας στους ισχυρισμούς που προβλήθηκαν από το αμερικανικό δίκτυο CBS και την εκπομπή «60 λεπτά».

Διαβάστε ακόμη: 

Σύμφωνα με τον κ. Πετρίδη, όσον αφορά τις κυρώσεις, μέχρι σήμερα έχουν γίνει:

  • Δεσμεύσεις ποσών από τα πιστωτικά ιδρύματα της τάξης των €105 εκ.
  • Δεσμεύσεις ποσών από επενδυτικές εταιρείες εγγεγραμμένες στην Κύπρο της τάξης των €720 εκ.
  • Δεσμεύσεις άλλων €719 εκ. κεφαλαίων που τηρούνται από παρόχους Διοικητικών Υπηρεσιών που εποπτεύονται από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς της Κύπρου.
  • Κατά τη διενέργεια οποιασδήποτε πράξης μεταβίβασης ή αγοραπωλησίας διεξάγονται έλεγχοι και δεσμεύσεις περιουσιών από το Τμήμα Κτηματολογίου και Χωρομετρίας για οντότητες που βρίσκονται υπό το καθεστώς των κυρώσεων .
  • Κατά τη διάρκεια πράξεων μεταβίβασης/αλλαγής της μετοχικής σύνθεσης/πώλησης κοκ Κυπριακών Εταιριών που συνδέονται με πρόσωπα υπό το καθεστώς Κυρώσεων πραγματοποιούνται έλεγχοι από τον Έφορο Εταιριών και πραγματοποιούνται δεσμεύσεις υπό την έννοια της απαγόρευσης της διενέργειας της πράξης.
  • Το Τμήμα Εφόρου Εταιριών έχει  εντοπίσει αρκετά μεγάλο αριθμό εταιριών στο σύστημα του, οι οποίες συνδέονται με κυρώσεις που αφορούν Ρώσους υπηκόους είτε διορισμένους σαν Αξιωματούχους (Διευθυντές και Γραμματείς) είτε σαν Μέτοχοι ή ακόμα σαν Πραγματικοί Δικαιούχοι.
  • Μέχρι σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο έγκρινε την έναρξη της διαδικασίας αποστέρησης της κυπριακής υπηκοότητας από 63 πρόσωπα και 96 εξαρτώμενα τους σύνολο 159 πρόσωπα. Από αυτούς 10 πρόσωπα βρίσκονται υπό το καθεστώς των κυρώσεων με 31 εξαρτώμενα. 

Ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε πως οι Κυπριακές Αρχές, βρίσκονται σε συνεχή επαφή με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις αρμόδιες Ευρωπαϊκές Αρχές, αλλά και αρμόδιες Αρχές άλλων Κρατών μελών, στις οποίες παρέχουν τα στοιχεία, λογοδοτούν, αλλά και συντονίζονται για την ομοιόμορφη επιβολή των κυρώσεων. Αυτό, όπως σημείωσε, αποτελεί υποχρέωση της Κυπριακής Δημοκρατίας ως Κράτος Μέλος της Ε.Ε.

Όσον αφορά τις επισχέσεις επισήμανε ότι οι κυρώσεις της Ε.Ε. δεν περιλαμβάνουν επισχέσεις αλλά παγοποίηση περιουσιακών στοιχείων. Όπως εξήγησε, η θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις σχετικές επιτροπές για τις κυρώσεις, είναι μάλιστα να αποφεύγονται οι όποιες κατασχέσεις, αφού νομικά μπορεί να οδηγήσουν σε απαιτήσεις από τους ιδιοκτήτες, ή και αποζημιώσεις. Σύμφωνα με τον Κωνσταντίνο Πετρίδη, είναι για αυτό το λόγο που η Κύπρος, όπως και οι πλείστες ευρωπαϊκές χώρες εφαρμόζουν τις Κυρώσεις της Ε.Ε. που αφορά την παγοποίηση περιουσιακών στοιχείων και όχι την κατάσχεση αυτών.

Το ίδιο ισχύει και για τη δημοσιοποίηση ονομαστικού καταλόγου που περιλαμβάνει προσωπικά δεδομένα. Αυτό, όπως κατέστησε σαφές ο υπουργός Οικονομικών, δεν είναι επιτρεπτό σύμφωνα με το κοινοτικό κεκτημένο για την προστασία των προσωπικών δεδομένων, έστω και προσώπων που είναι υπό το καθεστώς των κυρώσεων.

Δειτε Επισης

Πτώση, μετά από το τριήμερο ανοδικό σερί, παρουσίασε το ΧΑΚ
ΚΟΕ: Στο 2,6% το 2024 και στο 3,3% το 2025 ο ρυθμός ανάπτυξης
Ζημιές καταγράφει την Πέμπτη το ΧΑΚ
Ρεκόρ συμμετοχών στον Γύρο της Πάφου 2024 (video)
Παρουσίαση κοινοβουλευτικού έργου του ευρωβουλευτή του ΕΛΚ Λουκά Φουρλά
Έτσι θα λειτουργήσουν τα Κέντρα Εξυπηρέτησης του Πολίτη τη Μεγάλη Πέμπτη
Το παζλ της απασχόλησης στο Δημόσιο-Οι μόνιμοι, οι αορίστου και ορισμένου χρόνου και πόσοι οι ωρομίσθιοι
Οι νέοι κανόνες που ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για καταπολέμηση του ξεπλύματος
Επ. Θεσμών: 6+1 προτάσεις νόμου για πολλαπλές συντάξεις-όριο συνταξιοδότησης κρατικών αξιωματούχων
Σε αναμονή για κατεπείγουσα εξέταση του προϋπολογισμού του ΤΕΠΑΚ η Βουλή