Επιστήμονες του ΕΠΚ υλοποιούν το πρώτο δίκτυο κβαντικών επικοινωνιών

Το πρώτο δίκτυο κβαντικών επικοινωνιών στην Κύπρο θα ξεκινήσει να υλοποιείται το 2023, μετά από επιτυχημένη ερευνητική πρόταση ύψους 7,5 εκατομμυρίων ευρώ στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο πλαίσιο του Προγράμματος Ψηφιακή Ευρώπη.

Μέσα από το έργο αυτό θα υλοποιηθεί η Κυπριακή Υποδομή Κβαντικών Επικοινωνιών (CyQCI), από επιστήμονες του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΕΠΚ) και του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΤΕΠΑΚ), σε συνεργασία με το Υφυπουργείο Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, Τμήμα Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών (ΤΗΕ), την Αρχή Ψηφιακής Ασφάλειας (ΑΨΑ), την Αρχή Τηλεπικοινωνιών Κύπρου (ΑΤΗΚ), το Κυπριακό Ερευνητικό και Ακαδημαϊκό Δίκτυο (ΚΕΑΔ), και τη Hellas-Sat.

Το έργο CyQCI θα δημιουργήσει ένα προηγμένο πειραματικό οπτικό δίκτυο βασισμένο σε διανομή κβαντικών κλειδιών (QKD – Quantum Key Distribution), επιτρέποντας την εξαιρετικά ασφαλή μεταφορά πληροφοριών μεταξύ τελικών χρηστών σε κρίσιμες υποδομές πληροφοριών, σε τρεις πόλεις.  Μέσω του έργου, η Κύπρος θα συμμετάσχει στις συλλογικές προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας EuroQCI, για την ανάπτυξη ενός κβαντικά ασφαλούς, διευρωπαϊκού δικτύου.

Το CYQCI συντονίζεται από τον Δρ. Κωνσταντίνο Κάτζη (Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου/CERIDES) με τη βασική ακαδημαϊκή ομάδα να αποτελείται από τη Δρ. Μαριέλλα Μίντερ (CUT), τη Δρ. Χριστιάνα Παναγή (Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου/CERIDES), και τον Καθ. Κυριάκο Καλλή (CUT/PhOSLab). Τη συμμετοχή του δημόσιου τομέα ηγούνται οι κ. Ανδρόνικος Κάκκουρας (ΤΗΕ), κ. Στέλιος Τζιωρτζής (ΤΗΕ), και κ. Κώστας Ευθυμίου (ΑΨΑ). Άλλοι ημικρατικοί και ιδιωτικοί οργανισμοί που συμμετέχουν είναι η ΑΤΗΚ που εκπροσωπείται από τον κ. Βάσο Αλεξανδρίδη και κ. Νεόφυτο Μορφή , η CYNET που εκπροσωπείται από το Δρ. Γεώργιο Κοννή και η Hellas Sat που εκπροσωπείται από τον κ. Κεντέα Καραντώνη.  Άλλες  κυβερνητικές αρχές, όπως υπουργεία, αρχές κρίσιμων υποδομών, νοσοκομεία, αεροδρόμια αλλά και ιδιωτικοί οργανισμοί, θα συμμετέχουν στην υλοποίηση του δικτύου ως τελικοί χρήστες.

Το έργο θα διαρκέσει 30 μήνες και θα συγχρηματοδοτηθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Κυπριακή Δημοκρατία (Υφυπουργείο Έρευνας Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής).

Δειτε Επισης

Αρετή Βασιλαρά: H επένδυση της IPH Iakovos Photiades Group of Companies στο ανθρώπινο δυναμικό της
ECM και Metric Capital πωλούν το πλειοψηφικό ποσοστό της FAMAR στη MidEuropa
Αναγνώριση Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού ΤΕ.Ε.ΝΣ στη Χίο από το Υφυπουργείο Ναυτιλίας
Ο Μηχανισμός Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και οι στόχοι του
Το Νοέμβριο η διεξαγωγή του 8th Project Management Conference
Πανίκκος Βάκκου: Μετεξέλιξη του τομέα της κεφαλαιαγοράς τα επόμενα έτη, πολλά τα πλεονεκτήματα της Κύπρου
Διαφωνεί και υποβάλλει έφεση κατά της απόφασης της ΕΚΚ για πρόστιμο η IC Markets (EU)
Στο τεύχος Ιουλίου του περιοδικού GOLD: The 12th Invest Cyprus International Investment Awards
Δικαιώνει Cyta και ΑΗΚ για τους έξυπνους μετρητές το Εφετείο-Δεν υπήρξε έκδηλη παρανομία
Η Μαρίνα Χατζημανώλη τέλεσε τα εγκαίνια φωτογραφικής έκθεσης της Παγκύπριας Ένωσης Προσφύγων