Powered by

Οι λογαριασμοί ενέργειας στη Βρετανία θα αυξηθούν 80% τον Οκτώβριο

Η ρυθμιστική αρχή ενέργειας της Βρετανίας ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι θα αυξήσει το ανώτατο όριο των λογαριασμών κατανάλωσης ενέργειας σε 3.549 λίρες κατά μέσο όρο από 1.971 λίρες ετησίως, καθώς ακτιβιστές, ομάδες προβληματισμού και πολιτικοί καλούν την κυβέρνηση να αντιμετωπίσει μια κρίση κόστους ζωής.

Το ανώτατο όριο τιμής περιορίζει το ποσό που μπορούν να χρεώνουν οι προμηθευτές ενέργειας στους εγχώριους πελάτες για τους συνδυασμένους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου στην Αγγλία, τη Σκωτία και την Ουαλία, αλλά υπολογίζεται εκ νέου από την Ofgem καθ′ όλη τη διάρκεια του έτους για να αντικατοπτρίζει τις τιμές χονδρικής αγοράς και άλλα κόστη του κλάδου. Καλύπτει περίπου 24 εκατομμύρια νοικοκυριά. Τα 4,5 εκατομμύρια νοικοκυριά σε προγράμματα προπληρωμής βρίσκονται αντιμέτωπα με μία αύξηση από 2.017 λίρες στις 3.608 λίρες. Το ανώτατο όριο δεν ισχύει στη Βόρεια Ιρλανδία, όπου οι προμηθευτές μπορούν να αυξήσουν τις τιμές ανά πάσα στιγμή αφού λάβουν έγκριση από διαφορετική ρυθμιστική αρχή.

Οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν εκτοξευθεί σε επίπεδα ρεκόρ από τον περασμένο χρόνο, καθώς η υψηλότερη παγκόσμια ζήτηση γενικώς έχει ενταθεί εξαιρετικά στην Ευρώπη εξαιτίας των χαμηλών επιπέδων αποθήκευσης φυσικού αερίου και τη μείωση των εισαγωγών από τη Ρωσία μετά την εισβολή της στην Ουκρανία. Αυτό έχει επίσης αυξήσει τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος. 

Νωρίτερα αυτό το μήνα, η Ofgem ανακοίνωσε ότι θα επανυπολογίζει το ανώτατο όριο κάθε τρεις μήνες και όχι κάθε έξι μήνες για να αντικατοπτρίζει την τρέχουσα αστάθεια της αγοράς. 

Η Consultancy Cornwall Insight προβλέπει ότι το ανώτατο όριο θα μπορούσε να αυξηθεί στις 4.649,72 λίρες το πρώτο τρίμηνο του 2023 και στις 5.341,08 λίρες το δεύτερο τρίμηνο πριν μειωθεί ελαφρώς στις 4.767,97 λίρες το τρίτο τρίμηνο. Αυτό εξακολουθεί να είναι υψηλότερο από έναν μέσο ετήσιο λογαριασμό της τάξεως των 1.400 λιρών τον Οκτώβριο του 2021 και το τρέχον ανώτατο όριο των 1.971 λιρών. 

"Καταστροφή"

Τον Ιούλιο, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα καταβάλει επιχορήγηση 400 λιρών σε όλα τα νοικοκυριά σε διάστημα έξι μηνών από τον Οκτώβριο για να βοηθήσει με τους λογαριασμούς, με μια επιπλέον εφάπαξ πληρωμή 650 λιρών σε 8 εκατομμύρια ευάλωτα νοικοκυριά. Ορισμένοι προμηθευτές έχουν επίσης ανακοινώσει πακέτα υποστήριξης για πελάτες. 

Ωστόσο, αυτό έχει επικριθεί ευρέως για την αποτυχία αντιμετώπισης του μεγέθους του προβλήματος, το οποίο συγκρίθηκε με την πανδημία του Covid-19 και το οικονομικό κραχ του 2008 όσον αφορά τον αντίκτυπό του στον πληθυσμό. "Έρχεται μια καταστροφή αυτόν τον χειμώνα, καθώς οι αυξανόμενοι λογαριασμοί ενέργειας κινδυνεύουν να προκαλέσουν σοβαρή σωματική και οικονομική ζημιά σε οικογένειες σε ολόκληρη τη Βρετανία", δήλωσε ο Τζόνι Μάρσαλ, ανώτερος οικονομολόγος στο think tank Resolution Foundation, πριν από την ανακοίνωση. "Είμαστε καθ' οδόν ώστε χιλιάδες άνθρωποι να δουν την ενέργειά τους να διακόπτεται εντελώς, ενώ εκατομμύρια δεν θα είναι σε θέση να πληρώσουν τους λογαριασμούς και θα δημιουργήσουν μη διαχειρίσιμες καθυστερήσεις".

Αρκετές στρατηγικές για την αντιμετώπιση της κρίσης έχουν προταθεί από τους ίδιους τους πολιτικούς, συμβούλους και προμηθευτές, αλλά οι συνεχιζόμενες εκλογές για την ηγεσία του Ηνωμένου Βασιλείου δεν έχουν οδηγήσει σε νέες ανακοινώσεις πολιτικής παρά την επικείμενη άνοδο των λογαριασμών. Οι υποψήφιοι, η Λιζ Τρας και ο Ρίσι Σούνακ, μίλησαν και οι δύο για την ανάγκη παροχής πρόσθετης υποστήριξης σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, αλλά είπαν ότι δεν θα ληφθεί καμία απόφαση έως ότου εκλεγεί ο νέος πρωθυπουργός στις 5 Σεπτεμβρίου. Σε μια συνάντηση ηγεσίας την Πέμπτη το βράδυ, ο Σούνακ είπε ότι θα παράσχει περαιτέρω "άμεση οικονομική υποστήριξη" σε ευάλωτες ομάδες. Η Τρας, το τρέχον φαβορί για να κερδίσει τις εκλογές, επανέλαβε προηγούμενα σχόλια σχετικά με την επιθυμία να χρησιμοποιήσει φορολογικές περικοπές για να μειώσει την πίεση στα νοικοκυριά, αντιστρέφοντας την πρόσφατη αύξηση στον εθνικό ασφαλιστικό φόρο και αναστολή της εισφοράς "πράσινης" ενέργειας στους λογαριασμούς.

Απαιτείται σχέδιο

Οι επιλογές στο τραπέζι πιστεύεται ότι περιλαμβάνουν το πάγωμα του ανώτατου ορίου τιμών στο τρέχον χαμηλότερο επίπεδο - το οποίο οι προμηθευτές ενέργειας υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να χρηματοδοτηθεί μέσω ενός πακέτου χρηματοδότησης υπό την εποπτεία της κυβέρνησης προκειμένου να αποφευχθεί η αποσταθεροποίηση του κλάδου - ή να επιτραπεί η αύξηση του ανώτατου ορίου τιμών και επέκταση της στήριξης του νοικοκυριού. 

Η ομάδα καταναλωτών Which? την Πέμπτη είπε ότι η κυβέρνηση θα έπρεπε να επεκτείνει τις πληρωμές των νοικοκυριών από 400 λίρες σε 1.000 λίρες, με μια επιπλέον εφάπαξ ελάχιστη πληρωμή 150 λιρών στα νοικοκυριά με το χαμηλότερο εισόδημα, για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο τα εκατομμύρια νοικοκυριών να περπέσουν σε οικονομική δυσπραγία.

Το Εργατικό Κόμμα της αντιπολίτευσης είπε ότι θα παγώσει το ανώτατο όριο Απριλίου-Οκτωβρίου μέχρι τον χειμώνα, επεκτείνοντας τον πρόσφατα εισαχθέντα φόρο στις εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου, καταργώντας την καθολική πληρωμή των 400 λιρών και θα βρει άλλες οικονομίες για να παγώσει το ανώτατο όριο κατά τη διάρκεια του χειμώνα. 

Ο Μπρίρλεϊ, διευθύνων σύμβουλος της Ofgem, είπε ότι οποιαδήποτε απάντηση χρειάζεται για να "ταιριάξει με την κλίμακα της κρίσης που έχουμε μπροστά μας" και να ωθήσει τη ρυθμιστική αρχή, την κυβέρνηση, τη βιομηχανία, τις ΜΚΟ και τους καταναλωτές να συνεργαστούν. "Γνωρίζουμε τον τεράστιο αντίκτυπο που θα έχει αυτή η αύξηση του ανώτατου ορίου τιμής στα νοικοκυριά σε όλη τη Βρετανία και τις δύσκολες αποφάσεις που θα πρέπει τώρα να λάβουν οι καταναλωτές", δήλωσε.

"Το πακέτο κυβερνητικής στήριξης παρέχει βοήθεια αυτή τη στιγμή, αλλά είναι σαφές ότι ο νέος Πρωθυπουργός θα πρέπει να δράσει σε μεγαλύτερο βαθμό για να αντιμετωπίσει τον αντίκτυπο των αυξήσεων των τιμών που έρχονται τον Οκτώβριο και τον επόμενο χρόνο. "Εργαζόμαστε με υπουργούς, ομάδες καταναλωτών και τη βιομηχανία για μια σειρά επιλογών για τον επερχόμενο πρωθυπουργό που θα απαιτήσουν επείγουσα δράση".

"Ο νέος πρωθυπουργός θα πρέπει να σκεφτεί το αδιανόητο όσον αφορά τις πολιτικές που απαιτούνται για να λάβει επαρκή υποστήριξη εκεί που χρειάζεται περισσότερο", είπε ο Μάρσαλ του Ιδρύματος Resolution.

"Ένα καινοτόμο κοινωνικό τιμολόγιο θα μπορούσε να προσφέρει ευρύτερη στοχευμένη υποστήριξη, αλλά συνεπάγεται τεράστιες προκλήσεις παράδοσης, ενώ το πάγωμα του ανώτατου ορίου τιμής δίνει πάρα πολλά σε όσους έχουν λιγότερο ανάγκη. Αυτό το πρόβλημα θα μπορούσε να ξεπεραστεί με έναν φόρο αλληλεγγύης στους υψηλόμισθους – μια αδιανόητη πολιτική στο πλαίσιο των συζητήσεων για την ηγεσία, αλλά μια πρακτική λύση στην πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν οι οικογένειες αυτόν τον χειμώνα".

Ευρύτερη πρόκληση

Αντιμετωπίζοντας τις ίδιες αυξανόμενες τιμές χονδρικής σε συνδυασμό με διαφορετικούς βαθμούς εξάρτησης από το ρωσικό αέριο, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ετοιμάζουν τα δικά τους πακέτα υποστήριξης για τους πολίτες.

Η Γαλλία εθνικοποίησε πλήρως τον προμηθευτή ενέργειας EDF με εκτιμώμενο κόστος 9,7 δισεκατομμυρίων ευρώ και περιόρισε τις αυξήσεις στα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας στο 4%. 

Τα γερμανικά νοικοκυριά πρόκειται να πληρώσουν περίπου 500 ευρώ (509 $) επιπλέον στους ετήσιους λογαριασμούς φυσικού αερίου τους μέχρι τον Απρίλιο του 2024 μέσω εισφοράς για να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις κοινής ωφελείας να καλύψουν το κόστος αντικατάστασης των χαμένων ρωσικών προμηθειών, ενώ οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος αναμένεται επίσης να αυξηθούν. Η κυβέρνηση συζητά μια απαλλαγή από τον φόρο επί των πωλήσεων επί της εισφοράς και ένα πακέτο ελάφρυνσης για τα φτωχότερα νοικοκυριά, αλλά έχει επίσης επικριθεί για την αποτυχία να ανακοινώσει επαρκή υποστήριξη.

Η Ιταλία και η Ισπανία έχουν χρησιμοποιήσει αμφότερες απροσδόκητους φόρους για να χρηματοδοτήσουν έναν συνδυασμό δωρεών για νοικοκυριά που έχουν ανάγκη και όρια στους λογαριασμούς που αυξάνονται σε δυσβάσταχτα επίπεδα.

ΠΗΓΗ: capital.gr

Δειτε Επισης

Ebury: Tο δολάριο παραμένει ανεπηρέαστο παρά τη μεγάλη μείωση των επιτοκίων από τη Fed
Χρυσός: Νέο υψηλό ρεκόρ με το βλέμμα στις επόμενες κινήσεις της Fed
Σε νέο υψηλό ρεκόρ η ανεργία στην Κίνα-Τα ποσοστά σε νέους και σε αστικές περιοχές
Συμφωνία στο Κογκρέσο για να αποφευχθεί προεκλογικό «shutdown» στις ΗΠΑ
Στο 100% του ΑΕΠ το βρετανικό δημόσιο χρέος-Για πρώτη φορά από τη δεκαετία ‘60
Bundesbank: Προειδοποιεί για συρρίκνωση της γερμανικής οικονομίας το τρέχον τρίμηνο
Brexit: Ο «έντονος και συνεχιζόμενος αποπνικτικός αντίκτυπος» στη βρετανική οικονομία
Σταθερά στο 50% τα επιτόκια στη Τουρκία-Για έκτο συνεχόμενο μήνα
Αμετάβλητο στο 5% το επιτόκιο της Τράπεζας της Αγγλίας-Πάνω από το στόχο του 2% ο πληθωρισμός
Πτώση των πωλήσεων ηλεκτρικών οχημάτων στη Γερμανία-Σκιά στην ευρωπαϊκή αγορά αυτοκινήτου