Powered by

Ρωσία: Σε επίπεδο ρεκόρ το δημοσιονομικό έλλειμμα τον Δεκέμβριο

Το έλλειμμα του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού της Ρωσίας διευρύνθηκε σε ρεκόρ τον Δεκέμβριο, καθώς τα έσοδα μειώθηκαν εν μέσω περιορισμών στις εξαγωγές πετρελαίου ενώ αυξήθηκαν και οι δαπάνες για την εισβολή στην Ουκρανία, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg.

Το δημοσιονομικό έλλειμμα ανήλθε σε ρεκόρ 3,9 τρισ. ρουβλιών (56 δισ. δολαρίων) τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με υπολογισμούς του Bloomberg που βασίζονται σε προκαταρκτικά κυβερνητικά στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Τρίτη, φέρνοντας το έλλειμμα για ολόκληρο το 2022 σε περίπου 3,3 τρισ. ρούβλια, αντιστρέφοντας το πλεόνασμα στους 11 μήνες του έτους. Το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο δεν ανταποκρίθηκε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό, αναμένεται να δημοσιεύσει πιο λεπτομερή στοιχεία τις επόμενες ημέρες.

Τα προκαταρκτικά στοιχεία έδειξαν ότι οι δαπάνες για το έτος ήταν αυξημένες κατά περισσότερο από το ένα τρίτο σε σύγκριση με τις προπολεμικές προβλέψεις.

Οι εισροές από τις υψηλές τιμές για το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο και άλλες εξαγωγές βασικών εμπορευμάτων κατά το α' εξάμηνο βοήθησαν να αντισταθμιστεί η αύξηση των δαπανών, αλλά αυτή η τάση τώρα αλλάζει.

Οι τιμές του ρωσικού πετρελαίου κατέρρευσαν μετά την επιβολή ανώτατου ορίου από τη G7 με στόχο τον περιορισμό των κερδών του Κρεμλίνου. Η ρωσική κυβέρνηση έχει ήδη αρχίσει να μειώνει ή να καθυστερεί τις μη πολεμικές δαπάνες και συζητά υψηλότερους φόρους για ορισμένες μεγάλες εταιρείες για να βοηθήσει στην κάλυψη του ελλείμματος.

Παρά τις πιέσεις, η δημοσιονομική θέση της Ρωσίας παραμένει ισχυρή, χάρη στην πολυετή εφαρμογή αυστηρών πολιτικών μέχρι την εισβολή. Το έλλειμμα φέτος προβλέπεται στο 2% του ΑΕΠ, σε ανάλογο επίπεδο με το 2022. Αλλά η πρόβλεψη βασίζεται σε μια τιμή του πετρελαίου στα 70 δολάρια ανά βαρέλι, περίπου 20 δολάρια πάνω από τα επίπεδα που σημειώθηκαν τον Δεκέμβριο. 

Δειτε Επισης

Στο 100% του ΑΕΠ το βρετανικό δημόσιο χρέος-Για πρώτη φορά από τη δεκαετία ‘60
Bundesbank: Προειδοποιεί για συρρίκνωση της γερμανικής οικονομίας το τρέχον τρίμηνο
Brexit: Ο «έντονος και συνεχιζόμενος αποπνικτικός αντίκτυπος» στη βρετανική οικονομία
Σταθερά στο 50% τα επιτόκια στη Τουρκία-Για έκτο συνεχόμενο μήνα
Αμετάβλητο στο 5% το επιτόκιο της Τράπεζας της Αγγλίας-Πάνω από το στόχο του 2% ο πληθωρισμός
Πτώση των πωλήσεων ηλεκτρικών οχημάτων στη Γερμανία-Σκιά στην ευρωπαϊκή αγορά αυτοκινήτου
Πάουελ: Αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα μετά τη μεγάλη περικοπή επιτοκίων
Απειλή για shutdown στις ΗΠΑ-Η Βουλή δεν παρατείνει τον προϋπολογισμό για έξι μήνες
Fed: Μείωσε τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης μετά από τέσσερα χρόνια
Η Tupperware ξεκίνησε διαδικασία πτώχευσης-Εδώ και χρόνια η οικονομική κατάσταση της επιχείρησης είχε επηρεαστεί