Η οικονομία της Ρωσίας συρρικνώνεται λόγω των κυρώσεων

Η οικονομία της Ρωσίας συρρικνώθηκε κατά 4% σε ετήσια βάση το δεύτερο τρίμηνο του 2022, ανακοίνωσε η εθνική στατιστική υπηρεσία την Παρασκευή, καθώς οι δυτικές κυρώσεις μετά τη στρατιωτική επίθεση της Μόσχας στην Ουκρανία αποφέρουν αποτελέσματα.

Την περίοδο από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο, το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν «ανήλθε στο 96% του επιπέδου που είχε επιτευχθεί την ίδια περίοδο του 2021, σύμφωνα με προκαταρκτικές εκτιμήσεις», ανέφερε η Rosstat σε ανακοίνωσή της.

Ήταν τα πρώτα πλήρη τριμηνιαία στοιχεία για την ανάπτυξη που δημοσιεύονται αφότου η Μόσχα έστειλε στρατεύματα στη γείτονά της στα τέλη Φεβρουαρίου και οι δυτικές χώρες επέβαλαν αυστηρές οικονομικές κυρώσεις στη Ρωσία ως απάντηση.

Αφού το ρωσικό ΑΕΠ επεκτάθηκε κατά 3,5% σε ετήσια βάση τους πρώτους τρεις μήνες του 2022, η χώρα βρίσκεται πλέον αντιμέτωπη με μια μακρά περίοδο ύφεσης.

Η ρωσική κεντρική τράπεζα δήλωσε την Παρασκευή ότι προβλέπει οικονομική συρρίκνωση μεταξύ 4 και 6% για ολόκληρο το 2022 και στη συνέχεια περαιτέρω συρρίκνωση μεταξύ 1 και 4% για το 2023, προτού η ανάπτυξη ανακάμψει και πάλι το 2024.

«Η μείωση του ΑΕΠ θα φτάσει στο χαμηλότερο σημείο της τους πρώτους έξι μήνες του 2023», δήλωσε ο αναπληρωτής επικεφαλής της Τράπεζας της Ρωσίας, Αλεξέι Ζαμπότκιν.

«Η οικονομία κινείται προς μια νέα μακροπρόθεσμη ισορροπία. Με τον μετασχηματισμό της οικονομίας, η ανάπτυξη θα επανέλθει», είπε.

Οι δυτικές κυρώσεις έχουν βάλει στο στόχαστρο κυρίως τον ενεργειακό και τον τραπεζικό τομέα της Ρωσίας.

Ο πληθωρισμός στη χώρα εκτοξεύθηκε σε υψηλό δύο δεκαετιών τον Απρίλιο, αλλά έκτοτε έχει επιβραδυνθεί ελαφρώς, παραμένοντας ωστόσο υψηλός καθώς διαμορφώθηκε στο 15,1% τον Ιούλιο.

 

Δειτε Επισης

Αύξηση στις εξαγωγές Γερμανίας, απροσδόκητη μείωση στις παραγγελίες τον Μάρτιο
Wall: Διερύνει το θετικό ρεκόρ του στο 5x5 o Dow
Ορκίστηκε Πρόεδρος της Ρωσίας για πέμπτη φορά ο Πούτιν
Ρωσία: Τα πυρηνικά γυμνάσια μπορεί να ηρεμήσουν τους «θερμοκέφαλους» της Δύσης
Τρίζουν τα θεμέλια της εργασιακής ειρήνης στον κατασκευαστικό τομέα της Γερμανίας
Κύρια κινητήρια δύναμη για τις αγορές χρυσού οι Κεντρικές Τράπεζες των αναδυόμενων οικονομιών
Σε ανοδική πορεία οι τιμές των τροφίμων σε όλο τον κόσμο... Στο κρέας η μεγαλύτερη αύξηση
Η έλλειψη ρευστότητας προκαλεί προβλήματα στην παγκόσμια αγορά κακάο
Διακόπτει όλες τις εμπορικές συναλλαγές με το Ισραήλ η Τουρκία
Τουρκία: Σε ανοδική τροχιά παρά τη νομισματική σύσφιξη ο πληθωρισμός