ΕΕ: Εκταμιεύει ένα δισ. ευρώ για μακροοικονομική βοήθεια σε Ουκρανία

Στην εκταμίευση της πρώτης δόσης 500 εκατομμυρίων ευρώ, από σύνολο ενός δισεκατομμυρίου ευρώ σε χρηματοοικονομική βοήθεια για την Ουκρανία προχώρησε τη Δευτέρα η Κομισιόν εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τη δεύτερη δόση να έχει προγραμματιστεί να εκταμιευτεί την Τρίτη.

Επίσης τη Δευτέρα, η ΕΕ ανακοίνωσε την εκταμίευση της πρώτης δόσης ύψους 50 εκατ. ευρώ σε μακροοικονομική βοήθεια προς τη Μολδαβία (35 εκατ. ευρώ σε μακροπρόθεσμα δάνεια με ευνοϊκούς όρους και 15 εκατ. ευρώ σε επιχορηγήσεις).

Η βοήθεια προς την Ουκρανία αφορά τις άμεσες χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας εν μέσω της Ρωσικής εισβολής. Μέχρι στιγμής, η ΕΕ έχει παρέχει έκτακτο δάνειο ύψους 1,2 δισ. ευρώ που καταβλήθηκε το πρώτο εξάμηνο του 2022, με τη συνολική βοήθεια να ανέρχεται σε 2,2 δισ. ευρώ.

Όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση, στις 25 Ιουλίου το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων ενέκρινε χρηματοδοτική συνδρομή ύψους 1,59 δισ. ευρώ, που καλύπτεται από εγγυήσεις από τον προϋπολογισμό της ΕΕ.

Όσον αφορά τη στήριξη προς τη Μολδαβία, σημειώνεται πως στόχο έχει να αντιμετωπίσει τον αντίκτυπο της Ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία στη χώρα, να διαχειριστεί τον μεγάλο αριθμό προσφύγων από την Ουκρανία, αλλά και τις οικονομικές πιέσεις που προκλήθηκαν από την πανδημία το 2020 και την πιο πρόσφατη ραγδαία άνοδο των τιμών του φυσικού αερίου.

Όπως επισημαίνεται, η Μολδαβία εξακολουθεί να πληροί τις προϋποθέσεις όσον αφορά τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τους αποτελεσματικούς δημοκρατικούς μηχανισμούς και το κράτος δικαίου, και έχει θετικό ιστορικό επιδόσεων στην εφαρμογή του τρέχοντος προγράμματος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Δειτε Επισης

Scope: Στα €93 δις οι εκδόσεις ομολόγων ESG από ευρωπαϊκές εταιρείες το πρώτο εξάμηνο
Βουτιά στα cryptos καθώς εξαπλώνεται το sell off της Wall Street
Χαμηλό πέντε μηνών για τις επιχειρήσεις στην ευρωζώνη λόγω Γερμανίας
ΗΠΑ: Σε υψηλό 28 μηνών ο δείκτης υπηρεσιών PMI τον Ιούλιο-Συρρικνώθηκε η μεταποίηση
ΗΠΑ: Μειώθηκαν κατά 5,4% οι πωλήσεις παλαιών κατοικιών τον Ιούνιο
Ενισχύθηκε η καταναλωτική εμπιστοσύνη στην ευρωζώνη τον Ιούλιο
Προκαταρκτική συμφωνία Ουκρανίας με πιστωτές για αναδιάρθρωση χρέους $20 δισ.
JPMorgan: Γιατί η βρετανική λίρα κινδυνεύει από τα στοιχήματα-ρεκόρ
Χρυσός: Σταθεροποιείται ενώ οι αγορές σταθμίζουν την απόσυρση Μπάιντεν
Eurostat: Αυξήθηκε στο 88,7% του ΑΕΠ το δημόσιο χρέος στην Ευρωζώνη