Κυριάκος Κόκκινος: Χώρα ψηφιακά ενεργή η Κύπρος

Το ταξίδι του ψηφιακού μετασχηματισμού της Κύπρου έχει ξεκινήσει και τα αποτελέσματα τα βιώνει κάθε επιχείρηση και κάθε πολίτης, τονίζει ο Υφυπουργός Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, Κυριάκος Κόκκινος.

Σε συνέντευξή του στο InBusinessNews, o κ. Κόκκινος υπογραμμίζει πως ζητούμενο αποτελεί όπως ο ψηφιακός μετασχηματισμός συνδυάζεται με την ποιότητα της ζωής των πολιτών, κάτι που, όπως σημειώνει, από το Υφυπουργείο του έχει τεθεί ως βασικό κριτήριο της όλης προσπάθειας.  

Διαβάστε ακόμα: 

The Tree: Πώς προχωρά η υλοποίηση του νέου ξενοδοχείου των Πλατρών

Π. Καραγιάννης: Η γιαγιά, η ιατρική και τα δύσκολα φοιτητικά χρόνια

Ο Κυριάκος Κόκκινος αναφέρεται στις σημαντικές συμφωνίες που έχουν συναφθεί το τελευταίο διάστημα, όπως για παράδειγμα εκείνη με την Amazon Web Services, δίνοντας ταυτόχρονα στο γενικότερο πλαίσιό του, το στίγμα πορείας που ακολουθεί η Κύπρος στο ταξίδι του ψηφιακού της μετασχηματισμού.

Πού θα λέγατε ότι βρίσκεται αυτή την στιγμή που μιλάμε ο ψηφιακός μετασχηματισμός της Κύπρου;

Η Κύπρος έχει κάνει τεράστια βήματα τα τελευταία δύο χρόνια, και με αντικειμενικά κριτήρια, αυτό τεκμηριώνεται από την πρόσφατη έκθεση της Ε.Ε., για τον δείκτη DESI, όπου η Κύπρος βρίσκεται στην 20η θέση. Αυτό που πρέπει να δούμε όμως είναι από πού ξεκινήσαμε, αφού παραδοσιακά βρισκόμασταν στις θέσεις 24, 25, 26. Σε δύο χρόνια ανεβήκαμε τέσσερα σκαλιά. Η προοπτική είναι του χρόνου να ανεβούμε ακόμη 2-3 σκαλιά.

Διαβάστε εδώ: Σταθερή άνοδος της Κύπρου στον ευρωπαίκό δείκτη DESI

Εκτός από τους δείκτες, και δεδομένου ότι το Υφυπουργείο ξεκίνησε λίγο πριν από την πανδημία, έχουμε δουλέψει πάνω σε τρεις άξονες τα τελευταία χρόνια. 

Ο ένας άξονας αφορούσε δράσεις για να μπορέσουμε να διαχειριστούμε την πανδημία. Η πύλη εμβολιασμού, τα ψηφιακά πιστοποιητικά εμβολιασμού, τα συστήματα καταγραφής κ.α. Ταυτόχρονα, δώσαμε λύσεις που θα διευκόλυναν τη ζωή των πολιτών εν μέσω πανδημίας, όπως είναι η εγγραφή των παιδιών στα σχολεία, των νεοσυλλέκτων, κλπ. Όλα αυτά έχουν μείνει. Άρα, ο ένας ο άξονας ήταν οι λύσεις που μας βοήθησαν στην ποιότητα ζωής.

Τα μεγάλα έργα ήταν ο δεύτερος άξονας. Όπως για παράδειγμα το Κτηματολόγιο, η Πολεοδομία κλπ. Υπάρχει μία κατευθυντήρια γραμμή, ύψους σχεδόν μισού δισ. ευρώ για τέτοια έργα διαχείρισης που αφορούν τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό, μέχρι το 2026. Άρα, μιλάμε για μεγάλα έργα που έχουν να κάνουν με τον μετασχηματισμό κράτους.

Ο τρίτος άξονας αφορά στις καθημερινές ανάγκες των πολιτών που υπάρχουν σήμερα. Μπορεί να είναι εύκολο να χρησιμοποιηθεί η τεχνολογία, αλλά πρέπει να διευκολύνει και τις ζωές των πολιτών. Έχουμε δημιουργήσει μία ομάδα-την Digital Services Factory-που ασχολείται με αυτό το θέμα. Πρόκειται για ζητήματα με μεγάλο αντίκτυπο στη ζωή των πολιτών, όπως είναι για παράδειγμα οι αιτήσεις για επιδόματα. Όλα έχουν ψηφιοποιηθεί με εξαίρεση δύο-τρία, που θα ψηφιοποιηθούν μέχρι τον Σεπτέμβριο. 

Όλα γίνονται κάτω από μια νέα δομή, την πιο σύγχρονη στην Ευρώπη, που βασίζεται στο μοντέλο που έχει το Ηνωμένο Βασίλειο. Υπάρχουν βεβαίως και άλλα, όμως αφορούν το κομμάτι των υποδομών. Είναι απαραίτητα να γίνουν, αλλά δεν παίρνει άμεσα αξία ο πολίτης από αυτά.

Και για τα υπόλοιπα, όπως σε Έρευνα και Καινοτομία, είμαστε πολύ κοντά στο να καταταχθεί η Κύπρος ως strong innovators. Είναι επίσης και οι τηλεπικοινωνίες. Όλοι έχουμε αντιληφθεί ότι έχουμε πολύ καλύτερο διαδίκτυο και από το πιο φθηνό. Σήμερα, όσον αφορά την συνδεσιμότητα, από τη θέση 20 είμαστε στη θέση 12 και πιστεύω ότι θα πάμε ακόμη καλύτερα. 

Πρόσφατα υπογράφηκαν από το Υφυπουργείο σας πολλές συμφωνίες, με πιο πρόσφατη την προσχώρηση της Κύπρου στον Διεθνή Οργανισμό Ψηφιακής Συνεργασίας. Πείτε μας για αυτές τις κινήσεις...

Σχετικά με τις συνεργασίες, αυτό που θέλω να πω είναι ότι η Κύπρος είναι μία μικρή χώρα και θέλουμε να είμαστε ένας περιφερειακός παίκτης. Πρέπει να τον παίξουμε σοβαρά αυτό τον ρόλο. Γι’ αυτό υπογράφουμε συμφωνίες, τόσο διακρατικές όσο και με μεγάλους οργανισμούς.

Αυτό μας βοηθά στην ανταλλαγή εμπειρογνωμοσύνης, τη συνεργασία και στο να εδραιώσουμε τον ρόλο της Κύπρου ως τεχνολογικά αναγνωρισμένο. Τόσο σε επίπεδο καινοτομίας όσο και σε επίπεδο ψηφιακού μετασχηματισμού.

Όσον αφορά την συμφωνία με την Amazon Web Services, σε ποιο στάδιο βρισκόμαστε; Υπάρχει ενδιαφέρον για παρόμοιου επιπέδου συνεργασίες;

Είμαστε σε πολύ στενή επαφή με την Amazon Web Services. Έχουμε στενή συνεργασία σε επίπεδο τεχνογνωσίας, όπως και για τη φιλοξενία των start ups στο cloud από τον Σεπτέμβριο. Υπάρχει ενδιαφέρον απ’ άλλους οργανισμούς και το Υφυπουργείο είναι σε συνεχείς συζητήσεις.

Σχετικά με το East to Med Corridor (EMC), στο οποίο η Κύπρος συμμετέχει μέσω της Cyta, ποια είναι η σημασία του και ποια τα επόμενα βήματα;

Είναι μια πολύ σημαντική εξέλιξη, γιατί η Κύπρος είναι νησί, αλλά ταυτόχρονα η πύλη πρόσβασης από Ασία/Αφρική προς την Ευρώπη. Αυτό γίνεται, είτε μέσω δορυφόρου είτε μέσω υπόγειων καλωδίων. Η συμβατική προσέγγιση είναι τα υποβρύχια καλώδια. Η Κύπρος μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο. Ευελπιστώ ότι θα υπάρξουν και άλλα καλώδια, όπως το EMC. Ήδη έχουμε έξι καλώδια τα οποία έχουν φθάσει στο τέλος της ζωής τους. Η Κύπρος είναι ο φυσικός data keeper και o EMC έχει πολύ μεγάλη αξία.

Για το Gov.cy, μετά το Υπ. Εργασίας, ποιες οι επόμενες προσθήκες;

Το Gov.cy εμπλουτίζεται καθημερινά με νέες προσθήκες. Πρώτο δείγμα της καινοτόμου αυτής προσέγγισης, που ανακοινώθηκε πρόσφατα, υπήρξε η υπηρεσία «Βοήθημα Τοκετού» των Υπηρεσιών Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Το επόμενο διάστημα θα προστεθούν οι ψηφιακές υπηρεσίες για τα Επιδόματα Μητρότητας και Ανεργίας, καθώς και οι αιτήσεις για Θεσμοθετημένη Σύνταξη και Σύνταξη Χηρείας.

Καταληκτικά, ποιο μήνυμα θα θέλατε να στείλετε, ειδικά προς τους πολίτες;

Αυτό που θα ήθελα να τονίσω είναι πως η Κύπρος είναι μία χώρα ψηφιακά ενεργή.  Αναγνωρίζεται απ’ όλους η αναγκαιότητα του ψηφιακού μετασχηματισμού και έχει ήδη ξεκινήσει το ταξίδι του ψηφιακού μετασχηματισμού. Τα αποτελέσματα τα βιώνει κάθε επιχείρηση και κάθε πολίτης, οι δείκτες μας βάζουν σε μία τροχιά ανάπτυξης.

Αυτό που πρέπει να κρατήσουμε όμως, είναι πως ο ψηφιακός μετασχηματισμός δεν λέει πολλά, αν δεν τον συνδυάσεις με την ποιότητα ζωής των πολιτών. Αυτό είναι το κριτήριο που έχουμε θέσει.

Δειτε Επισης

Επαναπροκηρύσσεται το στεγαστικό σχέδιο για ενίσχυση νέων/νεαρών ζευγαριών-Οι αλλαγές που ανακοίνωσε ο ΥΠΕΣ
ΙδΕΚ: Διαβούλευση για πρόγραμμα €10 εκατ. για δημιουργία εγκαταστάσεων και γραμμών παραγωγής
Η επέκταση του American Medical Center στη Λεμεσό...Οι εγκαταστάσεις και οι υπηρεσίες που θα παρέχονται
Νικόλας Τρεππίδης: Σημαντική ανάπτυξη για EMIs, περαιτέρω εδραίωση της Moneygate στον τομέα
Shaul Keinan: Το Palm Beach Resort είναι κάτι περισσότερο από μια ανάπτυξη-Το όραμά μας για την Λάρνακα
Άδειασε Παναγιώτου ο Χριστοδουλίδης για τον ΑΠΟΕΛ-«Λανθασμένη η δημόσια αναφορά του»
Πλαφόν στο νερό... Λογικό περιθώριο κέρδους, να προστατεύεται ο καταναλωτής-Το αναθεωρημένο νομοσχέδιο
Κάτω από 6% το ποσοστό της CarVal στην Τράπεζα Κύπρου-Νέα πώληση μετοχών από την μεγαλομέτοχο
Σε προσφορές η ΕΤΥΦΑ για το τερματικό πιστοποίησης του «Προμηθέα», ούτε φωνή ούτε ακρόαση από Ελλάδα για GSI
Balram Chainrai: Πέραν του 35% η συμμετοχή του στο «Ρόδον»