Μάριος Αλεξάνδρου: Πέραν του 100% η αύξηση στη ζήτηση ΑΠΕ στην Κύπρο
06:30 - 26 Σεπτεμβρίου 2022
Στροφή στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας κάνουν για τα καλά νοικοκυριά και επιχειρήσεις στην Κύπρο, με φόντο την ενεργειακή κρίση που ταλανίζει την Ευρώπη και την ώρα που καθίσταται πλέον ξεκάθαρο πως τα ορυκτά καύσιμα δεν είναι βιώσιμα για την παραγωγή ενέργειας.
Σε ό,τι αφορά ειδικότερα την Κύπρο, βασικός λόγος για τον οποίο νοικοκυριά και επιχειρήσεις στρέφονται στις ΑΠΕ, δεν είναι άλλος από το δυσβάστακτο κόστος ενέργειας.
Ο Μάριος Αλεξάνδρου, Chief Operations Officer και συνιδρυτής της EnergyIntel Group, μιλώντας στο InBusinessNews, σκιαγράφησε την εικόνα και τις τάσεις που επικρατούν στην αγορά.
Διαβάστε ακόμα:
Radisson Beach Resort: Το opening, οι χώροι εστίασης και οι κρατήσεις
Κατασκευές: Ανάσα με τις πρώτες μειώσεις στο κόστος μετά από δύο έτη
Σύμμαχος της ψηφιακής αναβάθμισης των ΜμΕ τα σχέδια χορηγιών
Όπως εξήγησε, «το ευρύτερο οικοσύστημα της ενέργειας ξεκινάει από το εξωτερικό. Αν το δούμε αυτό και ειδικότερα στην Ευρώπη, η τάση είναι τεράστια στροφή προς ΑΠΕ (ηλιακή θερμική, φωτοβολταϊκά, συγκεντρωτικά κλπ). Άρα λοιπόν, όλος ο κόσμος κάνει μία τεράστια στροφή προς Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ). Ανάλογα με την κλιματολογική ζώνη όπου βρίσκεται εκμεταλλεύεται διαφορετικές μορφές ΑΠΕ. Για παράδειγμα, στα βόρεια κινούνται προς την αιολική. Χώρες πιο κοντά στον Ισημερινό εννοείται επενδύουν προς τον ήλιο. Σχετικά με τον ήλιο υπάρχει τεράστια ζήτηση σε φωτοβολταϊκή και θερμική ενέργεια».
Οι πρόσφατες γεωπολιτικές εξελίξεις και τα όσα διαδραματίζονται γύρω από τον τομέα της ενέργειας, ασκούν πίεση και στους παραγωγούς προϊόντων ΑΠΕ, οι οποίοι… τρέχουν και δεν προλαμβαίνουν.
«Ενδεικτικά ένα εργοστάσιο, με το οποίο συνεργαζόμαστε αρκετά χρόνια τώρα και απασχολείται με τον τομέα των ηλιακών θερμικών, τους τελευταίους μήνες δεν προλαβαίνει να παράξει. Κι αυτό δείχνει ότι οι λαοί της Ευρώπης έχουν αντιληφθεί ότι πλέον δεν πρέπει να εξαρτόνται από τα ορυκτά καύσιμα», εξηγεί ο κ. Αλεξάνδρου.
Ο λόγος αύξησης ζήτησης στην Κύπρο
Από τα όσα εξελίσσονται, αν και απέχει από το επίκεντρο των ενεργειακών, έχει επηρεαστεί και η χώρα μας. Ο κ. Αλεξάνδρου ανέφερε ότι υπάρχει αύξηση στη ζήτηση και στην Κύπρο, αλλά για διαφορετικό λόγο από ό,τι στην Ευρώπη, όπου προσπαθούν να απεξαρτητοποιηθούν από τα ορυκτά καύσιμα.
«Υπάρχει επίδραση και στην Κύπρο. Σε επίπεδο οικίας είναι περισσότερο από 100% η αύξηση στη ζήτηση σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Η τάση είναι ίδια, με τους ίδιους ρυθμούς, όπως και την Ευρώπη, αλλά η αιτία που ωθεί τους Κύπριους καταναλωτές είναι το κόστος της ενέργειας», ανέφερε, για να προσθέσει: «Για παράδειγμα, ο ηλεκτρισμός στην Κύπρο είναι περίπου στα 38 σεντ την κιλοβατώρα. Στην Ευρώπη τα πράγματα δεν παρουσιάζουν τόσο μεγάλη αύξηση στο κόστος. Εμείς, ο λόγος που έχουμε τόσο αύξηση στο κόστος είναι όσα πληρώνουμε για το δικαίωμα αγοράς ρύπων».
Ο κ. Αλεξάνδρου εξήγησε σχετικά πως μία χώρα όπως η Γερμανία, όπου το 40% της παραγωγής ενέργειας βασίζεται σε ορυκτά καύσιμα, η επίδραση στο κόστος των καταναλωτών δεν είναι το ίδιο, όπως για την Κύπρο που βασίζεται πάνω από 80% σε ορυκτά καύσιμα.
Αύξηση καταγράφεται και στη ζήτηση από πλευράς των επιχειρήσεων, η οποία κατά αναλογία με τα νοικοκυριά είναι πιο υψηλή και αποτυπώνει επίσης σημαντική στροφή σε ΑΠΕ.
Το λιθαράκι τους για την στροφή αυτή έχουν βάλει και τα σχέδια επιχορηγήσεων του Υπουργείου Ενέργειας, ωστόσο, ο κ. Αλεξάνδρου υπογραμμίζει πώς «έχουν συμβάλλει και έχουν σπρώξει, αλλά είναι το κόστος ενέργειας που αύξησε τη ζήτηση. Η χορηγία είναι μία σταγόνα, αλλά βοηθάει».
Να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις
Ο τομέας που δραστηριοποιείται η EnergyIntel Group, αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις σε πολλά επίπεδα. «Αρχικά είναι το πρόβλημα της εξεύρεσης προϊόντων το οποίο είναι το μεγαλύτερο και μείζων θέμα. Τονίζω ότι δεν είναι η τιμή τους που έχει αυξηθεί, αλλά η ζήτησή τους. Πέραν από αυτό, υπάρχει πρόβλημα και στην εξεύρεση εξειδικευμένου προσωπικού στο τεχνικό κομμάτι. Το υφιστάμενο δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες», τόνισε.
Η EnergyIntel Group πάντως βλέπει πως η κυπριακή αγορά έχει όλα τα φόντα να γίνει αρκετά ανταγωνιστική στο κομμάτι της ενέργειας, φτάνει να αντιμετωπιστούν οι χρόνιες προκλήσεις.
«Η κυπριακή αγορά για το δικό μας φακό μπορεί να κάνει θαύματα και μπορεί να γίνει πολύ ανταγωνιστική, ειδικά με τις τεχνολογικές λύσεις που υπάρχουν», υπογραμμίζει ο κ. Αλεξάνδρου, και συμπληρώνει πως «το μόνο πρόβλημα που έχουμε ως χώρα, και το οποίο θα ξεπεραστεί λόγω ανάγκης, είναι ή έλλειψη αποφάσεων και ο τρόπος των διαδικασιών που είναι απίστευτα αργός.
Αυτές οι προκλήσεις θέλοντας και μη θα αλλάξουν. Χρειάζονται πολιτικές αποφάσεις και να ξεπεραστούν οι καθυστερήσεις από τον κρατικό μηχανισμό».