Σ. Κληρίδης: Βιώνουμε ενδιαφέροντες καιρούς για επενδυτές

Ανάκαμψη σημείωσε το περασμένο έτος η Κύπρος, λόγω της επιτυχημένης διαχείρισης της πανδημίας, ενώ η παραγωγή επέστρεψε στο προ πανδημίας επίπεδο και η ανεργία μειώθηκε. Ωστόσο, η ανάπτυξη φέτος αναμένεται να περιοριστεί από τις συνέπειες του πολέμου.

Οι προβλέψεις για την παγκόσμια και την κυπριακή οικονομία για την επόμενη χρονιά παρουσιάστηκαν ενώπιον του 2ου Cyprus Investors Show.

Ο  Καθηγητής Οικονομικών και Κοσμήτορας της Σχολής Οικονομικών Επιστημών και Διοίκησης Πανεπιστήμιο Κύπρου, Σωφρόνης Κληρίδης τίμησε με την παρουσία του το συνέδριο, στο πλαίσιο του οποίου μίλησε για την παγκόσμια οικονομική αστάθεια, την κρίση του CΟVID-19 και πώς επηρέασε και συνεχίζει να επηρεάζει τις επενδύσεις και τις αποδόσεις.

Παρουσιάζοντας τη μεγάλη εικόνα είπε ότι μετά το δεκαετία του 70 έως τη κρίση του 2008 υπήρξε για μια εποχή αυξημένων αγορών. Στη συνέχεια η κρίση άλλαξε τα δεδομένα και ανέκοψε μια μακρά περίοδο παγκοσμιοποίησης και κυριαρχίας των αγορών. Ακολούθησε η περίοδος ανάκαμψης.

Σήμερα, είπε, πολλά κεφάλαια κυνηγούν λιγοστές επενδυτικές ευκαιρίες με αποτέλεσμα την καταγραφή μείωσης αποδόσεων. Στη συνέχεια η πανδημία προκάλεσε χτύπημα στην παραγωγή και την κατανάλωση, σχολίασε, κάνοντας αναφορά σε πρωτοφανή επενδυτικά προγράμματα, όπως το Σχέδιο Ανάκαμψης. 

Συνεπώς, είπε με την πανδημία υπήρξε μετατόπιση ζήτησης από τις υπηρεσίες στα αγαθά, αύξηση αποταμιεύσεων και αυξημένη ζήτηση αγαθών σε συνδυασμό με προβλήματα στην παραγωγή και την εφοδιαστική αλυσίδα που οδήγησαν σε ελλείψεις αγαθών.

Αναφορά έκανε και στον πληθωρισμό με την έναρξη του πολέμου. «Ο πόλεμος στην Ουκρανία επιδείνωσε ακόμα περισσότερο την κατάσταση», είπε.

Ακολούθησε αναφορά στη νομισματική πολιτική. «Οι Κεντρικές Τράπεζες υιοθέτησαν εξαιρετικά χαλαρή νομισματική πολιτική που μάλλον βοήθησε αλλά πιθανότητα προκάλεσε ταυτόχρονα φούσκες περιουσιακών στοιχείων», ήταν η εκτίμηση του καθηγητή.

Δύσκολη χαρακτήρισε, εξάλλου, τη συγκυρία για τις Κεντρικές Τράπεζες, αφού προσπαθούν να μειώσουν τον πληθωρισμό χωρίς να προκαλέσουν ύφεση. Ο Καθηγητής ανέφερε τέλος ότι το 2023 αναμένεται να σημειωθεί εν τέλει η ύφεση.

"Το τέλος της ποσοτικής χαλάρωσης μαζί με την αύξηση των επιτοκίων, οδηγούν σε αύξηση του κόστους δανεισμού, ειδικά για χώρες με μεγάλο χρέος", είπε χαρακτηριστικά "δείχνοντας" Ελλάδα και Κύπρο. 

Παρόλα αυτά ο ομιλητής είπε πως βιώνουμε ενδιαφέροντες καιρούς για επενδυτές, καθώς η αβεβαιότητα εμπεριέχει κινδύνους αλλά προσφέρει και ευκαιρίες.

Δειτε Επισης

Eurostat: Παραμένει κάτω από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης η ανεργία στην Κύπρο
Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς: Ψήφος εμπιστοσύνης στο θεσμικό πλαίσιο της Κύπρου η έκθεση της MONEYVAL
Κωνσταντίνος Πετρίδης: Εθνικό όπλο που δεν πρέπει να παραχωρηθεί η χαμηλή φορολογία
Ετήσια αύξηση πέραν του 5% σε αξία και όγκο εργασιών λιανικού εμπορίου
Στα €523 εκ. το πλεόνασμα γενικής κυβέρνησης το πρώτο τρίμηνο-Τα έσοδα και οι δαπάνες
Κινήθηκε ανοδικά και ανήλθε στο 2,4% ο πληθωρισμός τον Απρίλιο
Σε αυτούς τους τομείς και επαγγέλματα θα μπορούν να εργαστούν φοιτητές από τρίτες χώρες-Δείτε το διάταγμα
Ικανοποίηση Λευκωσίας για την έκθεση προόδου της Moneyval-Η αταλάντευτη προσήλωση της Κυβέρνησης
Βελτιώνεται η Κύπρος διαπιστώνει η Moneyval-Η έκθεση προόδου για τη συμμόρφωση της χώρας μας
«Απαραίτητη η ενίσχυση του κοινωνικού διαλόγου και της τριμερούς συνεργασίας»