ΕΕ: Εκταμιεύει ένα δισ. ευρώ για μακροοικονομική βοήθεια σε Ουκρανία

Στην εκταμίευση της πρώτης δόσης 500 εκατομμυρίων ευρώ, από σύνολο ενός δισεκατομμυρίου ευρώ σε χρηματοοικονομική βοήθεια για την Ουκρανία προχώρησε τη Δευτέρα η Κομισιόν εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τη δεύτερη δόση να έχει προγραμματιστεί να εκταμιευτεί την Τρίτη.

Επίσης τη Δευτέρα, η ΕΕ ανακοίνωσε την εκταμίευση της πρώτης δόσης ύψους 50 εκατ. ευρώ σε μακροοικονομική βοήθεια προς τη Μολδαβία (35 εκατ. ευρώ σε μακροπρόθεσμα δάνεια με ευνοϊκούς όρους και 15 εκατ. ευρώ σε επιχορηγήσεις).

Η βοήθεια προς την Ουκρανία αφορά τις άμεσες χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας εν μέσω της Ρωσικής εισβολής. Μέχρι στιγμής, η ΕΕ έχει παρέχει έκτακτο δάνειο ύψους 1,2 δισ. ευρώ που καταβλήθηκε το πρώτο εξάμηνο του 2022, με τη συνολική βοήθεια να ανέρχεται σε 2,2 δισ. ευρώ.

Όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση, στις 25 Ιουλίου το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων ενέκρινε χρηματοδοτική συνδρομή ύψους 1,59 δισ. ευρώ, που καλύπτεται από εγγυήσεις από τον προϋπολογισμό της ΕΕ.

Όσον αφορά τη στήριξη προς τη Μολδαβία, σημειώνεται πως στόχο έχει να αντιμετωπίσει τον αντίκτυπο της Ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία στη χώρα, να διαχειριστεί τον μεγάλο αριθμό προσφύγων από την Ουκρανία, αλλά και τις οικονομικές πιέσεις που προκλήθηκαν από την πανδημία το 2020 και την πιο πρόσφατη ραγδαία άνοδο των τιμών του φυσικού αερίου.

Όπως επισημαίνεται, η Μολδαβία εξακολουθεί να πληροί τις προϋποθέσεις όσον αφορά τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τους αποτελεσματικούς δημοκρατικούς μηχανισμούς και το κράτος δικαίου, και έχει θετικό ιστορικό επιδόσεων στην εφαρμογή του τρέχοντος προγράμματος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Δειτε Επισης

Αύξηση στις εξαγωγές Γερμανίας, απροσδόκητη μείωση στις παραγγελίες τον Μάρτιο
Wall: Διερύνει το θετικό ρεκόρ του στο 5x5 o Dow
Ορκίστηκε Πρόεδρος της Ρωσίας για πέμπτη φορά ο Πούτιν
Ρωσία: Τα πυρηνικά γυμνάσια μπορεί να ηρεμήσουν τους «θερμοκέφαλους» της Δύσης
Τρίζουν τα θεμέλια της εργασιακής ειρήνης στον κατασκευαστικό τομέα της Γερμανίας
Κύρια κινητήρια δύναμη για τις αγορές χρυσού οι Κεντρικές Τράπεζες των αναδυόμενων οικονομιών
Σε ανοδική πορεία οι τιμές των τροφίμων σε όλο τον κόσμο... Στο κρέας η μεγαλύτερη αύξηση
Η έλλειψη ρευστότητας προκαλεί προβλήματα στην παγκόσμια αγορά κακάο
Διακόπτει όλες τις εμπορικές συναλλαγές με το Ισραήλ η Τουρκία
Τουρκία: Σε ανοδική τροχιά παρά τη νομισματική σύσφιξη ο πληθωρισμός