Χαλλούμι Π.Ο.Π από Σεπτέμβριο

Τις πρώτες μέρες του Σεπτέμβρη φαίνεται να ξεκινά η παραγωγή χαλλουμιού από όλα τα τυροκομία της Κύπρου με βάση τις προδιαγραφές της Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλεσυης (Π.Ο.Π), ύστερα από συμφωνία στην οποία κατέληξαν σήμερα Υπουργείο Γεωργίας και Τυροκόμοι.

Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του στην Αργάκα ο Υπουργός Γεωργίας Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστας Καδής, σε συνάντηση που είχε το πρωί με τον το Σύνδεσμο Τυροκόμων, οριστικοποιήθηκαν οι αλλαγές τις οποίες θα εισηγηθεί ο Σύνδεσμος, οι οποίες θα σταλούν σήμερα στο Υπουργείο και θα εξεταστούν άμεσα από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

O κ. Καδής πρόσθεσε ότι η προοπτική είναι είτε σήμερα είτε αύριο, να δημοσιευτούν οι αλλαγές αυτές στην επίσημη εφημερίδα της Κυβέρνησης, ώστε όλα τα τυροκομία να μπουν στη διαδικασία παραγωγής χαλλουμιού στη βάση των προδιαγραφών Π.Ο.Π.

«Αυτή είναι η προσπάθειά μας, δεν είναι θέμα αν θα πάμε τρεις μέρες μπροστά ή τρεις μέρες πίσω. Το θέμα είναι με έναν ολοκληρωμένο και συγκροτημένο τρόπο, όλα τα τυροκομεία της Κύπρου να μπουν στη διαδικασία παραγωγής χαλλουμιού Π.Ο.Π.», ανέφερε.

Εξέφρασε παράλληλα την εκτίμηση ότι όλοι συμφωνούν με αυτό τον στόχο, όπως δείχνουν οι συναντήσεις που έχουν γίνει τις τελευταίες μέρες με τον Σύνδεσμο Τυροκόμων.

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Τυροκόμων Γιώργος Πέτρου, μιλώντας στο ΚΥΠΕ, είπε ότι υπήρξε κατάληξη σε όλα και έχουν συμπληρωθεί όλες οι αλλαγές στα 13 σημεία που είχαν θέσει από την αρχή. Εξαίρεση πρόσθεσε αποτελεί η ποσόστωση που θα ισχύει στην αναλογία του γάλακτος μετά το 2024.  

Πρόσθεσε ότι οι τιμές του γάλακτος θα αυξηθούν στη βάση της συμφωνίας πλαισίου για την παραγωγή χαλλουμιού που υπογράφηκε τον περασμένο Ιούλιο στο ΚΕΒΕ.

Το συγκεκριμένο πλαίσιο καθόριζε τις τιμές του πρόβειου γάλακτος μεταξύ €1,35 -€1,45 ανά λίτρο και του αιγινού γάλακτος, τιμές μεταξύ €0,80 -€0,90 ανά λίτρο. Όσον αφορά το αγελαδινό γάλα, αναφερόταν ότι η τιμή θα καθοριζόταν μετά από διαβούλευση μεταξύ των εμπλεκόμενων μερών, με κατώτατη αύξηση τα €0,05 ανά λίτρο.

Ο κ. Πέτρου ανέφερε ότι ολοκληρώθηκαν και κάποια θέματα που αφορούσαν τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθούν κάποια τυροκομεία για να είναι νόμιμα και αναμένονται οι πιστοποιήσεις από τον διεθνή οργανισμό Bureau Veritas.

Τέλος ο κ. Πέτρου ανέφερε ότι η προσπάθεια είναι να αρχίσει η παραγωγή του χαλλουμιού ως Π.Ο.Π από την 1η Σεπτεμβρίου ή σε κάποια ημερομηνία πολύ κοντά στην πρώτη Σεπτεμβρίου.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Μήνυμα Χριστόδουλου Πατσαλίδη στις τράπεζες για την κερδοφορία-«Να τύχει ορθής και συνετούς χρήσης»
Βάζουν όρο για να πάνε σε συνάντηση οι συντεχνίες των ξενοδοχοϋπαλλήλων-Πυρετώδεις διεργασίες και για ΑΤΑ
Costa Nopia: Έρχεται μια από τις μεγαλύτερες τουριστικές αναπτύξεις στην Ελλάδα από τον Όμιλο Λεπτός
Αλίκη Δράκου: Η βιωσιμότητα ως διαχρονική στάση για την Cyta και ο στόχος εξάλειψης της ψηφιακής ανισότητας
Respectco Ltd (Iacovou Group): Ετοιμάζει ξενοδοχείο και οικιστική ανάπτυξη στο παραλιακό μέτωπο της Πύλας
Καυτή εβδομάδα για την ξενοδοχειακή βιομηχανία-Το πλάνο του Υπουργείου Εργασίας για αποτροπή της κρίσης
Νίκη Ξενοφώντος: Παραμένει και θα συνεχίσει να είναι ελκυστική δικαιοδοσία για trusts η Κύπρος-Η αυξανόμενη ζήτηση
Υπερβολές από μέρους των συντεχνιών...«Λυπηρή η πρόθεση να πάρουν μέτρα εναντίον ξενοδοχειακών επιχειρήσεων»
Στο τεύχος Ιουλίου του περιοδικού GOLD: Τα 13α Invest Cyprus International Investment Awards
Γιάννης Μουρουζίδης: Οι κρίσιμες δεξιότητες για τις επιχειρήσεις και το σύγχρονο και ευέλικτο σύστημα κατάρτισης της ΑνΑΔ